Türkiye’nin Gelenekleri – Ülkemizin Güzel Gelenekleri

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’nin Gelenekleri – Ülkemizin Güzel Gelenekleri – Dünyanın en çok ziyaret edilen, birçok din, dil, ırkın uyum içinde bir arada yaşadığı bir ülkeyiz. Gelenek göreneklerimizden tutun da sanatımıza kadar her ülkeden farklıyız. Peki, bu güzel ülkemizin gelenekleri neler? Neleri barındırıyor? Hep beraber bakalım.,

Türkiye’nin Gelenekleri – Ülkemizin Güzel Gelenekleri

Türk Pazarları

Misafirlerimize duyurulur! Piyasalar, Türk yaşamının bir başka önemli koludur ve çoğu komşu ülkede olduğu gibi, pazarlıkta iyi olmanız gerekir. Bir Türk pazarında el sanatlarından  antikalara, baharatlardan lezzetli Türk yemeklerine kadar her şeyi bulacaksınız. Bununla birlikte, en özlü Türk alışveriş deneyimini bir halı mağazasında yaşayabilirsiniz.

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@grandbazaaristanbulonlineshopping

Ülkemize gelen misafirleri, bir fincan tatlı, meyve çayı ve memleketimiz hakkında coşkulu bir sohbet ile karşılarız. Daha sonra sıra gelir halı pazarlığına. Hangisini en çok sevdiğinize girmeden önce, tarihçesi ve desenlerinin anlamı hakkında bilgi veririz. Sonra, güzelce dokunmuş halıların ayrıntılı bir açıklamasını yaparız. (Aslında bu da işin ehli olduğumuzu gösteren pazarlama stratejisi).

Türkiye’nin Gelenekleri – Nazar

@pinterest

“Nazar Boncuğu” adındaki bu mavi gözler ülkemizde çok popüler! Camdan yapılmıştır. Aslında amacı sizi kıskanan birinin gözlerindeki negatif enerjiyi uzaklaştırıyor. Nazar mavidir çünkü batıl inanca göre mavi gözler en negatif enerjiyi yayar ve cam gözün onu iptal etmesi gerekir. Hatta bu boncuklar geleneksel olarak hem kötü şansa karşı korunmak için yeni doğan bebeklerin kıyafetlerine tutturulur hem de evlerde ve işyerlerinde de kapıların üstüne asılır.

Türk Kilim ve Halıları

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@trekearth

Her Türk evinde halı ve kilimler büyük önem taşır. Ayrıntılı dekorasyonu ile el yapımı halılar da misafirlerimiz için popüler tatil hediyelik eşyaları haline geldi. Fakat son yıllarda dekor tasarımı daha modern hale geldikçe, bazılarımız genellikle daha ucuz olan fabrika yapımı halıları tercih ediyor.

Türk Çayı

@bisoso by @mandalinakolonyası

Türk çayı sadece lale şeklindeki bir bardakta servis edilen koyu kırmızı bir demleme değil, misafirperverlik etrafında dönen bir geleneğimizdir. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, ister birinin evinde, ister dükkânda, hatta kuaförde olun, hoş geldiniz işareti olarak bir fincan Türk çayı ikram etmek gelenekseldir.

Türk Kahvesi

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@foolproof by @aysegulstanfor

Türk kahvesi, özel hazırlama ve demleme tekniklerini zengin bir ortak geleneksel kültürle birleştirir. Taze kavrulmuş çekirdekler ince bir toz haline getiririz. Daha sonrasında çekilmiş kahve, soğuk su ve şeker bir cezveye ekleriz ve istenen köpüğü elde etmek için ocakta yavaşça pişiririz. Son olarak, kahveyi bir bardak su eşliğinde küçük fincanlarda servis ederiz. En az çay kadar Türk kahvesi de bizim için önemlidir. Hatta geleneksel kahvemiz ile bakılan fal da meşhurdur. Geleneğin kendisi, hayatın her kesimine nüfuz eden misafirperverliğin, dostluğun, zarafetin ve eğlencenin sembolüdür. Bununla ilgili atasözümüz bile vardır: “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.”

Türkiye’nin Gelenekleri – Ağırlama

Biz Türkler çok misafirperverizdir. Ve sık sık yeni edindiğimiz arkadaşları eve bir akşam yemeğine davet ederiz. Ziyaretçilere dışarıda çıkarmaları için terlik veririz ve bol miktarda yiyecek sunarız. Bu yiyeceklerin reddedilmesini de hoş karşılamayız. Çünkü bize göre misafir eve bereketiyle gelir ve misafire güzelce yedirmezsek evin bereketi kaçar.

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@porperturkey by @camerondammen

Bu süre zarfında, bir hediye beklemeyiz. Ancak bir şişe şarap getirme gibi popüler batı kültürüne bağlı kalmayı düşünüyorsanız ev sahiplerinin içki içip içmediğini kontrol edin. İnançlarından dolayı içki içmeyi tercih etmeyen ailelerimiz mevcut.

Kına Gecesi

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@eliteworldhotel

Düğün öncesi gelin ve gelinin kadın akrabaları ve arkadaşları arasında bir kutlama olan Kına Gecesinde, geleneksel olarak gelinin ellerine kına yakılır. Dini bir geçit töreni olan kına geleneksel olarak gelinin genç kızlıktan kadınlığa geçişini simgeleyen kanı sembolize eder.

Türk Hamamı

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@tripadvisor

Türk hamamı veya hamam olgusu neredeyse Türkiye kadar eskidir. Kökleri Müslüman kültürlerinde temizliğin önemine dayanır. Aynı şekilde Roma ve Bizans banyo gelenekleri de etkindir. Günümüzde misafirlerimiz hamamı, derinizin bir santim içinde dumanı tüten sıcak bir sauna odasında fırçaladığınız hoş bir kaplıca tedavisi olarak düşünebilir. Ancak aynı zamanda günlük yaşamımızda da hayati bir rol oynamaktadır. 

Yüksek Sesle Araba Kornası

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@davulzurna

Türk halkı trafik söz konusu olduğunda sabırsızlıklarıyla ünlüdür -ki bunu inkar edemeyiz-. Ancak araba kornası da özel etkinliklerle ilişkilendirilen bir gelenektir. Arabanın korna çaldığını duyarsanız, bir düğünün yapıldığından veya birinin askerlik hizmetine gönderildiğinden emin olabilirsiniz.

Kahvaltı

turkiyenin-gelenekleri-ulkemizin-guzel-gelenekleri
@tripadvisor

Yemek, bizlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Her öğün zevk almak için Allah’ın bir armağanıdır. Asla ama asla israf değil. Bu nedenle Türk kadınları genellikle özenli ve yoğun tariflerle mutfakta saatler geçirirler. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve tipik olarak yumurta, salatalık, domates ve zeytin içerir. Fakat ne kahvaltıda ne de diğer öğünlerde ekmek asla unutulmaz. Çünkü geleneklerimize göre sofranın temel bir parçasıdır. Ve ülke çapında fazlaca satılır. Hatta bazılarımız ekmeksiz bir sofraya oturmayı bile reddediyor.

KAYNAK: CULTURE TRIP, CLUBMET, TURKEYHOMES

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar