Stresle Başa Çıkmak için 5 Etkili Yol

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimiz hayatımızın belirli bir kısmında stres olmuşuzdur ve olmaya devam edeceğiz. Stres bu hayatın bir parçası ve bizim bununla başa çıkmamız gerekiyor. Bazen stres hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey yokmuş gibi gözükebilir fakat şunu unutmayın: stresle başa çıkmak için kontrol sizde!

Stres yönetimi tamamıyla sizin sorumluluğunuzdadır. Yaşam tarzınız, düşünceleriniz, duygularınız ve problemlerle nasıl başa çıktığınız sizin kontrolünüzdedir. Hayatınız ne kadar stresli gözükürse gözüksün, baskıyı hafifletmek ve kontrolü yeniden ele almak için yapabileceğiniz şeyler var. Şimdi gelin stresle başa çıkmanın yollarına beraber bakalım! 

1.Kendinizi tanıyın. 

Hayatınızdaki stresi yönetmeye kendinizi tanıyarak başlayabilirsiniz. Kişiliğinizi, güçlü ve zayıf yanlarınızı, nelerden hoşlandığınızı ve nelerden nefret ettiğinizi öğrenmeye zaman ayırın. Böylece farkındalığınızı arttırarak nelerin sizi strese soktuğunu hızlı bir şekilde anlayabilir buna göre önlemler alabilirsiniz. 

Kendinizi ne kadar tanır, kendinizin ne kadar farkında olursanız stresle başa çıkarken o kadar güçlü olursunuz. 

2. Düzenli egzersiz yapın. 

Stresli olduğunuzda büyük ihtimal yapmak isteyeceğiniz son şey kalkıp spor yapmak olacaktır. Fakat fiziksel aktivite harika bir stres gidericidir. Bunun için profesyonel bir sporcu olmanıza ya da spor salonunda saatler geçirmenize gerek yok. Her gün birkaç dakikalık fiziksel aktivite dayanıklılığınızı arttırarak stresle daha uzun süre savaşmanıza yardımcı olur. 

Egzersiz yapmak aynı zamanda sizi iyi hissettiren endorfin hormonu salgılar ve günlük kaygılarınızdan uzaklaşmanıza yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra, sağlıklı ve dengeli yemekler yemek de stres yönetiminde oldukça etkilidir.

3. Uykunuza dikkat edin. 

Uyku eksikliği, önemli bir stres nedenidir. Ne yazık ki, stres aynı zamanda uykumuzu da keser, çünkü düşünceler başımızın içinde dönüp durur ve uyuyana kadar dinlenmemizi engeller.

İyi bir uyku stresle başa çıkmanızda oldukça işe yaracaktır. Bu sebeple akşam yatmadan önce sizi uykunuzdan alıkoyacak aktiviteler yapmaktan kaçının. Akşamları alkol ve kafeinden uzak durmaya özen gösterin. Vücudunuzu rahatlatmak, gözlerinizi yormak ve sizi endişelendiren şeyleri unutabilmeniz için birkaç dakika boyunca ılık bir banyo yapmayı veya sakinleştirici ve basit bir kitap okumayı deneyebilirsiniz. 

4. Vaktinizi daha iyi yönetin. 

Kötü zaman yönetimi çok fazla strese neden olabilir. Sürekli programın gerisinde kalmış, işleri yetiştirememişken sakin ve odaklanmış kalmak çok zordur. Daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak stres açısından sizi oldukça rahatlatacaktır. 

İşe görevlerinizi öncelik sırasına koyarak başlayabilirsiniz. Böylece hangi işleri ilk halletmeniz gerektiğini tespit etmiş olursunuz. Sonrasında işlerinizi parçalara bölün ve belirli bir zaman dilimine yayarak devam edin. Böylece tek bir koca projeyle boğuşmak yerine küçük organize edilebilir parçalarla projenizi devam ettirebilirsiniz. 

5. Birlikte olmaktan keyif aldığınız insanlarla vakit geçirin. 

Olumlu bir bakış açısı sürdürmek, sizi seven ve sizi destekleyen insanlarla çevrelendiğinde yapılması çok daha kolaydır. Bu yüzden çevrenizi birlikte olmayı en çok istediğiniz insanlarla doldurun. Böylece sizi eğlendiren, cesaretlendiren ve destekleyen insanlarla ruhsal ve zihinsel dayanıklılığınızı geliştireceksiniz. 

Ayrıca gülmek stresle başa çıkmak için en kolay yollardan biridir. Unutmayın, hayatta ne kadar çok gülerseniz, “yaşam kaliteniz” o kadar iyi olacaktır.

Stres modern yaşam tarzının bir parçası. Stresin olmadığı bir hayat mümkün değil ama hayatımızın içindeki stresle başa çıkmak mümkün. Bunu başarmak da hiç de görüldüğü kadar zor değil. İşe yukarıda bahsettiğimiz yolları takip ederek başlayabilirsiniz. Sonrasında göreceksiniz ki hayatınızın kontrolü tekrar sizin elinizde!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar