Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimcilik Türleri Nelerdir? – Girişimcilik belki de günümüzün en popüler konularından birisi olarak önümüze çıkıyor. Neredeyse herkes bir girişimcilik fikrini araştırıyor, girişimde bulunmak istiyor. Peki, girişimcilik tam olarak ne demek? Girişimcilik türleri neler? Bu içerikte girişimcilik ve girişimcilik türlerini ele alacağız.
Girişimcilik, en basit tanımıyla maddi kar elde etmek amacıyla yeni bir iş kurmaktır. Bunun yanı sıra toplumun faydasını da göz ettiğini unutmamak gerek. Bu nedenle tamamen maddi çıkarlar uğruna yapılan bir şey olduğunu söylemek mümkün değildir. Peki, girişimcilik türleri nelerdir?
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Günümüzde birçok alanda yapılan farklı girişimlerden söz etmek mümkün. Örneğin; kamu sektöründe, eğitimde, sağlıkta, askeri alanda ya da sanal ortamlarda girişimciliğe yönelik çalışmalar gerçekleştirmek mümkündür. Bu sebepten dolayı girişimcilik kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. İşte girişimcilik türleri;
- Kurum içi girişimcilik
- Sosyal girişimcilik
- Ticari girişimcilik
- Teknoloji girişimciliği
- Sanal girişimcilik
- Kamu (devlet) girişimciliği
Kurum İçi Girişimcilik
Kurum içi girişimcilik özellikle de son zamanlarda epey ilgi görür hale geldi. Firmaların en fazla önem verdikleri konulardan birisi de çalışanların verimliliğidir. Örnek vermek gerekirse; Facebook senede her çalışanından 625 bin dolar civarında para kazanmaktadır. Bu noktada önemli olan husus çalışanların sizin ve kendi projelerini değerlendirmelerine olanak tanınması. İç girişimcilik için pek çok örnek vermek mümkündür.
Bir mağazanın ihtiyaç duyulan, potansiyeli bulunan bir noktada şube açması da bir iç girişimcilik örneğidir. Bir restoranın online sipariş almaya başlaması, ana faaliyete ek hizmet ya da ürünlerin işletme bünyesine eklenmesi de iç girişimciliğe örnek olarak verilebilir. Kurum içi girişimcilik örnekleri;
Google Haberler
Google Haberler, Krishna Bharat’ın projesi. Bunu isteme sebebiyse internet dünyasında yer alan haberlere daha rahat erişebilmekti.
Playstation
Playstation, şüphesiz ki günümüzde oyun konsolu denildiği zaman akla gelen ilk marka. Sony’nin kurucusu Ken Kutaragi, kızının oyun konsoluna benzer bir prototip yapmayı hedeflemişti. Sonrasında Playstation geliştirildi. İlk Playstation 3 Aralık 1994 tarihinde çıkarıldı ve şu anda belki de markanın en büyük ürünü olarak kabul edilebilir.
Postit
Postitlere her yerde rastlamak mümkün. Postit, 1970 yılında 3M firmasının mühendisleri tarafından yanlışlıkla icat edilmiştir. Aslında firmanın hedefi yapışkan yapmaktı. Fakat bunu bir türlü başaramadılar ve ortaya postit çıktı. Sonrasında ise tüm dünyaya yayıldı ve ABD’nin en çok satılan kırtasiye ürünü haline geldi.
Sosyal Girişimcilik – Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Girişimcilik fikirleri bir toplum ya da ülkenin gelişimi için gerekli olup, birçok açıdan fayda sağlar. Sosyal girişimcilik de toplumsal iyileşme ve dönüşümün vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul edilebilir. Sosyal girişimcilikte genellikle bir kar elde etme amacının olmadığı sanılmaktadır. Fakat bu tam olarak doğru değildir. Bazı sosyal girişimlerde gelir elde etme isteği de bulunur. Sosyal girişim; kabaca insana değer katmayı hedefleyen bir girişimcilik türüdür.
Ticari Girişimcilik
Girişimcilik türleri arasında en yaygın olanı şüphesiz ki ticari girişimciliktir. Girişimciler, piyasanın ihtiyaç duyduğu bir ürün ya da hizmeti piyasaya sunarlar. Ticari amaçla yapılan herhangi bir iş ticari girişimcilik örneği olarak kabul edilebilir. Restoran, kafe, butik mağaza gibi girişimlerin tümü ticari girişimciliktir. Günümüzde girişimcilik fikirlerinin bu denli konuşulmasının en büyük sebebi ticari girişim örnekleridir.
Teknoloji Girişimciliği
Teknoloji girişimciliği ile katma değeri yüksek olan ürünler üretilir. Startuplar, getiri potansiyeli hayli yüksektir. Başarılı bir yol izlendiği takdirde son derece hızlı büyürler. Başarılı olunduğu takdirde yıllardır hizmet firmanın büyüklüğüne ulaşması bir yıl hatta birkaç ay sürebilir.
Sanal Girişimcilik – Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Sanal girişimcilik, internet dünyası üzerinden yapılan girişimleri tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. İnternet kullanımının hızla yayılması ile birlikte sanal girişimcilik faaliyetleri de artmaktadır. Sanal girişimcilik, özellikle de e – ticaret yoluyla sıkça uygulanan bir girişim türüdür. Ayrıca günümüzün en çok konuşulan girişimcilik fikirlerinin büyük bir kısmı da sanal girişimcilik kapsamına girmektedir.
Kamu (Devlet) Girişimciliği
Bu girişimcilik türünde devlet her türlü sermayeyi kendisi koymaktadır. Ya da bir girişimcinin gerekli tüm ihtiyaçlarını devlet karşılamaktaysa, bu kamu girişimciliği örneğidir. Örneğin; bir devlet kurumunun daha iyi hizmet vermek ya da kar elde etmek için girişimde bulunmasını kapsar.
Kamu girişimciliğinde girişimde bulunan kişi ya da bir özel kurum değildir. Girişim, devlet eliyle yapılmaktadır. İşte kamu girişimciliği örnekleri;
- Halk Ekmek
- Atatürk Orman Çiftliği