Beş Basit Adımda Zihnimizi Toparlamak

zihnimizi toparlamak için yapılacaklar

Paylaşmayı unutmayın.

Zihniniz yoğun iş temposu ve yaşama telaşının ağırlığı altında mı? Nereye, neye yetişeceğinize şaşırdınız mı? Her şeyi halletmek için sizden birkaç tane daha mı gerekli? Hiç aklınızda, sonsuz büyüklükte ve inanılmaz derecede karmaşık bir yapılacaklar listesi olduğunu hissettiniz mi? Ve onu her zaman güncel tutmak için uğraşıyor, üzerinde ne olduğunu hatırlıyor, önceliklerini yeniden düzenliyor, artık size hizmet etmeyenleri siliyor musunuz? O zaman gelin 5 adımda zihnimizi toparlamak için neler yapabiliriz, birlikte inceleyelim!

Brooklyn merkezli ürün tasarımcısı ve Bullet Journal’ın yaratıcısı Ryder Carroll bu karmaşanın üstesinden gelmek için bazı basit adımlar atmamızı tavsiye ediyor. Ryder Carroll’ın bunun bir çözümü var: Günlük tutmak. Zihnimizi toparlamak için düşüncelerimizi dışsallaştırmalıyız. Düşüncelerinizi aklınızda tutmak, suyu tutmaya çalışmak gibi neredeyse imkansızdır. Ancak düşüncelerimizi yazarak onları daha net yakalayabilir ve böylece daha sonra onlar üzerine çalışabiliriz.

zihnimizi toparlamak için düşüncelerimizi dışsallaştırmalıyız
@pixabay

Çocukken, Carroll’ın dikkati kolayca dağılırdı. Birçok şeyle ilgilenirdi. Çocukken en büyük sorunu aynı anda çok fazla şeye odaklanmaktı. Bir yetişkin olarak da meşgul olarak biliniyor. Ancak meşgul olmak, üretken olmak anlamına gelmez. Çoğu zaman, meşgul olmak sadece işlevsel olarak bunalmış durumda olmak demektir.

Tanıdık Geliyor mu?

Carroll bunlarla nasıl baş edileceğine dair yöntemlerini bir gazetede yazıyor. Bununla beraber, amaçlarını, özlemlerini ve kaygılarını kolayca görebildiğini söylüyor; zihnimizi toparlamak ve zihnimizdeki sorunlarla başa çıkma yollarını ortaya çıkarmak zamanını ve enerjisini nasıl harcadığını anlayabilmesini sağlıyor. Carroll, sosyal medyada görmüş olabileceğiniz hiper-organize bir not tutma sistemi Bullet Journal’ın yaratıcısı, kendisi iç huzurunuzu sağlamak için kalem ve kağıdın yeterli olduğunu, bu belirli yöntemi izlemeniz gerekmediğini söylüyor.

Sınırsız yapılacaklar listesi hakkındaki düşüncelerinizi düzenlemek için Carroll’ın önerisi bir not defteri ve kalem almak ve aşağıdaki adımları izlemek.

1- Zihinsel Bir Envanter Oluşturun

Yapmak zorunda olduğunuz şeyleri, yapmanız gerekenleri ve yapmak istediğiniz şeyleri yazın.

zihnimizi toparlamak için yapılacaklar yazılmalı
@ Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

2- Bunların Her Birini Neden Yaptığınızı Düşünün

Bazı varoluşsal tavşan deliklerine dalmak zorunda değilsiniz. Yaptığınız şeyleri neden yaptığınıza dikkat edin. Kendimizi her zaman gereksiz sorumluluklarla yüklüyoruz. Yapabileceğimiz ve yapmamız gereken her şey bizi şaşıtıyor ancak kendimize sormayı bunları yapmak isteyip isemediğimizi bile tamamen unutuyoruz.

istediğiniz şey ne ise onu yapın
@ Photo by Jason Leung on Unsplash

3- Listenizdeki her öge için iki soru sorun: Bu hayati midir ve benim veya sevdiğim biri için önemli midir?

Her iki soruya da cevabınız hayır ise listenizde üstünü çizecek bir şey çıkmıştır. Evet demediğiniz ögeleri listenizden çıkarabilirsiniz. Listenizden çıkardığınız her öge için, daha az dikkatiniz dağılır.

4- Kalanı alın ve bölün

Bu adımları attığınızda artık envanteriniz hayati (fatura ödeme ve yiyecek alışverişi gibi) ve önemli olan şeylerden oluşacak. Önemli olan her şeyi alın. Ancak henüz yapmadıysanız veya çok az ilerleme kaydettiyseniz onları küçük ve eyleme dönüştürülebilir projeler haline getirin.

Carroll bu konuda “Yemek yapmayı öğrenmek istiyorsanız, altı kişi için inanılmaz derecede karmaşık bir yemek hazırlayarak başlamayın” diyor. Tamamen karmakarışık olmasanız bile bu deneyim bir o kadar nahoş olacak: Yemek pişirme konusundaki merakınızı ve ilginizi bir bütün olarak berbat etme riskiniz olacak. Küçük projeler, merakımızı geliştirmemize ve merakımızın büyümesine, hatta bazılarının tam teşekküllü tutkulara çiçek açmasına yardım eder. Örneğin yemek yapmaya basit malzemeler ve teknikler kullanan birkaç basit, test edilmiş tarifte ustalaşarak başlayın.

bir işte ustalaşmak için basit adımlarla başlamak gerekir
@ Photo by Mae Mu on Unsplash

Her küçük proje “açıkça tanımlanmış bir eylem ve görev listesi” içermelidir ve tamamlamak için bir aydan daha az zaman almalıdırlar. Projenizin bir aydan uzun süreceğini tahmin ediyorsanız, sorun değil. Sadece küçük parçalara ayırın. Projelerinizin tutkulara veya büyük ilgi alanlarına bağlı olması gerekmez bunlar daha fazla keşfetmek istediğiniz herhangi bir şey olabilir.

5- Her Gün Beş Dakika Bile Olsa Envanterinizi Gözden Geçirin

Kendimize, bu haritayı keşfettiğimiz tüm yeni şeylerle güncel tutmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Yapmazsak, haritamız yanlış olur ve rotamızdan çıkarız. Sürükleniyoruz ve dikkat dağıtıcı şeyler hayatımıza geri sızmaya başlıyor. Sizin için önemli olan bir şeyi artık yapmadığınız ortaya çıktığında, sadece onu atlayın ve üstünü çizip bırakın.

Maalesef, zaman yenilenebilir bir kaynak değil. Bizi ilgilendiren şeyleri tespit etmek ve onları takip etmenin yollarını bulmak için zaman ayırmak bizim sorumluluğumuzdur. Yeni çıkarlarınızı not etmek için günlüğünüzü kullanın ve denemek için küçük projeler ortaya çıkarın. Bu uygulama size birçok kişisel veri sunacaktır; Neyi denediniz, neyi denemediniz, daha ne yapmalı, ne çalışıyor, ne işe yaramıyor… Ayrıca bu veriler yaşamınıza derin bir içgörü de sağlayabilir. Bir sorunun çözümü genelde en basit olanlardır.

Carroll’ın TED konuşmasını izlemek isterseniz:

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar