Bir Aile Şirketinden Bağımsızlığa; Adidas Markası

adidas-ayakkabı

Paylaşmayı unutmayın.

Bir Aile Şirketinden Bağımsızlığa; Adidas Markası – Yirminci asrın ilk çeyreği içerisinde iki kardeş tarafından kurulmuş bir ayakkabı markasının günümüze kadar ulaşan hikayesinde Adidas markası bugün dünyanın en büyük spor markalarından birisi haline geldi. Çünkü iki Alman kardeşin 1920’li yıllarda bir aile şirketi olarak kurduğu ve sonrasında yaşanan tartışmalarla birbirinden ayrılan iki kardeşin birinin dünyaya kazandırdığı bir marka olarak, çok uzun bir yoldan günümüze kadar ulaşmayı gayet güçlü bir şekilde başardı.

Bir Aile Şirketinden Bağımsızlığa; Adidas Markası

Adidas Markasının Temelleri

Günümüzde dünyanın en büyük spor markası olarak bireysel veya ulusal tüm sporcular tarafından kullanılan Adidas markası, aslında 1920’li yıllarda Adolf ve Rudolf Dassler kardeşler tarafından kurulan bir fabrikada doğdu. Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası olarak annelerinin çamaşır odasında üretime başlayan iki kardeşin babaları ise Almanya‘da bir ayakkabı fabrikasında işçilik yapıyordu.

Markayı ilk olarak 1930’lu yıllarda altın madalyalı olimpiyatçılar giydi. ABD’li sprinter Jesse Owens daha sonra 1936 yılında yaz olimpiyatlarında markayı giydi. Bu süreç sonrasında dünyaca üne kavuşan Dassler marka ayakkabılar, II. Dünya Savaşı dönemine kadar her yıl yüzbinlerce üretilerek, çok yüksek satış rakamları elde ediyordu.

II. Dünya Savaşı’nın başladığı dönemlerde Adolf ve Rudolf kardeşler yaşadıkları anlaşmazlıklar sonucunda 1948 yılında birbirlerinden ayrıldı. Kardeşler iki rakip firma kurarken bunlardan birisi Adidas diğeri ise dünyanın en büyük markalarından biri olan Puma oldu.

Adidas Markasının Hayata Geçmesi

1948 yılında II. Dünya Savaşı ile birlikte birbirinden ayrılan kardeşler arasında Rudolf Dassler 1949 yılında üç çizgi ile kendine ait bir logo kullanarak, Adidas markasını kurdu. Marka, sporculara sunduğu yenilikler ile futbol, sprint, basketbol gibi branşlarda 1950’li yıllarda zirveye ulaştı.

Çok kısa sürede gelişimini sürdüren marka,1950’li yıllar sonrasında dünyada giderek yayılmakta. Sadece sporcular değil gençler, müzisyenler, sanatçılar ve siyasetçiler tarafından dahi kullanılan bir kaliteye sahip oldu. Marka bugün Türkiye’de de çok önemli bir yere sahip. Marka halen Almanya’nın Herzogenaurach şehrinde yer alan merkezi ile birlikte özel tasarımlarını ve üretimlerini sürdürüyor.

adidas
@Photo by Tobias Rehbein on Unsplash

Adidas Markasının Hassas Çizgileri

Adidas dünyanın dört bir tarafından ve farklı milletlerden kişileri bünyesinde bulunduruyor. Tasarım, üretim, geliştirme, pazarlama ve tanıtım gibi birçok alanda geniş bir personel yapısı ile çalışıyor. Marka, özellikle sürdürülebilirlik anlamında dünyada sportif üretime yön veren markalar arasında bulunmakta.

Adidas, dünyada önemli bir yere sahip olan geri dönüşüme katkı sağlamaya çalışıyor. Bunun için Parley markasıyla işbirliği yapıyor. Bu bağlamda gezegenimizde atıkların yeniden kullanılması için çalışmalar yapılıyor. Bunun ile yeni bir hareket oluşturmak için okyanus plastiğinden ayakkabı ve kıyafetler geliştirme projesine yaptı. Bu kapsamda artan sürdürülebilirlik anlayışı ile marka dünyada moda algısını değiştirerek yoluna devam ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar