Elon Musk Kadar Cesur Olmak Mümkün Mü?

Paylaşmayı unutmayın.

Girişimciler hayalperest insanlardır. Önlerine çıkan pek çok engele karşın başarıya ulaşmalarında yalnızca eşsiz birer vizyonları olması yeterli değildir, aynı zamanda inatçı bir adanmışlık da söz konusudur. Bütün bunlar hepinizin bildiği gibi Elon Musk’ı, izlemeye değer bir model haline getiren unsurlardır. Evet, belki onu zaman zaman kendini yıpratan, egomanyak ve donkişotvari bir surette görüyoruz ancak bunun yanında onun tüm zamanların en büyük yenilikçilerinden bir tanesi olduğu da yadsınamaz. Belki de hepimizin kendi hayatlarımızda Elon Musk kadar gözüpek olması gerekiyordur…

Elon Musk by Art Streiber

Bir diğer “kusurlu” dahi olan Steve Jobs, 1997 yılında yayınlanan Apple’ın ikonik Think Different reklamını seslendirirken adeta Musk’a atıfta bulunuyor ve şöyle diyor: “İşte bu, çılgınlar için. Uyumsuzlar, asiler ve baş belaları için.” Ve cümlelerini olabildiğince cesurca tamamlıyor: “Çünkü ancak dünyayı değiştirebileceğini düşünecek kadar çılgın olanlar bunu başarabilir.”

Elon Musk Bir İlham Kaynağı!

Şimdiye dek hiçbir girişimci, Musk’ın sergilediği kadar büyük amaçlarla, böylesine bir yüreklilik ve dünyayı değiştirmeye yönelik bu denli bir istek ve kararlılık göstermemişti. Bu noktada her birinin diğeriyle eşit derecede zorluğa göğüs germiş olduğunu unutmamalıyız. Örneğin, Thomas Edison, birinci sınıfa başladıktan yalnızca üç ay sonra, öğretmeni tarafından “uyum sağlayamama ve yıkıcı davranış bozukluğu” sebebiyle okuldan atıldı. Nikola Tesla’ya OKB, mani ve halüsinojenik şizofreni tanısı kondu. Henry Ford, Leonardo Da Vinci ve Albert Einstein gibi isimlere ölümlerinin akabinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi kondu. Burada sözkonusu durum akıl hastalıklarını romantize etmekten ziyade, insanların tüm bunlara karşın nasıl başarılı olduklarını göstermektir.

Thomas Edison (solda) ve Nikola Tesla (sağda)

Musk’ın şüphe götürmez dehasının ve cesaretinin ötesinde, gezegeni korumakta başarısız olmamız ihtimaline karşı galaksiler arası bir kaçış kapısı yaratırken bir yandan da hayatını, dünyamızın sürdürülebilirliğine katkıda bulunan öncü teknolojilere adaması onun ciddi anlamda kibir sahibi olmasına da neden olabiliyor. 

Arayışındaki nefes kesici azmiyle orantılı olarak Musk, izlemiş olduğu yol boyunca gerek kişisel gerekse teknik pek çok aksaklıkla karşılaştı. Ancak tüm bunlara rağmen, girişimciler böyle anlarda Steve Jobs’ın o sözlerini hatırlamalıdır: “Gözüpek bir girişimci olmak zorlu ve muğlaktır. Aynı zamanda karmaşıktır da. Ancak çılgın olanlar bu işin üstesinden gelebilir.”

Musk’ın Hayatı Eğitici Bir Öykü Niteliğinde!

Girişimcilerin Elon Musk’tan alması gereken dersler oldukça açıktır:

Şirketinizin müşterileri, çalışanları, ortakları ve yatırımcıları için en iyi olan neyse, en büyük öncelik ona verilmelidir. Bunu sağlayabilmek için öncelikle güçlü ve zayıf yönlerinizi objektif bir şekilde değerlendirebiliyor olmalısınız.

Paydaşlarınızın beklentisini karşılayacak kritik bir konuda, mevcut durumda veya yakın gelecekte yeterince iyi bir performans sergileyemeyeceğinizi düşündüğünüz taktirde bunu sağlayacak bir partner arayaşına gitmelisiniz.

@stanforduniversity

Eğer satışta ve insanları yönetmekte ustaysanız, ürün inovasyonu konusunda uzmanlaşmış bir yönetici ile ortak olabilirsiniz. Benzer şekilde, bir ürünün üretim ve ilk müşterilerini kazanma safhasında başarı gösteriyor ancak şirketin ölçeklendirilmesi noktasında mükemmeliyeti sağlayacak bir kuruluşu organize etmekle ilgili sabrınız ve bu konuya ilginiz mevcut değilse, görevinizi tüm bunları yerine getirebilecek bir CEO ile değiştirmeniz uygun olacaktır. 

Unutmayın ki, Elon Musk kadar cesur bir girişimci olmak en basit anlamıyla; her yükü tek başınıza sırtlanmak değil, bunun yerine, -kendiniz de dahil olmak üzere- elinizdeki her şeyin değerini maksimize edebilmektir. 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar