Ram Nedir Ne İşe Yarar?
Ram Nedir Ne İşe Yarar? – Ram; bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu ya da tablet gibi elektronik cihazlarda karşımıza çıkmakta olan bir bileşendir. Ram, bir tür bellek olarak değerlendirilebilir. Bu belleğe sahip olmadan yapılan işlemler, çok daha yavaş bir hal alıyor. Bu yüzden Random Access Memory kapasitesi bu tür cihazlarda oldukça önemli bir donanımdır. Eğer yeterli bir bellek bulunmuyorsa bu cihazlarda oyun oynamak ya da işlem yapmak zorlayıcı olacaktır. Bilgisayarın anlık ya da kısa bir süre sonra ihtiyaç duyacağı bilgileri geçici olarak depolayan, ihtiyaç anında hızlı bir şekilde sunan bir bellek olduğunu söylemek mümkün. Ram her ne kadar bellek olarak ifade edilse de HDD ya da SDD gibi donanımlarla karıştırılmamalıdır.
Ram Nedir Ne İşe Yarar?
Ram Ne İşe Yarar?
Ram en basit tabiri ile geçici bellektir. Yani bilgisayarınızı ya da diğer cihazları kapattığınız anda Ram üzerinde bulunan bütün veriler silinecektir. Geçici bellek olarak tanımlanmasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır. İhtiyaç duyulan verinin anlık şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Daha iyi anlaşılabilmesi adına bir örnek vermek gerekirse; diyelim ki telefonunuzda bir video izliyorsunuz. Video izlediğiniz esnada telefonunuza bir mesaj geldi. Videoyu arka plana atıp, mesaja baktıktan sonra videoyu kaldığı yerden izlemeye devam edebilirsiniz. İşte videoyu kaldığınız yerden izleyebilmenize olanak sağlayan donanım, Ram olarak öne çıkmaktadır.
Doğru Seçim Nasıl Yapılmalıdır?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz cihazları satın alırken dikkat edilen özelliklerden bir tanesi de Ram olarak biliniyor. Peki, tercih ederken nelere dikkat etmek lazım?
Bilgisayarlar üzerinden bir örnek verecek olursak, günlük kullanım amaçlı satın alınan bilgisayarın 4 GB ya da 8 GB belleğe sahip olması yeterli olacaktır. Diğer yandan oyun oynamak ya da video düzenlemek gibi daha yüksek performansa ihtiyaç duyulan bilgisayarlarda 16 GB ve üstü bellek tercih etmek daha mantıklı bir hareket olacaktır.
Ayrıca Ram satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda ana kart ile uyumlu olup olmadığı olacaktır. Ana kart ile uyumlu olmayan bir tercihte bulunduğunuz takdirde satın alınan donanım, bir işinize yaramayacaktır.
Ram MHz Nedir?
Bilgisayar ve telefon gibi cihazların kritik donanımları arasında yer alan bu ürünle hakkında en çok sorulanlardan birisi de MHz değerinin ne anlama geldiğidir.
Hertz, frekans sıklık birimini ifade etmektedir. Saniye başına gerçekleştirilen devir sayısını göstermektedir. Örneğin; 1 hertz saniyede devrin gerçekleştiğini ifade ederken, 1 MHz bir saniye içerisinde bir milyon devir yapıldığı anlamına gelmektedir.