Gager Etkisi Digital Age’de Devam Ediyor!
Adgager, sosyal akım araştırmalarına bir yenisini daha ekledi. Sosyal Medya Çağında Dilimiz adıyla tamamladığı araştırma ile Digital Age dergisinin Eylül sayısı kapak dosyasında yer alan Adgager, Gager etkisini basılı yayında da sürdürmeye devam ediyor. Yaşadığımız dijital çağdaki en büyük tartışmalardan biri olan sosyal medya etkisini konu alan araştırmanın detaylarını ve Adgager Ceo’su Umut Vural‘ ın araştırma ile ilgili değerlendirmelerini sizlerle paylaşmak istedik.
Araştırmanın Amacı
Sosyal medyanın iş ve gündelik hayatımızda yarattığı etkiler gün geçtikçe başka bir açıdan değerlendirilmeye devam ediyor. Artık biliyoruz ki kullanıcı sayısı her geçen gün artan ve artacak olan bu dijital platformlar gündemimizde uzun bir süre daha kalacak. Dolayısıyla sosyal medya kullanımı; alışkanlıklardan yabancılaştırmaya, bağımlılıklardan tüketime ve en çok da dilin kullanımına kadar birçok olumlu olumsuz eleştirinin odağında bulunuyor. Adgager ise başlattığı ‘’Sosyal Medya Çağında Dilimiz’’ araştırması ile birlikte bu eleştirilere dikkat çekmek istiyor.
Toplamda 200 kişilik bir araştırma sektörel olarak beyaz yakalılar ve diğer (çalışmayanlar, öğrenciler ve diğer meslekler) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bunun sebebi; aslında eskiden plaza çalışanlarında gördüğümüz bu yarı Türkçe yarı İngilizce dili şimdi sosyal medya ve dijitalleşme etkisiyle her yerde görmeye başlamamız. Beyaz yakalılarda uzun süredir yaşanan bu durumun etkilerini kıyaslayabilmek araştırma açısından büyük önem teşkil ediyor.
Araştırma Detayları
Yapılan bu online araştırmanın detaylarından biraz bahsedersek; Gagerlar’a toplamda 5 soru iletiliyor. Araştırmanın tamamen açık uçlu sorulardan oluşmasını tercih ederek kullanıcıların yaşadığı olumlu/olumsuz etkilerini diledikleri gibi anlatmasını amaçlanıyor. Hem bu durumun nedenini kavramak hem de yol açtığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla bu kuralsız iletişimin etkilerini inceleyen Adgager, bu etkilerin sonucu ile dilin bozulmasına karşı alınacak yöntemleri ve farkındalığı nasıl artıracağına ilişkin düşünceleri ile araştırmayı tamamlamayı amaçlıyor.
Birbirinden farklı ve etkileyici cevaplarla tamamlanan araştırmanın sonuçlarına baktığımızda insanların bu konu hakkında gerçekten konuşmaya ihtiyacı olduğunu görebiliyoruz. İki örneklemde de açık uçlu sorulara verilen cevapların niteliği ve uzunluğu dikkat çekiyor.
Digital Age Kapak Dosyası
Digital Age dergisi, Eylül ayı kapak dosyasında “Dijital dünya, dönüşüm ve dil” konusunu ele alarak Adgager’ın ”Sosyal Medya Çağında Dilimiz” araştırmasına yer veriyor. Böylece Gagerlar’ın verdiği cevaplar bir tartışmaya daha ışık tutuyor.
Digital Age’de yer alan Umut Vural’ın değerlendirmesini ise şu şekilde;
Sonuç
Tüm bu araştırmanın sonucunda her iki örneklemde de bir ayrım var; dilin farklılaşmasına olumlu ve olumsuz bakanlar. Farklılaşmanın normal olduğunu ve bir sürecin sonucu olduğunu düşünenler de bu farklılaşmanın bazı hassas noktalar olduğuna inanıyor. Tabi şu bir gerçek sosyal medya ile dilimize yer eden ve kullandığımız birçok kalıp var. TDK’nın bazılarına getirdiği Türkçe ifadeler de var ama selfie kadar özçekim kelimesini kullanıyor muyuz? Bunu düşünmek ve neden kullanılmadığını araştırmak gerek. Adgager ve Gagerlar tam da bu noktaya parmak basarak dijital büyümenin getireceği birçok yenilik ve kavramın etkilerini göstermek istiyor.
Araştırmaya katkı sağlayan tüm Gagerlar’a teşekkürlerimizi iletirken farkında olmak ve fark yaratmak için ”Sen değiştir!” diyoruz.