2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve Şirketlere Etkileri

Paylaşmayı unutmayın.

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve Şirketlere Etkileri – 2021 yılı, işletmelerin COVID-19’un etkilerinin ağırlığı altında ezilmekten kaçınma çabalarında aceleci, tamamen içgüdüsel hamleler sergilediği bir yıl oldu. Bu eğilimler, dünyanın ve işletmelerin eski normale dönme zamanını bekleyen, sabit bir düzende de olabilirdi. Ancak her durumda, operasyonel faaliyetlerinizi düzenlemek, engelleri aşmak ve büyümenizi en üst düzeye çıkarmak için doğru hamle yapmanız gerekiyor. Stratejinizi optimize etmek için bu yılki popüler dijital pazarlama trendleri konusunda bilgili olmanız ve bunlara uyum sağlamanız önemli.

2021 Dijital Pazarlama Trendleri ve Şirketlere Etkileri

Pandeminin Dijital Pazarlama Hakkında Bize Öğrettikleri

2020 yılı ne kadar hareketli geçti. İşletmeler, kendilerini tamamen kapatabilecek karantina ve pandemi ile ilgili diğer değişikliklerin kurbanı olmaktan kaçınmak için kırk kere düşünmek zorunda kaldılar. Bu süre içinde, pazarlamacıların hayatta kalma ve büyüme stratejilerini yeniden tanımlamada rehber olarak kullanmaları için önemli pazarlama dersleri ortaya çıktı. Bu dersler özetle aşağıdakilerden oluşuyor:

  • Uzaktan çalışma düzeninde yaratıcılığı sürdürmek zor olabilir. Bir ekibin bir masanın etrafında oturma, birbirleriyle etkileşim kurma ve beyin fırtınası yapma yeteneği, yaratıcılık için hayati önem taşır.
  • Çeviklik, özellikle ileriyi düşünme, yaratıcı olma ve stratejik plan yapma yeteneği, pandemi gibi durumlarda çok zorlaşabilir.
  • Çeviklik, en üst düzey teknoloji gerektirir.
  • Güçlü e-ticaret ve dijital temeller, bir markanın hayatta kalması için çok önemlidir.
  • Müşteri analitiği, hedef müşteriyi optimize etmede değerli bir bileşendir.
  • Bir kriz sırasında verimlilik daha da önemlidir.
2021-dijital-pazarlama-trendleri-ve-sirketlere-etkileri
Photo by Firmbee.com on Unsplash

2021’de Dijital Pazarlamada Neler Gerçekleşti?

2021 yılı çoğunlukla, çoğu şirketin anında geliştirmek zorunda olduğu stratejileri için ince hesaplar yapmak zorunda kaldığı bir yıl oldu. Ayrıca birçok firma tarafından çok şey vaat eden yeni trendler benimsendi. İşte 2021 dijital pazarlama trendleri:

Kapsayıcılık

Kapsayıcılık, günümüzde marka kimliğinde giderek daha önemli hale geliyor. Modern izleyiciler, himaye ettikleri markalar tarafından tükettikleri içerikte uygulanan eşitlik açısından değişiklik görmek istiyor.

2021’de dijital pazarlamanın ırk, din, cinsel yönelim açısından çeşitliliği kucaklaması ve fiziksel engelli ve öğrenme güçlüğü olan kişilerin temsilini kapsaması gerekiyor. Tüm bunların, sosyal medyada ve bloglarda ve ayrıca ürün ve hizmetlerinizde görünen fotoğraflar, videolar veya metinler gibi içeriğinizde kolayca görünür olması gerekir.

Sıfırı nihai hedef olarak konumlandırma

2021 için SEO pazarlama eğilimleri, her şeyden önce sıfır konumuna öncelik veriyor. Konum sıfır, diğer arama sonuçları girişlerinden farklı şekilde çalışan, Google’ın öne çıkan snippet’idir:

Küçük bir kutu ile ayrılır ve en üstte bulunur. Bir kullanıcının sorusunu tıklamak zorunda kalmadan yanıtlamak amacıyla ek, ilgili bilgileri görüntüler. Bu nedenle bu özelliğe “tıklamasız arama” da denir.

2021-dijital-pazarlama-trendleri-ve-sirketlere-etkileri
Photo by Firmbee.com on Unsplash

Etkileşimli içerik

Yarışmalar, anketler, testler, açık uçlu sorular, eşantiyonlar, anketler vb. ile markanız anında daha çekici hale gelir. Etkileşimli içerik, kişiselleştirmeye yönelik yapabileceğiniz akıllıca bir harekettir. Kullanıcıların kendi kendilerine yanıt vermelerine veya görüşlerini dile getirmelerine izin verdiğiniz için, markanızla daha kişisel bir bağ hissetmelerini sağlarsınız. Sadece bu da değil, etkileşimli içerik de bir veri toplama aracıdır.

Etkileşimli içeriği benimsemek, bir taşla iki kuş vurmanızı sağlar. Etkileşimi artırır ve keyifli bir kullanıcı deneyimi sunarsınız. Dahası kullanıcıların etkileşim süresini artırmaya ve algoritma tabanlı aramalarda ve yayınlarda daha üst sıralarda olmanıza yardımcı olacaktır.

Görüntü ve video SEO’su

Görsel aramalar kadar SEO da bu yıl son derece önemli. Birçok insan gibi, belirli bir görüntü gördüğünüzde eğer açıklamasına erişemezseniz hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmaz. 2021’de görsel aramanın daha yaygın hale gelmesiyle birlikte fotoğraf çekip bir arama motoruna yükleyebiliyorsunuz. Arama motoru daha sonra elde ettiğinizden daha iyi sonuçlar üretecektir.

Dijital pazarlama için önemli bir satın alma kanalı olarak sosyal medya

2021’de sosyal medya ticareti daha da büyüdü. Tüketiciler artık sosyal medyaya sadece keşif için değil, alışveriş yapmak için de akın ediyor. Facebook sayesinde, insanların artık alışveriş yapmak için platformdan ayrılmalarına gerek kalmıyor. Veya sadece bir bağlantıya tıklayıp alışveriş için doğru sayfaya gitmeleri de gerekmiyor. Böylece bir ürünü keşfetmekten satın almaya giden yol çok daha sorunsuz. Perakende markaları için bu, bu platformlara uyum sağlamak için yeni kurallar geliştirmek anlamına geliyor.

2021-dijital-pazarlama-trendleri-ve-sirketlere-etkileri
Photo by Firmbee.com on Unsplash

Markaların daha iyi bilgilendirilmesi için daha yüksek beklenti

2021 yılında kişisel ticaret aşağı yukarı bir norm haline geldi. Bu senaryoda tüketiciler, tercihlerini istedikleri zaman doğru bir şekilde yansıtabildiler. Bunun için markalarla olan deneyimlerini yönetmeye daha fazla dahil oldular. Tüketiciler, bir sonraki satın alma işlemine karar vermelerine yardımcı olabilmenizi bekliyorlar. Bunun için geçmişteki satın alma davranışlarını anlamanız önemli.

Ayrıca bakabilirsiniz: Dijital Pazarlamanın Anahtarı Dönüşüm Hunisi

Markaların dijital pazarlama stratejisinin kalıcı bir parçası olarak sanal etkinlikler ve canlı etkileşimler

Pandeminin başlangıcında sanal etkinlikler bazı markalar için bir tür acil durum müdahalesi oldu. Öte yandan bu etkinlikler büyük bir yatırım getirisi sağladı ve erişilebilirliği artırdı. Bunun için, hayatımızda olmaya da devam edecekler.

Sanal etkinlikler yayınlanabilir formatta veya canlı olabilir. Ancak sanal etkinliklerin bir markanın etkileşimini gerçekten artırabilmesi için dinamik bir iletişim akışı olması gerekir. Elbette, canlı olan her şey her zaman bir dereceye kadar tahmin edilemezlik de bulundurur. Ancak sanal etkinliklerdeki canlı etkileşimler söz konusu olduğunda, getiriler riskten daha baskındır.

Esasen, artık tüketicilerle bulundukları yerde buluşmaktan daha fazlasını yapabilmeniz gerekiyor. Ayrıca onlara ne istediklerini ve ne zaman almaları gerektiğini söyleyebilmelisiniz. Alışveriş yapanların bir sonraki adımda ne görmek istediklerini tahmin edebilmeniz mühim. Ayrıca bu müşterilerin satın alma döngülerinin neresinde olduğunu anlamak önemlidir. Bu, satın alma olasılıklarının daha yüksek olacağı zamanı tahmin etmeyi mümkün kılar.

2021 yılında bazı işletmeler hala 2020’den kalma bazı endişelere sahip olabilir. Ancak aynı zamanda bu yıl, bu kadar kısa sürede bir araya getirilenlerin üzerine inşa edilmiş bir yıl. Pandemi etrafındaki öngörülemezlik göz önüne alındığında, bu yılın dijital pazarlama trendleri hala değişebilir. Fakat iş hayatında kritik ayarlamaları yapabilmek için bu trendleri anlamanız ve onlara ayak uydurmanız ihtiyatlı olur.

Ayrıca bakabilirsiniz: Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar