Fiziksel Aktivitelerin Gücünü Fark Edin!

Paylaşmayı unutmayın.

Günlük fiziksel aktivitelerin, bedensel ve ruhsal sağlık için ne kadar önemli ve faydalı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu, özellikle de bütün gün masa başında çalışan, kısıtlı miktarda hareket eden kişiler için son derece elzem bir konu.

Tabii ki bir yandan da iş, aile ve sosyal hayat dengesinde düzenli bir egzersiz programına yer açamıyoruz; ancak araştırmalar gösteriyor ki egzersize her gün sadece 30 dakika ayırmak bile hayatımıza çok olumlu bir katkı sağlıyor.

İngiltere’deki Leeds Metropolitan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; bir iş günü boyunca kısa bir süre dahi egzersiz yapmak performansınızı ve verimliliğinizi gözle görülür bir şekilde iyileştiriyor. 200 çalışanla yapılan araştırmada ise kişilere egzersiz yaptıkları ve yapmadıkları günlerdeki iş performansları ve ruh halleri hakkında sorular sorularak, egzersiziniz çalışma hayatına etkileri analiz edilmiş.

Gist’in hazırladığı infografik, egzersizin daha sağlıklı ve verimli olmamız yönünde ne denli etkili olduğunu ve bu konuda neler yapmamız gerektiğini açıklıyor:

Egzersiz, ekip içi iletişimi de geliştiriyor…

pixabay – 12019

Öğle yemeğinde 30-60 dakika yoga, aerobik, kuvvet antrenmanı, basketbol gibi aktiviteler yapan çalışanların %60’ında zaman yönetimi, zihinsel performans ve son teslim tarihlerine ulaşma kabiliyetinde artış gözlendi.

Düzenli egzersizle birlikte çalışanlar sadece daha iyi bir performans ve iş verimliliğine erişmiyor. Araştırma sonuçlarına göre; egzersiz yapan çalışanlar, öfke patlamalarının, iş ortamındaki kötü sosyal ilişkilerin ve öğle yemeğinin ardından gelen yorgunluk hissinin de ortadan kaybolduğunu söylüyor. Bu tabii ki beraberinde çok daha verimli bir çalışma ortamı getiriyor.

Leeds Metropolitan Üniversitesi’nden Profesör Jim Mckenna, spor yapan insanların evlerine gittiklerinde de kendilerini daha memnun hissetmeye başladıklarını söylüyor. Ayrıca egzersizden sonra insanların kendilerine ve işlerine karşı daha hoşgörülü bir tutum benimsediklerini, kendi eksikliklerine ve diğerlerine karşı daha hoşgörülü davrandıklarını da ekliyor.

Düzenli Egzersiz Yapmanın Faydaları

pixabay – shushipu

Kilo Kontrolü: Sağlıklı bir diyetle entegre edildiğinde ofis içi egzersizler kilo vermenize de yardımcı olur.

Daha İyi Uyku: Egzersizle birlikte gevşeyen vücudunuz çok daha kolay uykuya dalmanızı ve derin bir uyku çekmenizi sağlar.

Hastalıklarla Mücadele: Düzenli egzersizle bağışıklık sisteminiz güçlenir ve hastalıklarla daha iyi mücadele eder. Ayrıca bakterileri, akciğerler ve solunum yolundan dışarı atarak soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltır.

Hareketsizlik vücuda zarar verir ve egzersiz, pek çok kronik hastalığın da önlenmesinde etkili bir rol oynar. Hareket etmek, kasların güçlenmesini sağladığı gibi hormonları dengede tutar ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca düzenli egzersiz, kötü kolesterol seviyesini düşürüp iyi kolesterol seviyesini yükselterek kalp sağlığını da destekler.

Daha İyi Cinsel Yaşam: Libido, kan akışı ve kardiyovasküler sağlığın yani dolaşım sisteminin iyileştirilmesiyle artar.

Daha İyi Ruh Hali: Antidepresanlarla artırılmaya çalışılan mutluluk hormonu salgılanması düzenli egzersiz ile çözülebilir.

Daha Fazla Enerji: Yorgunlukla savaşmanın en iyi yollarından biri olan egzersiz, dolaşım sistemini iyileştirmesiyle birlikte hızlı bir enerji akışı sağlar. Kahve ya da enerji içeceklerine gerek kalmaz.

Daha Az Stres: Stresin bedensel ve zihinsel sağlığa ne kadar zarar verdiği bilinen bir gerçek. Egzersiz, artık stres tedavisinde de kullanılıyor ve kontrolsüz öfke, aşırı reaksiyon, kavgacılık gibi sorunların çözümünde etkili bir rol oynuyor.

Fiziksel aktivite ile birlikte strese sebep olan hormon fazlalığının tüketimi sağlanır. Ayrıca stresliyken odaklanmakta, karar vermekte ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Egzersiz, kortizol seviyesini azaltırken, terleme ile de zihninizi gevşetmenize yardımcı olacak endorfin hormonunu salgılar.

Verimlilik Artışı: Bedensel sağlığınız üzerindeki olumlu etkileriyle beraber egzersiz, hormon seviyelerinizi de düzenler. Böylelikle odaklanma becerileriniz gelişir, yaratıcılığınızı artar, öğrenme süreciniz hızlanır, hafızanız güçlenir.

Ve eğlence: Keyifli bir egzersiz rutini, gevşemenize ve eğlenmenize olanak sağlar.

Etkili Egzersiz için İpuçları

pixabay – 12019

Bu noktada egzersiz tipinizi ve yoğunluğunu belirlerken bir profesyonelden yardım almanız gerektiğini de önemle vurgulayalım. En iyi sonucu almak ve verimliliğinizi artırmak için bu yöntemleri de aklınızda tutabilirsiniz:

Biraz Karıştırın: Fiziksel aktivitelerinize ara sıra yenilik katmak vücudunuzu adapte olmaya ve ayak uydurmaya zorlar.

Programınız Olsun: Fiziksel aktivite rutininizi planlarsanız eğer, bu sizi sorumlu tutar.

Yola Gerçekçi Hedeflerle Çıkın: Hedefler konusunda aşırıya kaçarsanız ve kendinize ulaşması güç hedefler belirlerseniz, bu motivasyonunuzu düşürür ve muhtemelen “vakit yok” diyerek egzersizi bırakabilirsiniz.

Eğlenmeyi İhmal Etmeyin: Egzersiziniz ne kadar eğlenceli ve keyif vericiyse o kadar da teşvik edicidir.

İş yaşamında hareketsizlik ve beraberinde gelen sağlık sorunları ile başa çıkabilmek için, gün içerisinde 30 dakika kadar küçük fiziksel aktiviteler yapmak, size bedensel ve ruhsal olarak iyi hissettirir. Ancak tabii ki uygun bir egzersiz programı seçmek, seçtiğiniz egzersizin eklemlerinizi zorlamamasına dikkat etmek son derece önemli. Ve egzersizden verim almak istiyorsanız düzenli olmanız gerektiğini de unutmayın.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar