Türkiye Gündeminde Deniz Salyası – Marmara Ölüyor!

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye Gündeminde Deniz Salyası – Marmara Ölüyor! – Marmara Denizi’nde balıkçılar, aylardır önemli bir problemle karşı karşıyalar: Balık tutamıyorlar. Bunun nedeni, halk arasında ‘deniz salyası’ olarak bilinen, kalın ve yapışkan bir madde…

Bu madde, su yüzeyini kaplayarak balıkçıların ağlarını tıkıyor ve iç denizde bulunan balıkların yenilmesinin güvenli olup olmayacağını konusunda şüphelere sebep oluyor.

@CNNTurk

Bilim insanları, bu ‘deniz salyası’ olgusunun yeni olmadığını ve küresel ısınma ile yükselen deniz sıcaklığının durumu daha da kötüleştirebileceğini öngörüyor.

Türkiye Deniz Salyası Dünya Gündeminde – Marmara Ölüyor!

Peki, Deniz Salyası Nasıl Oluşur, Neye Sebep Olur?

Marmara Denizi’ndeki yüksek seviyede azot ve fosfor, fitoplankton popülasyonun parçalanmasına yol açıyor. Bahsi geçen fitoplanktonlar, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biri. Dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmı bu canlılar tarafından üretiliyor.

Bu popülasyonun parçalanmasının bir sonucu olarak, deniz salyalarının oluşumu artıyor. Ancak bu mukus mutlaka zararlı olmasa da, toksik mikroorganizmalara ve ‘E. Coli’ gibi tehlikeli bakterilere ev sahipliği yapabilir. Sonuç olarak, suyun yüzeyini kaplayan bir tabaka oluşturduğunda, balıkların nefes almasını engelleyerek toplu ölümlere neden olur.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından Marmara’daki deniz salyasının su altındaki etkilerini kanıtlayan bir video paylaştı.

Son haftalarda İstanbul sahil şeridi bej bir halıya benzemeye başlayınca sorunu görmezden gelmek zorlaştı. Ancak geçimini sağlamak için denize bel bağlayan balıkçılar aylardır alarm veriyor.

Ne yazık ki, çoğu balıkçı, bu salyalar, ağlarını işe yaramaz hale getirdiği için balık tutamıyor. Örneğin, geçimini deniz salyangozu avlayarak sağlayan dalgıçlar, su altında görüş mesafesi düşük olduğu için gelirlerini kaybediyor. Aynı zamanda, yengeç ve deniz atlarının solungaçlarını tıkayan bu mukus, onların ölümlerine de sebep oluyor.

Dünya Basınında Deniz Salyası – Türkiye Deniz Salyası

Bununla birlikte, Marmara Denizi’nin deniz salyası sorunu, dünya basınına da yansıdı. The Washington Post, 24 Mayıs’ta, Gebze’nin güneyindeki deniz salyalarını gösteren bir uydu görüntüsü paylaştı.

turkiye-ve-dunya-gundeminde-deniz-salyasi
@TheWashingtonPost

Son olarak deniz salyası Türkiye’de ilk kez 2007 yılında görülmüştür. 18. yüzyıldan bu yana da Akdeniz’i periyodik olarak rahatsız ediyor. Özgür Baytut’a göre ise, asıl “Normal olmayan”, Türkiye kıyılarında ne sıklıkta ortaya çıktığı.

Ek olarak, birçok bilim insanı, sorunun tekrarlanmasını önlemek için hükümeti daha fazlasını yapmaya çağırdı. Ayrıca, köşe yazarı İsmet Çiğit, insanların “dünyanın en güzel denizine ihanet ettiğini” söyledi.

Özellikle, kıyı boyunca yapılan kimyasal depolama tesisleri ve akaryakıt tanklarının bu kirlilikte büyük bir etkisi var. “Denizi kirletenlere caydırıcı bir ceza yok” diye ekleyen yazar, “Marmara ölüyor” diye uyarıda bulundu.

Ayrıca, kirlilik sorunu hakkında daha ayrıntılı bilgi için, bu yazıyı da okuyabilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar