Sosyal Medya Bağımlılığı – Sharenting Nedir?

sosyal-medya-bagimliligi-sharenting-nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal Medya Bağımlılığı – Sharenting Nedir?“Sharenting” olarak adlandırılan sosyal medya problemi günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Genel olarak ebeveynlerin çocuklarının fotoğraf ve videolarını sıklıkla sosyal medyaya atmasına bu ad verilmektedir. Fakat günümüzde oldukça bağımlılık haline gelmiş olan bu durum çocukların özel alanının ihlal edilmesine neden oluyor. Çocuklarını dış dünyadan son derece sakınan ebeveynlerin bu şekilde paylaşım bağımlılığına odaklanması ise çocukların güvenliğini de tehdit etmektedir. Paylaşılan fotoğraf ve videoların mahremiyet düzeyi düşünülmeden paylaşılması kötü niyetli insanların işine geleceğinden “Sharenting” son derece dikkat edilmesi gereken bir konu olmaktadır.

Sosyal Medya Bağımlılığı – Sharenting Nedir?

İngiltere’de yürütülen bir araştırmaya göre ise Youtube gibi sosyal medya platformlarının oldukça fazla gelir etmeyi sağlaması ebeveynleri son derece bu alana yönlendirmektedir. Günümüzde var olan çocuk Youtube kanallarının çok fazla para kazandırması etkenlerden biridir. Bu durum ebeveynlerin dikkatini çektiğinden birçok çocuk daha küçük yaştan itibaren sosyal medya içerisine istemeden de olsa dahil olmaktadır. “Sharenting” kapsamında ise Sosyal medya bağımlılığı da bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşılan İçeriklere Dikkat Edilmesi Gerekiyor!

sosyal-medya-bagimliligi-sharenting-nedir?

Pek çok kişi sosyal medya hesaplarında bile tanımadığı kişileri barındırmaktadır. Günlük olarak paylaştığı bu fotoğraf ve videolar ilse o tanınmayan kişilere rahatlıkla ulaşmaktadır. Hal böyle olunca da yabancı kişiler bile hesap sahibi ile ilgili birçok bilgiye sahip olabilmektedir. Nerede oturduğu, kiminle olduğu, nereye gittiği, ne zaman uyuduğu ve nerede okuduğuyla ilgili bile birçok bilgiye sadece birkaç tık ile ulaşılabilmektedir. Böyle bir çağda yaşadığımızı düşünürsek ebeveynlerin bu noktada çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle sosyal medya aracılığı ile yapılan suçları da göz önüne alırsak paylaşım yaparken artık birkaç defa düşünmemiz gerektiğini söylemek bile mümkün oluyor.

Son olarak sosyal medya bağımlılığı dışında olan bilinçli bir ebeveynin nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda birkaç söz edecek olursak paylaşım yaparken bu paylaşımların kimlere ulaştığını kesinlikle kontrol etmek gerekiyor. Daha sonrasında ise paylaşımlardaki konum bilgilerini de gizlemek gerekiyor. Sosyal medya içerisinde de çok özel olan fotoğraf ve videoları da kaldırdıktan sonra ise normal bir şekilde sosyal medyayı kullanmak mümkün oluyor. 

sosyal-medya-bagimliligi-sharenting-nedir?
@parentology

Sizler de “Sharenting” Olabilir misiniz?

Sosyal medya günümüz koşullarında hayatımızda oldukça büyük yer kaplamaktadır. Öyle ki ebeveynler bile kendi çocuklarını dış dünyadan son derece korumasına rağmen daha doğmamış çocuklarının bile röntgen resimlerini sosyal medya üzerinden paylaşmaktadır. İşte bu duruma da “Sharenting” adı verilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre ise bir ebeveyn çocuğunun 13 yaşına gelesiye kadar toplamda 1.300’e kadar fotoğrafını çekip paylaştığı ortaya çıkmıştır. Bu kadar yüksek bir paylaşım oranı ise bize gösteriyor ki dışarıdan hiç tanımamış bir kişi bile paylaşım yapılan sosyal medya hesabını takip etse ilgili aile hakkında oldukça fazla bilgi sahibi olabilmektedir. Uzmanlar ise bu noktada ebeveynlerin sosyal medya kullanımı hakkında çok daha dikkatli olması gerektiğini tavsiye etmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar