Geçmişten Günümüze Bir Bilgisayar Devi – Microsoft

microsoft

Paylaşmayı unutmayın.

Geçmişten Günümüze Bir Bilgisayar Devi – Microsoft – Merkezi ABD’de bulunmak üzere çok uluslu bir teknoloji şirketi olan Microsoft şirketi, bilgisayar ve yazılım konusunda başladığı yolculuğunu bugün teknolojik ürünlere kadar ulaştırmıştır. Yaklaşık 45 yıl önceki bir tarihe gidildiğinde, ABD’nin Washington eyaleti Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi tarafından kurulmuş bir şirkettir. Şirketin kuruluşunda “Her ev ve her masada bir bilgisayar!” gibi bir slogan yer almaktadır. 

Geçmişten Günümüze Bir Bilgisayar Devi – Microsoft

Microsoft Nasıl Kuruldu?

1972 yılında iki genç arkadaş Bill Gates ve Paul Allen bir bilgisayar geliştirdi. Seattle şehir trafik sayaç bilgilerini okumak için kullanılan bu bilgisayar şirketleşme yolunda ikilinin önünde önemli bir yol açtı. 1975 yılında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtılmasının ardından sadece birkaç gün sonra Bill Gates bu sistem üzerinde çalışacak BASIC(Beginner’s All-Purpose Symbolic Instruction Code / Yeni Başlayanların Her İşe Yarayan Simgesel Öğretim Kodu) yazılım dili geliştirdiğini ifade ederek, firmaya bir tanıtım sağladı. BASIC yazılım dili başarılı görüldükten sonra o dönem hukuk eğitimi alan Bill Gates eğitimini yarıda bırakarak, Paul Allen ile birlikte New Mexico eyaleti Albuquerque şehrinde Microsoft şirketinin kurulumunu gerçekleştirdi. 

bill-gates-
@microsoft

Şirketin ismi “micro” yani mikro işlemci ve “soft” yani yazılım kelimelerinin birleşiminden geliyor. 1978 yılında Japonya’da ilk olarak ASCII Microsoft adı ile bürosu açılan şirket, 1979 yılında merkezi Washington eyaletine gelerek, Microsoft Inc. adını aldı. Kuruluş aşamasında şirketin yönetim kurulu başkanı Bill Gates ve başkan yardımcısı ise Paul Allen oldu.  

Microsoft Ve İşletim Sistemleri

Bugün dünya genelinde Microsoft denildiğinde herkesin aklına işletim sistemleri gelmektedir. Zira şirket bu yolda ilk olarak 1981 yılında IBM bilgisayarlar için metin tabanlı MS-DOS adı verilen Microsoft Disk İşletim Sistemini geliştirmiştir. Bu işletim sisteminin sadece kullanım haklarının IBM şirketine verilmiş olması dahi Bill Gates için büyük bir servetin önünü açtı. 

microsoft

Ancak işletim sistemi denildiğinde akla ilk olarak 1983 yılında geliştirilen Windows gelmektedir. Yeni bir grafik kullanıcı arayüzü bulunan ve çoklu görev ortamına sahip olan bu işletim sistemi, sonrasında şirket 1986 yılında şirket halka açıldı. Bu süreç ile birlikte tarihçeye bakıldığında ise

  • 1985 yılında Windows 1.0
  • 1987 yılında Windows 2.0
  • Ardından küçük bir güncelleme ile 1990 yılında Windows 3.0 dünyaya tanıtıldı. 

Bu üç versiyondan sonra ise 1992 yılında Windows 3.1 versiyonu ile 2 milyon gibi bir satış rakamı yakaladı. Bu işletim sistemi içerisinde “Mayın Tarlası” ve “Solitaire” gibi Windows’un nostalji oyunları ilk defa yer aldı. Hatta bu dönemde Microsoft şirketi, Office versiyonlarının ilk aşamasını oluşturan Word, Powerpoint ve Excel programlarının tanıtımını yaptı. 

Şirket Microsoft Windows macerasının en büyük adımını 1995 yılında Windows 95 sistemi ile attı. Bu sistem içerisinde dünyada değişim oluşturan noktalardan birisi ise “İnternet Explorer” web tarayıcısı oldu. Ardından geçen yıllar içerisinde Windows noktasında bugün Windows 10.1 gibi çağın gereksinimlerini karşılayan modern bir işletim sistemine kadar ulaştı. 

microsoft-windows
@stricklybizzness

Microsoft’un Günümüzdeki Yeri

Şirket yaklaşık 50 yıllık mazisi içerisinde özellikle bilgisayar ve yazılım konusunda büyük adımlar atmış olmasına rağmen tarihçesi kapsamında birçok önemli girişimde de bulunmuştur. Bugün Microsoft şirketi sahibi Bill Gates, dünyanın en zengin insanlarından biri olmakla birlikte 2000 yılında CEO görevinden ayrılmış ve 2020 yılında da teknolojik danışmanlık görevinden istifa etmiştir. 

Yıllar içerisinde Microsoft başarılı İsveçli yapımcı Mojang şirketini satın almış ve eğlence dünyası için de donanımlar geliştirmeye başlamıştır. 2013 yılında Nokia cihazlar ve servisler birimi ile bazı Nokia patentlerinin satın alınması, 2016 yılında Nokia’nın satışının yapılması, 2016 yılında Linkedln sosyal medya uygulamasının satın alınması gibi birçok faaliyet yer almaktadır.

Bugün şirket özellikle yazılım ve bilgisayar konusunda tanınmasına rağmen şirket bünyesi altında video oyunları geliştirilmekte, Microsoft Xbox gibi dünyanın en çok tercih edilen oyun konsollarından birinin üretimini yapılmaktadır. Ayrıca şirketin bünyesi altında yıllardır kullanımı sürdürülen Skype ve bağlamında Hotmail gibi önemli bir iletişim uygulaması yer almaktadır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar