6 Farklı Kahve Demleme Yöntemi

Paylaşmayı unutmayın.

Kahve sevenlere müjde! Bugün kokusunu burnumuzda hissedeceğimiz bir içerik ile karşınızdayız. Kahve demek ile de bitmiyor. Çeşidi, türü, aroması ve dahası var. O zaman soralım sizce kahve demlemenin kaç yolu var? Bu soruyu 20 sene önce sormuş olsaydınız cevabımız oldukça kısa olacaktı. Peki ya bugün? Oldukça fazla! Sizin için evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz 6 kahve demleme yönteminden bahsedeceğiz.

French Press’ten Moka Pot’a kadar, kahve yapmanın farklı yollarını parçalayarak, bitmiş her bir fincandaki nitelikleri ve her bir yöntemin gerektirdiği teknik detayları anlatacağız. Böylece ne tür kahve istediğinizi ve ne kadar iş yapmak istediğinizi belirleyerek, tercih ettiğiniz demleme yöntemiyle doğru yolu bulabileceksiniz. O zaman hadi kahve demlemenin 6 farklı yolunu birlikte inceleyelim! 

6. Aeropress

AeroPress’in kahve camiasını takip eden bir grubu var. Ayrıca kahve demlemekten çok bir deney yapmaya benziyor. Bize sorarsanız, kahvenin başına gelen en güzel şey. Üstelik birçok insan, tattıkları en iyi kahveyi yaptığını söylüyor.

Bu işin sırrı olayı basit tutmaktadır. Doğru su sıcaklığı, hava basıncı ve doğru öğütme ile birkaç dakika içinde mükemmel bir lezzet elde edebilirsiniz.

Bir AeroPress satın aldığınızda, minimum çabayla harika kahve yaratmanıza olanak tanıyan 3 parçalı basit bir alet satın almış olursunuz. Bu cihazla ilgili en iyi şey, normal kahve ile birlikte soğuk demleme de yapabilmesidir. Ayrıca neredeyse bir espresso bile çıkartabilirsiniz.

Aeropress, daldırma (French Press gibi) ve filtrelemeyi (kağıt filtrelerdeki gibi) birleştirir. Bunu yapmak için bir kağıt filtreyi ıslatır, cihaza yerleştirir, iki plastik parçayı birleştirir, kahve ve su ekleyip daldırırsınız. Böylece ortaya seyreltmeye uygun harika bir kahve çıkar. Burada dikkat etmeniz gereken şey öğütme boyutunun ince olmasıdır. Neredeyse espresso inceliğinde. 

Aeropress gezgin, minimalist kahve tutkunları için harikadır. Cihazdaki yerleşik özellikler bir tartıya veya su ısıtıcısına ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir. Bir kez alıştığınızda 1 dakika içerisinde harika bir kahve elde edebilirsiniz. 

5. French Press

How to Make French Press Coffee | Allrecipes
@allrecipes

1929’da icat edilen French Press yöntemi, üstün ve tutarlı kahve demlemenin en iyi ve en kolay yöntemi olarak kabul edilmektedir. Tartışmalı olarak, diğer yöntemlerden daha üstün lezzetler çıkarır. 

Bir pres tencerede öğütülmüş kahve ıslatılır, demlenir ve sıcak suda süzülür. Bu nedenle kahvenin aromalı uçucu yağları, kafein ve antioksidanları daha iyi dağılır ve korunur. Böylece kahve en saf aromalarını bırakır. Tatlı, etkileyici ve karmaşık bir tat deneyiminin keyfini çıkaran kahve tiryakileri için çok uygundur.

French Press bir daldırma tekniği olduğundan dökme yönteminden daha ağır ve yoğun bir kahve ortaya çıkartır. Ayrıca tekniği oldukça basittir ve tek seferde birçok kişiye kahve yaparsınız. 

4. Siphon

Top 5: Best Siphon Coffee Makers - AKA Vacuum Pot
@smallcoffeeplace

Çılgın bir bilim insanının gizli icadı gibi görünen sifon demleme yöntemi güzel, karmaşık ve teatraldir. Narin, çay benzeri bir fincan kahve üretir. Ancak teknik oldukça gayretlidir. Fakat çok havalı bir metottur.

Sifon demleme yöntemi, daldırma, vakum basıncı ve ateşi kullanır. Tamamen cam mekanizmanın çalışma şekli şudur: sifon makinesinin alt kısmına, bir cam ampule su yerleştirilir. Bir alev, suyu, hazne adı verilen cihazın üst kısmına doğru süzülene kadar kaynayana kadar ısıtır. Sonuç olarak, su doğru sıcaklığa ulaştığında, sıcak suya kahve telvesi eklenir.

İlk karıştırmadan sonra sifon ısı kaynağından çıkartılır. Basınç değişimi ve yerçekimi kuvveti, kahveyi filtreden ampule doğru çekecektir. Böylece muhteşem bir kahve ortaya çıkacaktır. 

Sifon, gösterişli bir kahve makinesidir. Kahve yapmak ve aynı anda arkadaşlarınızı etkilemek için eğlenceli bir yol olabilir. Ancak tekniği biraz zahmetlidir. Bir bardak kahve için çok uğraşmak istemiyorsanız bu sizin tekniğiniz olmayabilir. 

3. Chemex

Best pour-over coffee makers of 2021 | CNN Underscored
@cnn

Bir Chemex demleme aleti gördüğünüzde, onu demleme aleti yerine vazo olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak böyle görünmesinin bir nedeni vardır: mükemmel kahve yapar!

Öncelikle Chemex’in en önemli faydalarından biri tek seferde 3 veya 4 fincan kahve yapabilmesidir. Kalabalık bir grubunuz varsa en yakın dostunuz bir Chemex olacaktır! 

Şimdi çalışma prensibine gelelim. Chemex, 1941 yılında Dr. Peter Schlumbohm tarafından icat edilen, güzel tasarlanmış ve zarif bir dökme cam şişedir. Diğer filtrelerden %20-30 daha ağır olan özel Chemex kağıt filtre kullanır. Kahve külahına benzer şekilde, bir kağıt filtrede kahve telvesinin üzerine sıcak su dökülür. Sonuç olarak demlenen kahve, kendi sürahisi işlevi gören mataranın dibine damlar.

Chemex diğer damlama teknikleri gibi atıp üstüne su koymaktan biraz fazlasıdır. Öğütme boyutu, su sıcaklığı ve kahve hacmi ile ilgili daha ince ayrıntılarda ustalaşmanız gerekir. Ancak yeterli pratik yaparsanız bu kahvenin tadına bayılacağınıza eminiz.

2. V60

What is V60 and How to Make Drip Coffee? - Blog Coffeedesk.pl
@coffeedesk

V60, kahve demlemenin basit ama mükemmel bir yoludur. Küçük ve hafiftir. Yani onu hemen her yere götürebilirsiniz. Ve gerçekten mükemmel bir kahve yapar. 

Evet, son derece basit görünür. Ancak bu küçük damlatıcının yeniliği, benzersiz tasarımlı koni damlama sistemindedir. Bu damlama sistemi kahveyi bir adım öteye taşır. 

Tekniği oldukça basittir. Filtrenizi koyarsınız, kahveyi dökersiniz ve su eklersiniz. 5 dakikadan az sürede kahveniz hazırdır. 

Eğer çok seyahat ediyorsanız bu hafif araç size mükemmel kahveyi verecektir. Yalnız küçük bir dezavantajı vardır. Her filtre ile çalışamazsınız. Filtreleri özeldir ve ayrı alınması gerekir. Bunun dışında oldukça ucuz ve kullanımı kolay bir üründür.

1. Moka Pot

Italian Coffee Drinkers Are Rediscovering The Moka Pot
@sprudge

Bir espresso makinesine harcayacak çok paranız yok. Ancak yine de basınçlı bir demlemeden gelen espresso-shot benzeri bir tat mı arıyorsunuz? Set üstü espresso makinesi namıdiğer Moka pot, sonraki en iyi şeydir.

Moka potunun arkasındaki sihir, 3 odacıklı demleme sürecindedir. 

İlk olarak 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından patenti alınan set üstü ocak tipi kahve makineleri, tencerenin orta bölmesindeki kahve telvelerinden geçmek için alt bölümdeki kaynamış sudan gelen buhar basıncını kullanır. Demlenmiş kahve daha sonra yüksek haznede oturur. İyi tasarlanmış bir set üstü tencere daha iyi basınç yaratacaktır. Ortak markalar arasında Bialetti, Pedrini ve Kabalo bulunur.

Kahvenin öğütülmesi burada oldukça önemlidir. Espresso ayarında çekilmiş bir kahveye ihtiyacınız vardır. Birkaç deneme yanılmayla doğru ayarı bulabilirsiniz. 

Kahvenin inceliğini ayarladıktan sonra tekniği oldukça basittir. Kahveyi koy ses duyduğunuzda alırsınız. Süper hızlı ve kullanımı kolaydır. Ufak bir uyarı: Moka Potu’nuzu deterjanla yıkamamanızı öneririz. 

BONUS: Türk Kahvesi

Is Turkish Coffee the Next Big Thing in Home Brewing? | MyRecipes
@myrecipes

Bu kadar demleme yöntemi arasında tabiki de Türk Kahvesi’ni saymadan geçemeyiz! Hepimizin oldukça yakından tanıdığı bu yönteme de bir göz atalım! 

Türk Kahvesi yapmak oldukça kolay görünür. Özellikle de makineyle. Ancak çoğu demleme yönteminde olduğu gibi, bunu doğru yapmanın bir sırrı vardır.

En yaygın yöntem bir cezve, su ve çok ince öğütülmüş kahve çekirdekleridir. Fakat burada kahvenin inceliği inanılmaz önemlidir. Özel bir öğütücü kullanmanız gerekir. Kahveyi koyar suyla beraber kaynatır ve o harika köpüğü elde edersiniz. 

Sonucunda oldukça aromatik, yoğun ve keskin bir kahve elde edersiniz. Eğer temiz ince bir kahve seviyorsunız bu sulardan uzak durmanız gerekir. 

Kahve demleme tekniklerimiz bu şekildeydi. Siz de bizim gibi kahve tutkunuysanız ve farklı teknikleri denemeyi seviyorsanız bu bilgiler size ilaç gibi gelecektir. Unutmayın, ilk seferde istediğiniz tadı elde edemeyebilirsiniz. Fakat biraz pratik ile aradığınız lezzeti bulacağınıza eminiz! 

İlginizi çekebilir: Dünden Bugüne Kahve Kültürü

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar