Dünyanın En Zenginleri – Dünya Ekonomisini Elinde Bulunduranlar
Dünyanın en zenginleri •• Bu bir komplo teorisi yazısı değildir. Bu konuda çok fazla komplo teorisi üretildiği için bu cümle ile başlamayı doğru bulduk. Rockefeller gibi bu konuda söz sahibi olduğu “iddia edilen” ailelerden ziyade, gerçek anlamda Dünya ekonomisi ve dünyadaki para akışı üzerinde büyük bir gücü bulunan iş insanlarından bahsedeceğiz. Bu kişiler birçok dergiye sık sık konu olsa da, genelde kişisel servetleri üzerinden lanse edilirler. Biz, onların şirketleri ile ekonomiyi ne derece ele geçirdiğini ve kontrolleri altına aldığını yazacağız. İşte Dünya’nın en zengin insanlarından olan ve bunu hem yenilikçi hem de ticari bir zeka ile yapan, tabiri caizse dünya ekonomisinin hükümdarları ya da dünyanın en zenginleri…
Dünya Ekonomisini Elinde Bulunduran, Dünyanın En Zenginleri
1 • Bill Gates
Bu konuda neredeyse herkesin ilk sıraya yazacağı isim Bill Gates olur. Özellikle doksanlardan sonra yapay zeka ve teknoloji konusunda yarattığı yenilikler, her geçen gün Bill Gates’i Dünya ekonomisinin zirvesine biraz daha yaklaştırdı. 2000’lerden önce tamamen maden sahiplerinin kontrolünde olan ekonomi, 2000’li yıllarda neredeyse tamamen teknoloji üretenlerin kontrolüne girdi. Son günlerde sık sık tartışılsa da, Bill Gates Microsoft çatısı altında yarattığı ekosistem ile Dünya ekonomisinin büyük bir bölümünü ele geçirdi. Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan Bill Gates’in kurduğu, birçok ülkenin ekonomisinden daha büyük bir gelir sağlayan ve daha büyük bir ticari pazar yaratan dev ekosistemi şu markalardan oluşuyor.
- Microsoft: En büyük teknoloji şirketlerinden biri.
- Windows: Dünyanın en büyük yazılım üreten markası.
- Skype: İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesine imkan sunan, en çok kullanılan uygulama.
- Bing: En çok kullanılan üçüncü arama motoru.
- Outlook: En çok kullanılan e-posta servislerinden biri.
- Xbox: En fazla satılan ikinci oyun konsolu.
- Minecraft: En çok oynanan oyunlardan biri.
- HoloLens: En fazla satılan akıllı gözlük markalarından biri.
- LinkedIn: En fazla kullanıcıya sahip sosyal ağlardan biri.
- Teams: En çok kullanılan ikinci online toplantı platformu.
Bill Gates’in en büyük markaları bunlar olsa da, bunlar dışında onlarca veri toplama ve farklı sektörlerde faaliyetler yürüten şirketleri vardır. Microsoft’un Nasdaq’taki piyasa değeri şu an 1.616.422.697.428 $ (Basamakları saymayın diye kısaca 1.6 Trilyon Dolar. Evet, yeni parayla :/ ). Microsoft’un yıllık geliri 143 Milyar Dolar, basının ulaştığı kadarıyla Bill Gates’in kişisel serveti ise 128 Milyar Dolar’dır..
2 • Jeff Bezos
Jeff Bezos da teknoloji devrimi ile 2000’li yıllardan sonra dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başlayan girişimcilerden biridir. Kurmaya çalıştığı ve son beş yılda oturmaya başlayan Amazon ekosistemi ile dünya ekonomisinin ciddi bir bölümünü ele geçirmiştir. Kişisel serveti 182 Milyar Dolar olan Jeff Bezos’un Amazon ekosisteminde şu markalar yer alıyor;
- Amazon: Dünya’nın en büyük online alışveriş sitesi.
- Twitch: En fazla kullanılan canlı oyun yayını platformu.
- Echo: En fazla kullanılan akıllı ev asistanı.
- Alexa: En fazla kullanılan online asistan yazılımlarından biri.
- Blue Origin: En fazla yatırım alan ikinci özel uzay araştırma şirketi.
- Prime Video: En fazla kullanıcıya sahip ilk beş film, dizi ve belgesel izleme platformu.
- IMDb: En fazla kullanılan dizi, film ve belgesel değerlendirme sitesi ve dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri.
Jeff Bezos’un bu markalar dışında yatırım yaptığı, kurduğu veya direkt satın aldığı onlarca şirket bulunmaktadır. Amazon’un yıllık geliri 280 Milyar Dolar’dır. Piyasa değeri ise 1,599,913,927,185 $ (Kısaca yeni parayla 1.5 Trilyon Dolar).
3 • Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, birçok skandalla adı anılan, elde ettiği verileri de direkt paraya çevirmeye çalışan, sosyal medya sektörünün tabiri caizse patronu olan iş adamı, kurduğu Facebook ekosistemi ile dünyanın her noktasından insanların verilerini elde ederek, onlar hakkında bilgi toplayıp bu bilgilerden ciddi bir gelir sağlıyor. Nasıl bir verimiz var ki adamın birini dünyanın en zenginlerinden biri yapıyor şeklinde bir soru sorabilirsiniz elbette. Elde edilen veriler daha çok duygusal düşünceleriniz ile alakalı veriler. Yani ne zaman nasıl hissettiğiniz, hangi psikolojik durumda neleri incelediğiniz ve nelere ilgi duyduğunuz ile ilgili veriler. Bu veriler kapsamında kişiye özel reklamlar gösterilerek bu reklamların yüzde yüz başarıya ulaşması sağlanıyor. Mark Zuckerberg topladığı bu verileri son olarak bir ABD başkanlık seçiminde Trump’ın seçim propagandası için kullanmıştı. Listede veriler ile milyarder olan iki isimden biri olan Zuckerberg’in kurduğu Facebook ekosisteminde şu dev markalar yer alıyor.
- Facebook: En çok kullanılan üç sosyal medya platformundan biri.
- Instagram: En çok kullanılan sosyal medya platformu.
- Whatsapp: En çok kullanılan mesajlaşma uygulaması.
- Messenger: En çok kullanılan beş mesajlaşma uygulamasından biri.
- Oculus: En büyük sanal gerçeklik teknolojisi şirketlerinden biri.
Zuckerberg’in kişisel serveti 102 Milyar Dolar. Facebook’un Nasdaq’taki piyasa değeri 784,960,977,201 $ (784 Milyar Dolar), yıllık geliri ise 70 Milyar Dolar’dır.
4 • Elon Musk
Son yıllarda dünyanın en zenginleri listesinde, yarattığı inovasyonlar sayesinde hızla zirveye doğru yükselen Elon Musk, henüz tam olarak oturtamamış olsa da dünya ekonomisinin ciddi bir bölümünü ele geçirmiş durumda. Bir girişimcinin yapabileceği en ütopik şey nedir? Uzaya turist taşımak olsa gerek. Elon Musk’ın tam olarak yapmaya çalıştığı da bu. Uzaya ilk turistleri de Mars’a ilk insanları da o taşımak istiyor. Uzayda kurulacak yeni dünyayı kendi kurmak istiyor. Bunun hayalini kuruyor. Elon Musk’ın kurduğu uzay araştırmaları şirketi SpaceX, Nasa ve diğer kurumlarla ciddi anlaşmalar imzalıyor ve onların uzay ile ilgili projelerinde onlara partnerlik yapıyor. Elon Musk’ın tek yaptığı bu da değil üstelik. Geleceğin arabaları olarak görünen elektrikli otonom araçlar sektöründe de kurduğu Tesla markası ile ciddi işlere imza atmakta ve pazarın ciddi bir bölümünü hakimiyeti altında tutmaktadır. İşte 128 Milyar Dolar’lık bir kişisel serveti olan Elon Musk’a ait dev girişimler.
- Tesla: En büyük elektrikli otonom araç markası.
- SpaceX: En büyük özel uzay araştırmaları şirketi.
- The Boring Company: Hyperloop gibi dev projelere imza atan tünel kazma şirketi.
- Neuralink: Ütopik hedefleri olan, sıkça dikkat çeken nöroteknoloji şirketi.
- SolarCity: En büyük güneş enerjisi hizmetleri sunan şirketlerden biri.
- Starlink: Tüm dünyaya internet sağlamayı hedefleyen, gelecekte ciddi bir gelir kaynağı yaratacak olan, SpaceX bünyesindeki bir proje.
Piyasa değeri ise 544,095,020,742 $ (544 Milyar Dolar) olan Tesla’nın yıllık geliri 20 Milyar Dolar’dır.
5 • Larry Page & Sergey Brin
Larry Page ve Sergey Brin. Asla birbirinden ayrı yazılmaması gereken iki büyük deha. Google’ın ve sonrasında gelen Alphabet ekosisteminin kurucuları olan bu iki girişimci, 4 Eylül 1998’de Google’ı kurduklarında işlerin bu boyuta geleceğini hayal bile etmemişlerdi muhtemelen. Ancak günümüzde Google’ın yani Alphabet’in bünyesinde gelişen dev ekosistem, hiç şüphesiz dünyanın en büyük teknoloji ekosistemidir. Google ile internette attığımız her adım takip edilirken, uzun bir süre Google’a bağlı diğer sanal ürünler ile arama motoru dışında da attığımız her adım takip edilmekteydi. Son on yılda bu durum bir adım daha ileri taşındı ve Android işletim sistemi ile fiziki olarak da attığımız her adım, söylediğimiz her cümle Alphabet’in dev depolama merkezlerinde veri olarak depolanır hale geldi. Bu veri madenciliği işlemleri ile dev bir veri bankası oluşturan Alphabet, dilediği zaman bu verileri paraya dönüştürebilmekte ve dilediği şekilde sanal ortamda dönen bu paraları bir nevi yönetebilmektedir. İşte Alphabet’in ekosistemindeki dev markalar…
- Google: Dünyanın açık ara en çok kullanılan arama motoru.
- Android: En çok kullanılan mobil işletim sistemi.
- Youtube: En çok kullanılan video izleme ve yükleme platformu.
- Gmail: En çok kullanılan mail hizmeti.
- Drive: En çok kullanılan sanal depolama birimi.
- Earth: En çok kullanılan yeryüzü görüntüleme ve izleme platformu.
- Chrome: En çok kullanılan internet tarayıcısı.
- Google Fit: En çok kullanılan sağlık takip platformlarından biri.
- Google Pay: En çok kullanılan sanal ödeme sistemlerinden biri.
- Google Glass: En çok satılan akıllı gözlük markası.
- Pixel: Oldukça başarılı ve hızlı ilerleyen akıllı telefon markası.
- Fitbit: En büyük akıllı spor takibi ve sağlık takibi ürünleri üreticisi.
- Nest: En büyük akıllı ev ürünleri üreticilerinden biri.
Alphabet’in yıllık geliri 161 Milyar Dolar iken piyasa değeri 1,212,960,826,688 (yeni parayla 1.2 trilyon) dolardır. Duyduğunuz ilginç örgüt ve aile isimlerini unutun. Dünyanın ve dünya ekonomisinin asıl sahipleri, tüm dünyaya ürünlerini kullandırmayı başaran ve onları her an takip eden bu markalardır.