Duygusal Zeka (EQ) Nedir?

duygusal-zeka

Paylaşmayı unutmayın.

Duygusal Zeka (EQ) Nedir? – Zeka, genel olarak insanın bilinçli şekilde yerine getirdiği işlerin, davranışların arkasında yer alan bir kontrol merkezi görevi görmektedir. Davranışları, duyguları, konuşmaları ve birçok unsuru kontrol altına alıp yönlendiren insan zekası çok çeşitlidir. İnsan zeka sayesinde karşılaştığı yeni durumlara uyum sağlar, kendini kontrol eder ve tepki verir. Bütün bunları yapan zeka ise farklı türlere ayrılmıştır.

Duygusal Zeka – Zeka Türleri

duygusal-zeka-eq-nedir

İnsan zekası yapılan pek çok araştırma neticesinde üç ana bölüme ayrılmıştır. Bunlardan ilk çok yaygın olarak bilinen ismi ile IQ:Mantıksal Zeka’dır. Sık sık yapılan IQ testleri ile bu alanın kapasitesi ölçülmeye çalışılır. Bir diğer zeka türü ise SQ:Ruhsal Zeka’dır. İnsanlar günlük yaşantısında pek çok olay yaşamaktadır. Bu olayların sebebini ise bazıları gözle görülmeyen metafiziksel sebeplere dayandırmaktadır. Ruhani olarak sebep ve sonuç arama kısımına ise ruhsal zeka denilmektedir. EQ ise duygusal zeka kısmını oluşturmaktadır.

Emotional Intelligence (EQ)

İngilizce Emotional Intelligence kelimelerinin baş harflerinden oluşan EQ Duygusal olan zeka, duyguların anatomisi üzerine çalışma yapan alandır. İngiliz bilim insanı Howard Gardner’e, duygusal zekayı, insanları psikolojik olarak motive eden, onlara yol gösteren, duyguları anlama ve yorumlama biçimlerini içeren zeka alanı olarak alandırmaktadır.

duygusal-zeka-eq-nedir
duygusal-zeka-eq-nedir

Bu tür sadece belirli bir alanla sınırlı değildir. Hayatımızın her alanına etki eden, gerek iş hayatı gerek okul günlerinde, evde, sosyal ortamlarda yayılış gösteren ve etkileşim gösteren bir güce sahiptir.

İnsanlarla karşılaşıldığında onları duygusal olarak tanımlama, değerlendirme süreci Duygusal Zeka’nın anahtarı olarak görülmektedir. Eğer EQ zeka etkili şekilde kullanılmak isteniyorsa duyguların değerlendirilmesi gerekmektedir her aşamada. Bu durum farkındalığın ortaya çıkmasına özgüvenin oluşmasını sağlayarak Duygusal Zeka’nın gelişmesini sağlayacaktır. Bu nedenle ilk adım duygusal farkındalığın farkına varılmasıdır.

Duygusal olaylar ilk yaşandığında genellikle insanlar çok az farkına varır durumların. Bu nedenle öz güvenin gelişmesi gerekmektedir. İrade ve güvenirlik kişinin kendine olan güvenini geliştirir. Her zeka alanında olduğu gibi bu zeka alanında da önemli basamaklardan birisi motivasyon’dur. Duyguları anlamanın en mantıklı yanı empati yapmaktır. Empati karşıdaki ile aynı duyguları paylaşmayı içerir. Bakışlardan hareketlerden karşıdaki kişinin neler yapabileceğini kestirerek ona göre davranmayı içerir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar