Yenilikleri Kaçırma Korkusu Fomo Nedir?
Yenilikleri Kaçırm Korkusu Fomo Nedir? – Fomo (Fear of Missing Out), kelime anlamıyla gelişmeleri kaçırma korkusu demektir. Bu psikolojik bir rahatsızlık olarak da tanımlanmaktadır. Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle yeni bir hastalık olarak baş gösteren Fomo “yeni çağ hastalığı” olarak da isimlendirilebiliyor.
Bazen sosyal medyaya giremediğiniz yada girmediğiniz zaman kendiniz “geride ve eksik kalmış” gibi hissediyor musunuz?. İşte tam olarak Fomo bu… Peki bu hastalık, kimlerde görülür? Uzun uzun değil hemen söylüyorum; İnternet kullanan ve sosyal medya için yaşayan hemen hemen herkeste görülebilir.
Yenilikleri Kaçırm Korkusu Fomo Nedir?
Sosyal Medya’ya saatlerinizi harcıyor musunuz? Temel ihtiyaç haline mi geldi? Günlük yaptığınız aktivitelerden feragat edip hayatınızdaki en önemli şeyi, zamanınızı sırf sosyal medyaya mı harcıyorsunuz? Uyku uyumuyor , yemek yemiyor, dışarı çıkmıyor musunuz? Bu sorulara dürüstçe “evet” cevabını verebiliyorsanız Fomo hastasısınız demektir.
2004 yılında ilk sosyal paylaşım sitesi Facebook’un hayatımıza girmesi ve bunun peşi sıra Twitter, Instagram, WhatsApp, TikTok, Reddit takip etmesiyle birlikte sosyal ağların kullanımı yaygınlaştı. We Are Social 2020 raporuna göre şu an Dünya’nın %49′ u yani 3.80 milyar insan Sosyal Medya kullanıcısıdır. Türkiye’de ise 54 Milyon insan Sosyal Medya kullanıcısıdır ve bu insanlar Fomo hastalığı için tehdit altındadır.
Yukarıda ki fotoğrafta Türkiye’nin Sosyal Medya kullanım istatistiği verilmiştir. Türkiye’de İnternet kullanıcılarının 16-24 yaş aralığındaki kullanıcıların % 84, 25-34 yaş aralığında yüzde % 77, 35-44 yaş aralığında yüzde % 62, 45-54 yaş aralığında ise yüzde % 41’i her gün İnternet’e giriyor. Bu Fomo olma riskimizin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
Fomo Belirtileri Nedir? Fomo Hastası Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Sosyal Medyaların artıp hayatımıza girmesiyle birlikte ortaya çıkan Fomo, psikolojik bir rahatsızlıktır ve depresyona yol açar. Ayrıca zayıf kişiliklerde kaygı, yetersizlik hissi, zihinsel yorgunluk, zaman kaybı, gerçek sosyal ilişkilerde bozulma ve ilerleyen süreçlerde depresyona yol açabilir. Fomo olduğunuzu aşağıdaki maddelere verdiğiniz cevaplarla kısaca hemen anlayabilirsiniz :
- Sık sık sosyal medya platformlarını kontrol etme isteği
- Sürekli paylaşım yapma isteği
- Sosyal medyada paylaşımların yeterince beğenilmemesi, talep görmemesi sonucunda oluşan onaylanmamış ve kabul edilmemiş olma hissi
- Sürekli bir kişiyi, sayfayı veya grubu takip etme isteği
- Yanında sürekli şarj cihazı, powerbank bulundurmak
- Gece yatmadan önce tek tek bütün sosyal medya uygulamalarına girip çıkmak, e-postaları kontrol etmek ve sabah uyanıldığında ilk iş olarak yarı açık gözlerle yine bu işlemi yapmak
- Aynı anda iki yerde (etkinlik, eğlence vb.) olmayı istemek
- Günde 1 saatten fazla sosyal medyada vakit geçirme isteği
Fomo çözüm yolları nelerdir? Fomo ile nasıl başa çıkılır?
Fomo olma Jomo ol! Jomo (Joy of missing out) bir şeyleri kaçırma keyfidir. Eğer Fomo hastası olduğunuzu düşünüyorsanız merak etmeyin bu hastalıktan kurtulabilirsiniz, yapacaklarınız çok basit.
- Teknolojik cihazların kullanımını, İnternet’te bulunma sürenizi azaltın ve bunu kademeli bir şekilde yapın.
- İlgi alanlarınızı keşfedin. Kendinize yeni hobi edinin. Bu şekilde zamanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz.
- Artık ekranlara bakmayı bırakın ve sosyal ortamlarda bulunun. Yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
- İnternet ve sosyal medyayı yaşamınızda doğru tanımlamak ve hangi amaçlarla kullanmanın daha iyi olacağını tespit etmek hayat kalitenize nelerin katkıda bulunduğunun farkına varıldığında büyük bir adım atmış olursunuz.
- Anın tadını çıkarın ! Kendi kendine yetmeyi başarmak, kendin olmak, o anda yaşamayı bilmeniz çok işinize yarar.
- En değerlinizin zamanınız olduğunu fark edin ve sosyal medyadayken kendinizi kontrol edin. Vaktinizin bir kere gittimi geri gelmediğini kendinize sürekli hatırlatın.
- Eğer her şeyi deneyip yine de “Bu bağımlıktan kurtulmayı denedim, olmuyor” diyorsanız, işte o zaman bir uzmandan yardım almak durumundasınız.