Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

squid game: dijital pazarlama 101

Paylaşmayı unutmayın.

Squid Game ile Dijital Pazarlama 101 – Senaryosu 10 yıl önce yazılan ancak dönemin yapımcıları tarafından uygunsuz bulunan Squid Game, bugün, büyük bir rağbet görerek Netflix tarihine damga vurdu. (Söz konusu Güney Kore olunca buna pek de şaşırmadık aslında. İzlediğimiz kadarıyla Koreliler bu işi biliyor.)
Öyle ki Squid Game, Netflix tarihine damga vurmakla kalmadı. Markalar tarafından reklam kampanyalarına adapte edildi. Ve dijital pazarlamada –kısa da sürse- viral haline geldi. Türkiye’de bir belediyenin bile Squid Game konseptli kartvizitler bastırdığına şahit olduk.

squid game şanlı urfa belediyesi
@Sözcü Gazetesi

Peki, dijital pazarlama dünyasında viral olan bu dizi; dijital pazarlama konusunda bize hangi dersleri veriyor? Gelin hep birlikte bir göz atalım.

Belirtmeliyiz ki yazımız izlemeyenler için spoiler içermektedir.  Oyunbozan olmak istemeyiz. 🙂

Başlıyoruz!

Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

1 – Seçim Yaparken Akıllıca Davranın

Squid Game’de ilk göze çarpan, oyun partnerinizin ya da takımınızın önemidir. Nitekim en ufak bir hata hayatınıza mal olacaktır.

dijital pazarlamada takım oyunu

Çıkarım:

Doğru pazarlama şirketini seçmek, dijital pazarlama kampanyalarının başarısı için önemlidir. Hayatta kalmak istiyorsanız dijital pazarlama oyununda iyi bir partner/takım seçmelisiniz.

2 – Her Zaman Birinci Olmanıza Gerek Yok.

Dizinin “Kırmızı Işık, Yeşil Işık” bölümünde oyuncular, dev bebeğe yakalanmadan (yani vurulmadan) bitiş çizgisine ulaşmaya çalışır. İlk anda hızlı koşmalarına rağmen vurulmaktan kaçamayan iki oyuncu görürüz. Burada diğer oyuncular olayın farkına varırlar ve bunun bir ölüm kalım meselesi olduğunu fark ederler. Sonrasında oyun dikkatli bir şekilde oynanır. Birçok oyuncu bitiş çizgisini geçmeyi başarır.

squid-game-dijital-pazarlama-101
@denofgeek

Çıkarım:

Dijital pazarlamada “İlk hamleyi yapan kazanır.” diye bir kural yoktur. Yeni bir strateji, viral bir trend yarattığında ikinci ve üçüncülerin de bu durumdan en iyi şekilde faydalanma şansları çok yüksektir. Yani dijital pazarlamada ikinci olarak riski daha iyi değerlendirebilir. %100 fayda elde etmek için stratejiler geliştirebilirsiniz. Tabii “Birinci olmasam da olur.” derken sonuncu da olmayın. 🙂

3 – Bir Stratejiniz Olsun

Dizide son dakika stratejisinin işe yaradığını gösteren ve hayat kurtaran birkaç olay görürüz. Bunlardan biri halat çekme oyunudur.  Gi-hun’un takımı halat çekme oyununu kazanır. Bir diğer örnek de şeker oyunudur Burada Gi-hun’ın şekli düzgün çıkarabilme uğruna şekeri yaladığını görürüz.

squid game şeker oyunu

Şeker oyunuyla bir üst maddenin de örneklendiğini fark ettiniz değil mi? 🙂

Çıkarım:

Dijital pazarlama kampanyaları için bir stratejiye sahip olmak çok önemlidir. Hedeflerinizi bütçenize göre belirlemek ve kampanyanızı buna göre ayarlamak olmazsa olmazınızdır.

4 – Eşit Şartların Sağlandığı Bir Ortam

Dizinin halat çekme oyununda Gi-hun’un 5 kişilik takımı, 10 kişilik bir ekiple karşılaşmak zorunda kalır. Ancak Gi-hun’un stratejisiyle oyunu kazanmayı başardılar.

squid-game-dijital-pazarlama-101
@Netflix

Çıkarım:

Dijital pazarlamada yeniyseniz ve ilerlemek istiyorsanız çoğu kez pazarda var olan rakiplerinizle rekabet etmeniz ve oyunu kazanmanız gerektiğini düşünürsünüz. Ancak dijital pazarlama, rakiplerinizin gücünden bağımsız olarak pazarı, şartların eşit olduğu bir oyun alanı haline getirir. Önemli olan strateji ve uygulamadır.

5 – Sürprizlere Hazırlıklı Olun – Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

Dizinin her bölümünde oyuncuların ölüm kalım savaşı verdiği nefes kesen anları izleriz. Dijital pazarlamada da benzer bir durum vardır. Eğer ki kampanyanızın potansiyel müşteri yaratma fonksiyonu işe yaramıyorsa bu bir ölüm kalım meselesidir.

squid game askerler
@nypost

Çıkarım:

Kampanya sürecinizde karşılaşacağınız olaylara asla tam olarak hazır olamazsınız. (Gi-hun gibi.) Ancak sorunu nasıl çözeceğinize karar verebilirsiniz. Reklam metni değişikliklerinden tutun da değişken algoritmalara kadar pek çok durum kampanyanızı alt üst edebilr. Fakat bu durumların kampanya sonuçlarınızı nasıl etkileyeceğine dair çıkarımlarda buluna bilirseniz uzun vadede hayatta kalabilirsiniz. Hatta oyunu kazanabilirsiniz bile!

6 – Çevrenizdeki Olayları Gözlemleyin

İtiraf etmeliyiz ki dedektif Jun-Ho gözlem gücüyle bizleri oldukça etkiledi. İşçi olarak başladığı macerasına yönetici olarak devam ederken onu en son VIP odada garson olarak boy gösterirken bulduk. Tüm bunlar onun çevresini çok iyi gözlemlemesinin bir sonucuydu. Yaptığı gözlem ile nerede ne yapacağını çok iyi kurguladı ve her fırsatı değerlendirdi.

squid game Jun-Ho
@parade

Çıkarım:

Farklı özel kuruluşların kendi sosyal medya platformları vardır. Dijital pazarlamacılar, kampanyalar için onlara inanır. Bu nedenle platformları iyi gözlemlemek ve anlamak bir zorunluluktur. Dijital pazarlama, saniyelik değişimlerle çok hızlı akan bir alan olduğu için çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Rekabeti gözlemlemeli ve her şansı değerlendirmelisiniz.

7 – Yaratıcılık ya da Alışılmışın Çışına Çıkmak Oyunu Kazanır

Şeker oyununda oyuncular, hayatta kalmak için kuralları alt etmek ve alışılmışın dışında düşünmek zorundaydılar. Tam da bu nedenle yaratıcı düşünen bir zihin ve alışılmamış çözümler bulmak vazgeçilmezdir.

squid-game-dijital-pazarlama-101
@jurnalisindonesia

Çıkarım:

Hızla değişen dünyamızda hayatta kalmak için esnek olmak ve değişikliklere uyum sağlamak gerekmektedir. Bir dijital pazarlamacı sınırları zorlar çünkü doğasında rekabet üstünlüğü sağlamak için yenilikçi çözümler geliştirmek vardır. Hem de tam zamanında!

8 – İzleniyorsunuz – Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

Squid Game’de oyuncular oyun zamanı haricinde de her an izlenmektedir. Paravan patron, olup biten her şeyi kontrol odasından izler. İpler onun elindedir.

squid game maskeli adam
@istackr

Çıkarım:

Dijital pazarlamacılar olarak da sosyal medya moderatörleri, takipçiler, analiz bölümlerine erişimi olan sorumlu olduğunuz işletme sahipleri tarafından her an izlenirsiniz. Dikkatli olmazsanız bu hayatınıza mâl olabilir. (Mecazen :))

9 – Temiz Oynayın

Yalan söyleyenler (Ali’nin misketleri bölümü), çıkarı için başkalarını aşağı itenler (cam köprü bölümü) ve doğrudan başkalarını ortadan kaldıranlar (gece isyanı bölümü)… Dizide oyunu kazanmak için hemen hemen herkes başkalarına zarar vermiştir.  Kendi hayatı söz konusu olsa da takım arkadaşları için endişelenmekten geri kalmayan kahramanımız Gi-Hun’u da görürüz elbette.

squid-game-dijital-pazarlama-101
@swiftheadline

Çıkarım:

Dijital pazarlamada; sistemi kandırmak ve rakiplere karşı kritik avantaj sağlamak için teknikler vardır. Ancak çoğu, yanlış beyan veya rakipleri kötüleme gibi eylemler dener. Nihayetinde de markalarına ve işlerine zarar verirler. Yani siz Gi-hun olun. :))

10 –  Sadece Sonuçları Önemsemeyin – Squid Game ile Dijital Pazarlama 101

Dizide Sang Woo, en çok sevilen aynı zamanda en çok nefret edilen karakterlerden biri. Sang Woo, sürekli bir ikilemdedir: Ahlaki doğrular ve çıkarları. Ancak onun için önemli olan çıkarlarıdır. Bunu 6. bölüm ve sonrasında daha iyi anlarız. Öyle ki 2. bölümde Ali’yle takım olmak isterken 6. bölümde ona ihanet etmiştir. Finalde de kendi bacağına sıkmıştır adeta.

squid-game-dijital-pazarlama-101
@healthquotesmatch

Çıkarım:

Dijital pazarlamada çoğu iş sahibi, kampanyanın sonuç vermesi konusunda oldukça sabırsızdır. Her şeyin bir anda gelişmesini isterler. Fakat potansiyel müşteriler ve dönüşümler elde etmek ne kadar önemli olsa da sadece bunlara odaklanmak kampanyaya zarar verecektir. Kendi bacağınıza sıkmak istemezsiniz değil mi?

Özetle Squid Game, bizlere diyor ki inovasyon, dijital pazarlamacılar için altın bir anahtardır. Evet, geleneksel içerik ve denenmiş yöntemler markanız için dikkat çekicidir. Ancak markanızı görünür kılmak ve viral olmak için benzersiz ve büyüleyici konseptler oluşturun. Mesela Squid Game gibi. 🙂

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar