Nike, Nasıl Spordaki En Güçlü Marka Haline Geldi?

nou-camp

Paylaşmayı unutmayın.

Nike, Nasıl Spordaki En Güçlü Marka Haline Geldi? – Eşofmanlar, spor ayakkabılar veya sporcu ürünleri denildiğinde akla gelen dünyanın en önemli markalarından biri olan Nike markası, bugün dünyanın bilinen en güçlü spor markalarından birisidir. Fakat bu zirve öyküsü hiç de sanıldığı kadar basit olmamıştır. Öyle ki Nike gibi bir marka, sadece 50 dolar ile başladığı bir hikayeyi bugünkü başarıya ulaştırmıştır.

Nike, Nasıl Spordaki En Güçlü Marka Haline Geldi?

nike-nasil-spordaki-en-guclu-marka-haline-geldi
@unsplash

Nike Yolculuğu 50 Dolar Sermaye İle Başladı

Markanın kurucusu Phil Knight, Stanford Business Schools öğrencisi olduğu dönemde 1962 yılında bir ödev hazırlarken, Japonya‘dan ayakkabı ithal etme fikri birden aklında doğuverdi. Okuldan sonra babasını ikna etmesi ile birlikte Japonya’ya gittikten sonra ABD piyasası için distribütörlük talep etti. Knight, bu anlaşmada başarılı olsa da cebinde sadece 50 dolar parası bulunuyordu.

Anlaşma sonrası 1964 yılında eline ulaşan ilk ayakkabılar ile birlikte bu ayakkabıları koşu antrenörü Bill Bowerman’a gönderdikten sonra takımdan bu ayakkabıların birkaçını almasını istedi. Ancak takım beklenenden fazlasını yaptı ve Bowerman bu hayali şirketin ortağı olmayı teklif etti.

50 dolar sermaye ile başlayan Blue Ribbon Sports markası, bir araba bagajında işe başladı. Birkaç yıl sonrasında da rahat bir dükkan açmayı başardı. Phil Knight, gayet iyi bir satış rakamı yakalayınca bu dönemlerde Adidas ile tanışınca rekabete girmişti. Japonya’dan ayakkabı ithal ettiği şirket ile tekrar görüştü ve yeni bir anlaşma yapmak istedi. Ancak anlaşma kendisini tatmin etmeyince yeni bir yola adım attı. 

Nike Markası Kuruluyor?

İthalatçı firma ile istediği şekilde anlaşma yapamayan Phil Knight, artık kendi markasını kurmayı seçti. Böylece Nike ismi ile kurduğu marka sayesinde yine çok iyi satışlar yapmayı başardı. Yıllar boyunca inişli çıkışlı bir yolculuk yaşarken, hiçbir zaman pes etmedi. Bu şirketi 1974 yılında 8 milyon dolar satış elde eden bir şirket haline getirmeyi başardı.

Yıllar içerisinde ne kadar ekonomik zorluklar yaşanmış olsa da Knight, tüm bu zorlukları aştı. Sonrasına yaratmak istediği markayı odağına aldı ve yoluna devam etti. Markanın hedefi Nike spor ayakkabılarının sporcular dışında tüm insanlar tarafından da tercih edilmesiydi. Bu durum çok kısa bir sürede istenilen hedefe ulaşmayı da başardı.

Bugünün En Büyük Markası Nike – Spordaki En Güçlü Marka

nike-nasil-spordaki-en-guclu-marka-haline-geldi
@pixabay

Günümüzde Nike markası 1976 yılından bu yana hem sporcular ve kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 50 dolar gibi düşük bir rakam ile başlayan bu yolculuk, bugün dünyanın zirvesine ulaştı. Bilindik birçok büyük futbol takımı, basketbol takımı, Türkiye’de dahi kulüpler, ünlü sporcular ve sanatçılar tarafından da Nike markasının kullanmasını sağladı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar