Under Armour Markası – Bir İhtiyaçtan Doğan Marka
Under Armour Markası – Bir İhtiyaçtan Doğan Marka – Türkiye’de adı yeni yeni duyulan Under Armour markası, beklenmedik şekilde yaşadığı büyüme ile şöhreti yakalamıştır. Oysaki marka şöhrete giden bu basamakları bir ihtiyaçtan doğan üretim ve sonrasında gelişim ile yakalamıştır. Çünkü sadece Kevin Plank tarafından yapılan bir deneme ile doğan bir markanın hikayesi bulunmaktadır.
Under Armour Markası – Bir İhtiyaçtan Doğan Marka
Kevin Plank Kimdir?
Kevin Plank, 1972 yılında Maryland, Kensington kentinde doğmuştur. Beş çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Plank, çocukluğundan itibaren spor tutkusu ile yetişmiştir. Plank, lise eğitimi sırasında futbola kısa bir ara vermiştir. Kevin, liseden sonra askeri akademiye başlasa da sonrasında Maryland Üniversitesi’nde yeniden futbol takımında oynamıştır. Kevin Plank üniversite futbol takımında başarılı performansı ile takım kaptanlığına kadar ulaşmıştır.
Under Armour Fikrinin Doğuşu
Kevin Plank, futbol kariyeri sırasında antrenmanlarda kullanılan pamuklu iç tişörtleri nedeniyle büyük bir rahatsızlık yaşıyordu. Sürekli bir şekilde ter nedeniyle aşırı ıslanan bu tişörtler, Plank için rahatsız edici oluyordu. Bu duruma bir çözüm bulabilmek açısından 1996 yılında semtinde bulunan bir kumaş mağazasından esnek, beyaz ve sentetik bir kumaş satın aldı. Plank, bu kumaş ile birlikte büyükannesinin garajında yeni bir tişört geliştirme çalışmalarına başladı.
Kevin Plank tarafından geliştirilen tişört, öncelikle takım arkadaşları tarafından denendi. İlk etapta takım oyuncuları bu tişörtleri kumaş rengi ve yapısı nedeniyle giymek istemedi. Fakat futbolcular tişörtleri denedikten sonra rahat ve terden sırılsıklam olmayan bir yapısı bulunduğunu kabul etti. Bunun üzerine Plank bu tasarımı geliştirerek, çok daha ileri bir noktaya taşıdı.
Under Armour Markasının Gelişimi
Kevin Plank hazırladığı bu tişörtler ile bir Under Armour markasını oluşturma sürecine kadar ulaştı. Plank, birkaç yıl içerisinde farklı sporculardan fikirler de alarak daha büyük geliştirmeler gerçekleştirdi. Kevin, pazarlama çalışmaları ve yaptığı değişimlerle birlikte 1996 yılında üniversiteden mezun oldu. Plank, sonraki süreçte üniversite hayatı boyunca biriktirdiği 40 bin dolar civarı sermaye ile Armour Athletic Apparel markasını kurdu.
Marka, kısa bir sürede Plank’ın çevresinde kabul edilen ve tercih edilen bir marka haline geldi. Bir süre sonrasında Under Armour ilk müşterisi Georgia Tech ile anlaştı. İlk yıllarda birçok farklı tasarım ile marka, 17 bin dolar tutarında satış yapmayı başardı. Sonrasında Under Armour tarafından Baltimore tesisleri kuruldu. Marka, bu tesislerde bugüne kadar ulaşan bir üretim yapısı ve başarı hikayesi elde etti. Markanın üretimleri arasında ayakkabılar, sporcu ürünleri ve sporcu giysileri yer alıyor.
@taylorsiebert/unsplash
Türkiye’ye Ulaşan Under Armour
Under Armour markası, günümüzde Türkiye’de de gayet popüler ve bilinen bir yapıya sahiptir. Marka yıllar içerisindeki gelişimi ile bugün binlerce metrekarelik bir üretim tesisi sahibi olmuştur. Plank liderliğinde başlayan bu gelişim, günümüzde CEO Patrik Frisk tarafından devam ettirilmektedir.
Marka, bugün özellikle ABD’de çok ünlü isimlerin favorisi konumundadır. Örnek olarak ünlü ABD’li yüzücü Michael Phelps markanın ürünlerini seçmektedir. Ünlü NBA basketbolcusu Stephen Curry, Under Armour kullanmayı seçmektedir. Hollandalı futbolcu Memphis Depay tarafından da markanın ürünleri kullanılmaktadır. Ülkemizde de birçok önemli sporcu popüler yapısıyla marka ürünlerinin tercih etmektedir.