Öğrenmeyi Kolaylaştıran Teknik: S.O.D.T.İ. Tekniği

Paylaşmayı unutmayın.

Öğrenmeyi Kolaylaştıran Teknik: S.O.D.T.İ. Tekniği – Geçen her gün farkında olmadan mutlaka yeni bir şeyler öğreniyoruz . Bunu durdurmak mümkün olmamakla birlikte sınırı da bulunmamaktadır. Gün içerinde bazı gereksiz bilgileri kolaylıkla ezberlerken, öğrenmek istediğimiz bilgileri öğrenirken zorlanabiliyoruz. Gerekli gereksiz tüm bilgileri kaydeden beynimizin öğrenmek istediğimiz bilgileri daha kolay kaydedebileceğimiz teknikler bulunmakta. Mekan metodu gibi öğrendiğimiz bilgileri kolay hatırlamaya yarayan tekniklerden ziyade öncelikle öğrenmeyi kolaylaştıran teknikler de mevcut. Onlardan birisi ise S.O.D.T.İ. tekniği.

S.O.D.T.İ. tekniği, sadece öğrenmeyi kolaylaştırmıyor. Bunun yanında hayat kalitenizi artırmak ve beyninizi geliştirmek için de yararlı bir teknik. 5 adımdan oluşan bu tekniğin her bir adımı mutlu bir hayat sürmek isteyenler için tavsiye niteliğinde. İşte karşınızda hayatınızın her yerinde karşınıza çıkacak “S.O.D.T.İ. Tekniği”   

Öğrenmeyi Kolaylaştıran Teknik: S.O.D.T.İ. Tekniği

1.Adım: Sev

ogrenmeyi-kolaylastiran-teknik:-s-o-d-t-i-teknigi
@pıxabay

Bir işi istemeden, sevmeden yapmak eziyet gibi gelir değil mi? Peki hayatımızda büyük bir istekle yaptığımız işlerin başarılı olması tesadüf mü? Tabii ki de hayır. İnsan beyninin sevmeden yapılan herhangi bir faaliyette olumsuz sonuçlar doğurduğunu günlük hayatımızdan da rahatlıkla görebiliriz. “Sevdiğin işi yaparsan, ömür boyu çalışmazsın.” sözünü sık sık duyarız. Gelecekteki mesleğimizi seçerken dikkat etmemiz gereken bir unsur olan “sevmek”, sadece iş hayatında değil insanlarla aramızdaki iletişimin de yapı unsuru olmalıdır.  George Sand şöyle söylemiş: “Seviniz, insan hayatında bundan güzel bir şey yoktur. Devamlı bir mutluluktur.”

2.Adım: Oku

ogrenmeyi-kolaylastiran-teknik:-s-o-d-t-i-teknigi
@pıxabay

“Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?” sorusunu sıkça duymuşsunuzdur. Ünlü tarihçi İlber Ortaylı bu soruya şu şekilde cevap veriyor: “Gezerken okuyan bilir.” Hayatın her döneminde okuyabilmek gerekir. Çünkü okumak bizim insanlık ağacımızı geliştirir. Hayatımızın içerisindeki davranışları etkiler ve anlam katar. Okumak sadece anlama kabiliyeti katmaz ayrıca yeteneğinize yetenek katar. Mesela Bobby Ficher, ünlü satranç oyuncusu, satranç hamlelerini bir yıl boyunca kitap okuyarak öğrenmiş ve yenilmesi zor bir oyuncu haline gelmiştir.

3.Adım: Dene

ogrenmeyi-kolaylastiran-teknik:-s-o-d-t-i-teknigi
@pıxabay

Hayatta elde ettiğimiz başarısızlıklar tecrübemizi oluşturur. Peki başarısızlık nasıl elde edeceğiz? Bol bol deneyerek. Ama yapabildiğinin en iyisini yaparak denemelisin. Herkesin hayatında mutlaka bir idolü vardır. Eğer “kimse benim idolüm değil” diyorsanız o kişi olmak istediğiniz kendinizdir. Kurduğunuz hayallere, olmak istediğiniz kişiye ulaşmanın tek yolu denemektir.

4.Adım: Tekrarla

@pinterest

Başarılı sporcular kazandıkları ödülleri hiç pratik yapmadan elde edebilirler miydi? Pratik yapmak yani tekrarlamak sizi günden güne başarıya sürükler. Yeni bir dil öğrenirken sık sık öğrenilen kelimeleri günlük hayatta kullanmak öğrenmeyi nasıl kolaylaştırıyorsa, bıkmadan usanmadan tekrar yapmak da mutlak başarıyı getirir.   

5.Adım: İzle

@pexels

“Diğer adımları sık sık yapıyoruz ama istediğimizi elde edemiyoruz.” dememek için izle adımı çok önemli. Diğer adımlarda yaptığımız yöntemleri doğru yaptığımıza emin olmak için kendimizi dışarıdan bir göz gibi izlemek ve eleştirmek lazım. Kendinizi yanlış bir amaç uğruna boşuna yıpratmamanız için yaptıklarınızın değerlendirmesini şüphesiz sizin yapmanız lazım. Sadece olumsuz yanlarınızı değil olumlu yanlarınızı da inceleyin. Ve sonuçta elde ettiğiniz kararla gelecekte yapmanız gerekenleri planlamak sizi başarıya sürükleyecektir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar