Google Olmak – Nasıl Google Oldu?
Google Olmak – Nasıl Google Oldu? – Bugün internet dünyasının en popüler arama motoru olan Google aslına bakılırsa, çok özgün ve ilham verici bir hikaye sayesinde bugünlere kadar ulaştı. Günümüzde bir arama motoru olmasının yanında çok sayıda hizmet ve ürün geliştiren Google, teknoloji alanında da yaklaşık 50 bin çalışan ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Google Olmak
Google Macerası Nasıl Başladı?
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google şirketinin temelleri, Stanford Üniversitesi’nde 2 öğrenci tarafından 1998 yılında atıldı. Stanford Üniversitesi doktora öğrencileri Larry Page ve Sergey Brin 4 Eylül 1998 tarihinde bir garajda başladıkları projede önemli bir noktayı hedefliyorlardı. Bu çerçevede yapmak istedikleri şey o dönemin klasik boş sayfa arama motorları yerine kullanıcı isteklerine cevap veren bir arama motoru oluşturmaktı. İki kafadar doktora öğrencisi, bu farklılığı oluşturabilmek için siteleri belirli kriterlere sokma mantığı ile hareket etti. Bunun için PageRank teknolojisini kullanmayı tercih etti. Sonrasında elde edilen gelişmeler ile birlikte 1998 yılında Google şirket olarak kurularak bir domain adresi satın aldı.
Google Sisteminin Farklılıkları
1998 yılında bir garajda kurulumu gerçekleştirilen Google bugün dünyadaki bütün arama motorlarına göre belirgin farklılıklar ortaya koymayı başarıyor. Hatta bugün şirket bünyesinde bulunan onlarca farklı faaliyet ile birlikte dünyanın en büyük şirketlerinden birini oluşturuyor. Özellikle ikili tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte sistem HTML altyapısından çıkarak farklı algoritmaları içerisinde bulundurmaya başladı. Bu sayede de 2001 yılında 1 milyar kullanıcı üzerine çıkması ile birlikte dünyanın devlerinden biri olan Yahoo gibi tüm şirketlerin üzerine çıkmış oldu.
Google Nasıl Bir Küresel Deve Dönüştü?
Başarıya ulaştıktan sonra 2001 yılında büyük bir şirket olan Google bu süreçten sonra Eric Schmidt tarafından gerçekleştirilen başkanlık ile birlikte daha büyük başarılara ulaştı. Aslında Schmidt şirketin kurucuları arasında yer almasa da küresel bir teknolojiye dönüşmesi açısından marka için çok büyük bir katkı sağladı. Bu dönemde şirket dijital dünyanın merkezi konumlarından biri haline geldi. Günümüzde Android işletim sistemi gibi bir teknoloji sayesinde akıllı telefon pazarının neredeyse %80’inden fazlasını elinde tutmayı başarıyor.
Şirketin hizmetleri giderek daha farklı bir yapılanmaya ulaşırken, bugün 743 milyar dolar gibi bir değer oluşturmakla birlikte neredeyse teknolojinin her alanında faaliyetleri bulunan Alphabet oluşumu ortaya çıktı. 2000’li yılların sonunda faaliyetlerine başlayan AdWords ise şirket için çok büyük bir gelir kaynağı yaratmaya başladı. Ardından şirket girişimciliğin ikonik simgesini oluştururken yükselişini sürdürdü.
Bugün şirket kampüsü Silikon Vadisi’nde yer almakla birlikte birçok insan için de çok önemli bir iş alanı oluşturuyor. 2004 yılında hizmete başlayan Gmail, 2006 yılında hizmete başlayan YouTube ve ardından 2008 yılında web tarayıcısı Google Chrome kurulmuştur. Bunlardan sonra 2012 yılında Google Glass teknolojisi ile birlikte gelişen bu yolculukta bugün oyun konsolları, giyilebilir teknolojiler ve birçok farklı platform şirketin zirvede olmasını sağlıyor.