Etkili Zaman Yönetimi Eisenhower Matrisi

Paylaşmayı unutmayın.

Etkili Zaman Yönetimi Eisenhower Matrisi – Yapmanız gereken işler arasında sıkışıp kalıp hiçbir işi yapamadığınız oldu mu? Acil yapılması gereken önemli işleri erteleyip önemsiz işlere gereksiz vakit ayırmak, zaman yönetiminizin yetersiz olduğunun göstergesidir. Bu sorunu çözecek yöntemse Eisenhower Matrisi.

Etkili Zaman Yönetimi Eisenhower Matrisi

Eisenhower Matrisi Nedir?

@pexels

Zaman, boşa harcanmayacak kadar değerli olmasına rağmen önemsiz işlere oldukça fazla zaman ayırabiliyoruz. Aynı zamanda yapılması gereken işleri yanlış sırayla yaptığımızda önemli işlere vakit kalmayabiliyor. 34. ABD başkanı Eisenhower, insanların fazlaca sorun yaşadığı zaman yönetimine kolay bir çözüm bulmuş. Planlamanın iyi yapıldığında zamanın doğru yönetilebileceğinin kanıtlayan Eisenhower Matrisi, önemli işlere öncelik verip önemsiz işleri ertelemenizi esas alan bir sistem. Bu yöntemin asıl amacıysa gereksiz işlere uzun vakit harcanmasını ve birden fazla işi aynı anda yapılmasını önlemektir. Ayrıca gereksiz işlere fazlaca odaklanıp zamanınızı kötüye kullanmanıza engel olmaktadır.

@pinterest

Eisenhower, NASA gibi önemli kurumların kuruşuna katkı sağlamasının yanında yorucu günlük hayatında kendine zaman ayırıp birçok hobiyi gerçekleştirebilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere Eisenhower zaman yönetimi konusunda usta bir isimdir. Oluşturduğu Eisenhower Matrisi, bir koordinat sistemini 4 çeyreğe bölerek zamanınızı planlamaya yardımcı olur. Bu matris “Önemli” ve “Acil” olmak üzere iki ayrı bölümden oluşur ve sütunlar “acil” ve “acil değil” satırlarsa “önemli” ve “önemli değil” olarak dört gruba ayrılır. Yapmanız gereken işleri bu dört bölümden birine yerleştirerek zamanınızı gereksiz kullanmazsınız ve verimliliğinizi artmasını sağlarsınız.

etkili-zaman-yonetimi-eisenhower-matrisi
@pinterest

1) Acil ve Önemli

Öncelikli yapılması gereken işlerdir. Diğer kategoriye giren tüm işleri bırakıp bu gruba giren işlere odaklanmalısınız. Acil ve önemli olduğundan hemen yapılması gerekmektedir ve aksi taktirde sizi mutsuz eder. Eğer bu kategoriye giren herhangi bir işiniz varsa zaman kaybetmeden hemen yapmaya başlamalısınız. Ayrıca öncelikli olarak bu işleri yapmazsanız diğer yapmanız gereken işlerin de aksamasına sebebiyet verir.

etkili-zaman-yonetimi-eisenhower-matrisi
@pexels

2) Acil Değil ve Önemli 

Acil olmamasından dolayı hemen yapılması gerekmez. Ancak geleceğiniz için yapılan planlamalarınızı kapsadığından fazlasıyla önemlidir. Bu kategoriye giren işleriniz geleceğinize yön verecektir. Doktora yapmak gibi önemli konular bu kategoride yer alır. Geleceğinize yön verecek olan bu çalışmalarınızı titizlikle planlamanız ve ne zaman yapacağınıza karar vermeniz beklenir. Acil olmaması önemsiz olduğu anlamında gelmediği için ertelemeniz sonucunda gelecekte pişmanlığa sebep olabilir. Bu yüzden bu kategoriye giren işlerinizi ertelemeden ve planlı bir şekilde yapmalısınız.

3) Acil ve Önemli Değil

Bu bölümdeki işler sizin belirlemediğiniz ve başkasının isteği üzere yapmanız gereken işlerdir. Başkasının sizden yapmanızı istediği bu işler her ne kadar acil olsa da sizin hayatınıza büyük bir katkı sağlamayacaktır. Bu yüzden eğer fırsatınız varsa bu tarz işleri yapabilecek başka birine devretmeye çalışın. Çünkü size fayda sağlamamasının yanında vaktinizi gereksiz yere harcamanıza neden olabilir.

etkili-zaman-yonetimi-eisenhower-matrisi
@pexels

4) Acil Değil ve Önemli Değil

Bu kategoriye giren işleri yapsanız iyi olur ancak yapmasanız da büyük bir kaybınız olmaz. Bu bölgedeki işlere ayıracağınız vakti daha önemli işlere ayırmak sizin yararınıza olacaktır. Yapmamanız, gereksiz zaman kaybından kurtarmasının yanında verimliliğinizi de koruyacaktır. Dilerseniz bu kategoriye giren işlerinize kafa yormayın ve zamanınızı daha önemli işlere ayırın. Eğer zamanınızı iyi planlayamıyorsanız bu bölgedeki işleri öncelikli yapmanızdan kaynaklanıyor olabilir.

“Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli”

Dwight D. Eisenhower

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar