İnsanat Bahçeleri ve Tüyler Ürperten Hikâyesi
İnsanat Bahçeleri ve Tüyler Ürperten Hikâyesi – Tarihin en korkunç ve tüyler ürperten olaylarından biri kuşkusuz insanat bahçeleri idi. 1800’lerin sonlarına doğru ortaya çıkan bu kavram ile birlikte dünyanın 4 bir yanından getirilen yerliler buralarda sergileniyord. Avrupa’da başlayan bu insanlık dışı sergilemede ise Afrikalılar, Aborjinler ve Kızılderililer gibi topluluklar tutsak ediliyord. Bu bölgelerden getirilen yerlilere birer hayvanmışçasına davranılıyordu. Zaman içerisinde en çok ilgiyi çeken Afrikalılar ise 1889 yılında Paris’te yaklaşık 400 tutsağa ulaşmıştı. İnsanat bahçesi içerisinde sergilenen yarı çıplak 400 Afrikalıyı 18 milyon insan ziyaret etmişti.
İnsanat Bahçeleri ve Tüyler Ürperten Hikâyesi
En Çok Rencide Edilen Ota Benga Adlı Afrikalıydı
İnsanat bahçesi için getirilen tutsaklardan ise en çok rencide edilen Ota Benga adlı bir Afrikalı oluyordu. Kendisi yerel dilde “dost” anlamına gelen Kongo’da pigme bir toplulukta yaşamını sürdüren yerliydi. Ava çıktığı bir gün karısı ve 2 çocuğuyla birlikte kabilesinin büyük bir çoğunluğunun öldürüldüğünü gördü. Bu vahşeti yapanlar ise Amerika’dan ellerinde götürecekleri insanları gösteren bir listeyle gelmişti. İnsanat bahçesi için gereken bu listede de 1 pigme şefi, 1 yetişkin erken, 1 yetişkin kadın, 1 evlenmemiş genç kadın, 2 çocuk, 1 kadın rahip ve 1 erkek rahip yazıyordu. 1 erkek yetişkin olarak ise Ota Benga tutsak edilmişti.
İnsan Hakları Savunucularının Baskısıyla Serbest Bırakıldı
Ota Benga ve diğer tutsaklar 1904 yılında Amerika’da bir insanat bahçesi içerisinde sergilendiler. Özellikle Ota Bengasivri uçlu dişleriyle diğer tutsaklardan ayrılyordu. Bunun yanında arkadaş canlısı olmasıyla da en çok ilgiyi o görüyordu. Kendisini görmek isteyenler 25 sent para ödüyordu. Dişlerini görmek isteyenler de ayrıca 5 sent para atıyordu.
İnsanat bahçesi için getirilen Ota Benga bir süre sonra Bronx Hayvanat Bahçesi’nde maymun ve orangutanlarla aynı kafese atıld. Burada maymunlarla birlikte oynamaya zorland. Ancak artan insan hakları savunucuları baskılarıyla birlikte serbest bırakıld. Daha sonrasında ise İngilizce öğrenip bir tütün fabrikasında işe başladı. Fakat zihnen yaşadıklarını atamayan Ota Benga 1916 yılında intihar etti. Bütün bu olaylardan sonra bile 1958 yılına kadar; insanat bahçesi olarak hizmet veren yerler faaliyet göstermeye devam etmişti. Son insanat bahçesi ise 1958 yılında Belçika’da kapand.