Güne Daha İyi Başlamak Neleri Değiştirir?

Paylaşmayı unutmayın.

Gece insanı ve sabah insanı kavramları üzerine epeydir konuşuluyor. Hangi taraf daha zeki, daha yaratıcı, daha üretken diye tartışılırken; istatistikler dünyadaki en başarılı insanların sabah insanları olduğunu söylüyor. Güne erken başlamak, pek çok başarılı iş insanın hayat hikayesinde de ortak nokta olarak karşımıza çıkıyor. Ama yine de, bu konuda kafalar hala epey karışık.

Biz, sabah insanı ya da gece insanı kavramlarından kurtulup bu duruma başka bir açıdan bakalım.

İyi bir uyku, dinlenmiş bir beden ve zihin anlamına geldiği için, sabah saatleri zihinsel aktivitelerimiz için en verimli zamanlar. Ayrıca güne erken saatlerde başlamak bir çeşit zaman kazanmak anlamına da geliyor. Bilgisayarlarımız, tabletlerimiz ve en önemlisi cep telefonlarımız bizi her an ulaşılabilir yapıyor. Gece geç saatlere kadar çevrimiçi olmak, dış dünya ile iletişimi kesmek ve odaklanabilmek için epey zorlayıcı; ancak sabahın erken saatleri bu açıdan çok daha elverişli görünüyor.

Özetle, sabah saatleri odaklanabilmek, hedeflerimizi belirlemek ve verimli bir şekilde çalışabilmek için dikkat dağıtıcılardan arınabildiğimiz günün verimli saatleri.

Entrepreneur tarafından hazırlanan infografik, sabahın erken saatlerini en üst düzeye çıkarmanın neden önemli olduğunu ve bunun nasıl yapılabileceğini oraya koyuyor:

Sabahlarınız Değerlidir!

pixabay – Free-Photos

Güne iyi başlamak bütün gün kullanacağınız enerjinin kaynağıdır, unutmayın.

Ve sabah, önceki geceden başlar: Sabahınızı planlayın ve sizi ertesi güne hazırlayacak sakinleştirici bir ritüel hazırlayın.

Uyanma zamanınızı gözden geçirin. Sabah 6 ya da daha erken bir saatte kalkmayı düşünün. Tıpkı pek çok başarılı iş insanının yaptığı gibi…

Kapatın: Yatmadan 90 dakika önce BÜTÜN elektronik cihazlarınızı kapatın. Televizyon izlemeyi, sosyal medyada takılmayı, mailleri son bir kez kontrol etmeyi bırakın. Dijital ekranlardan yayılan mavi ışığa maruz kalmak çeşitli olumsuz sonuçlar doğuruyor. Göz yorgunluğu, bulanık görme, göz kuruluğu, uyku bozuklukları ve uyuyamama, odaklanma zorluğu bunlardan bazıları…

Uyanma Vakti!

pixabay – congerdesign

Stres yapmayın: Stres, beyni kriz moduna alıyor, rasyonel düşünmeyi zorlaştırıyor ve sizi olumsuz duygularla dolduruyor. Yani gün kötü başlıyor ve arkasını toparlamak zorlaşıyor.

Ertele tuşuna basmayın: Önünüzdeki en büyük engellerden biri alarmın erteleme tuşu. Araştırmacılar, bunun uyku döngüsünüzü yeniden başlatacağını söylüyor.

Bir rutininiz olsun: Her gün aynı şekilde başlayarak beyninizi buna alıştırın ve sonraki adım için hazır olmasını sağlayın. Uyanmak, bir bardak su içmek, yatağı düzeltmek gibi…

Hareket edin: Kısa bir sabah egzersizi kan akışınızı hızlandırır ve bedeninizi güne hızlı bir şekilde hazırlar. Araştırmalar, sabah egzersizlerinin sizi daha zinde ve motive yapacağını söylüyor.

E-postaları boşverin: Sabah sabah bu kara deliğe girmeyin; çünkü ritüelinizi tamamen altüst edebilir. Gerçekten acil bir durum varsa kimse e-posta atıp beklemez, değil mi?

İlk 15 dakikanızı dikkatli kullanın: Araştırmalar, liderlerin tamamen odaklanabildikleri için, yapılacaklar listesindeki en önemli işlerini, günün erken saatlerinde planladıklarını gösteriyor.

Size iyi gelecek bir şeyler yapın: Araştırmalar, yaratıcı çalışmaların sizi rahatlattığını ve gün boyunca işte daha iyi performans gösterdiğinizi söylüyor. Örneğin sabahları yarım saat resim yapabilirsiniz, iş dışında yaratıcı bir proje üzerinde çalışabilirsiniz, hobilerinizle ilgilenebilirsiniz… Özetle tutkularınızı beslemelisiniz.

Odaklanma Zamanı!

pixabay – Free-Photos

Kendinize sorun: Bugüne nasıl bir değer katabilirim? Daha iyi ne yapabilirim? Nasıl daha iyi hissedebilirim?

Televizyon izlemeyin, radyo programı dinlemeyin: Bu dikkatinizi dağıtır ve sakin sabah ritüelinizi bozar. İzlemeye ya da dinlemeye başladığınızda ne tür bir içeriğe denk geleceğinizi bilmiyosunuz sonuçta.

Kahvaltıyı atlamayın: Eğer ailenizle yaşıyorsanız harika bir aile kahvaltısı güne iyi başlamanızı olumlu etkiler.

Müzik dinleyin: Müzik odaklanmanızı kolaylaştırır.

Artık Ofistesiniz.

pixabay – StartupStockPhotos

Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin: Daha uzun süre odaklanarak çalışabileceğiniz bir ortam oluşturun.  

Güne iyi başlayın: Çalışmaya sizi motive edecek bir işle başlayın.

Enerjinizi yönetin: Enerjinize ihtiyaç duyan işleri sabahları halledin, angarya işleri de gün sonuna erteleyin.

Basit işlerle en iyi zamanınızı öldürmeyin: Dosyaları dizmek, ofisi düzenlemek gibi düşünmeyerek yaptığınız işler cazip gelebilir size; ancak onları, yapmanız gereken en önemli işlerden kaçmak için kullanmayın

Bırakın, zaman her şeyi halletsin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar