Telefonunuzda Kullanılmaması Gereken Tehlikeli WhatsApp Ayarı

Paylaşmayı unutmayın.

Telefonunuzda Kullanılmaması Gereken Tehlikeli WhatsApp Ayarı. Geçtiğimiz günlerde milyonlarca kişi WhatsApp’tan Telegram, Signal ve benzeri iletişim uygulamalarına geçmeye başladı. Birçok kullanıcı bu uygulamaları ilk kez kullanıyor. Uygulamalar arası geçişte, WhatsApp mesajlarınıza yönelik “yararlı” bir ayar endişe verici gizli bir risk taşıyor. Bu yazıda yapmamanız gerekenleri gözden geçireceğiz.

Telefonunuzda Kullanılmaması Gereken Tehlikeli WhatsApp Ayarı

Telegram ve Signal’e taşınan kullanıcı selini durdurmaya çalışan WhatsApp’ın mücadelesi devam ediyor. Kullanıcıların diğer uygulamalara geçmeden önce anlaması gereken riskler var. Bunlardan WhatsApp kullanıcılarını etkileyebilecek önemli bir tanesi de Telegram’dan geldi.

telefonunuzda-kullanilmamasi-gereken-tehlikeli-whatsapp-ayari
@Unsplash – Telegram ve Signal’e taşınan kullanıcı selini durdurmaya çalışan WhatsApp mücadelesine devam ediyor.

WhatsApp’tan Signal ve Telegram’a Kolayca Geçiş (?)

Ocak ayının başlarında WhatsApp manşetler ve viral sosyal medya gönderilerinde sıkça belirdi. Bunlar WhatsApp’ın kullanıcı verilerini Facebook ile paylaştığı konusunda uyarılardı. Akabinde yaklaşık 50 milyon kadar kullanıcı Signal uygulamasını indirdi. Bunun iki katı kadar kullanıcı da Telegram’ı tercih etti.

Hem Signal hem de Telegram, Facebook karşıtı duyarlılığa oynuyor, mahremiyete dayalı provokatif pazarlama mesajları yayıyor. Ayrıca sundukları tekliflerdeki boşlukları doldurmak için özellikler ve güncellemeler yayınlıyorlar. Nihayetinde işin püf noktası, uygulamalar arası geçişi olabildiğince kolay hale getirmek. Ek olarak yeni kullanıcıların iletişim halinde oldukları kişileri yanlarında getirmelerini sağlamak.

Bu tekliflerden biri “grup bağlantıları”. Bu özellikle kullanıcılar WhatsApp’ta sahip oldukları grupların replikalarını oluşturuyor. Ve kolayca kişilerine yeni gruba katılmaları için davet mesajı gönderiyor.

telefonunuzda-kullanilmamasi-gereken-tehlikeli-whatsapp-ayari
@Forbes

Telegram bir adım daha ileri giderek dışa aktarılan WhatsApp sohbet geçmişlerinin platformuna aktarılmasını kolaylaştıran bir özellik sundu. Bunun için WhatsApp uygulamasında “Sohbeti Dışa Aktar”ı seçtikten sonra hedef olarak Telegram’ı gösteriyorsunuz. Böylece tüm mesajlarınızı ve (isteğe bağlı olarak) medyanızı Telegram’a kopyalıyorsunuz.

Telegram bu özelliğin en iyi yanının taşınılan datanın fazladan yer kaplamasına gerek olmadığına vurgu yapıyor. Diğer uygulamalar tüm verileri cihazınızda depolamanızı sağlar. Ancak Telegram neredeyse hiç yer kaplamaz. İhtiyacınız olduğunda da tüm mesajlarınıza, fotoğraflarınıza ve videolarınıza erişmenize izin verir. Bu aslında hiçbir şeyin en iyi kısmı falan değil ve anlamanız gereken ciddi bir risk.

WhatsApp, Signal, Telegram ve uçtan-uca şifreleme

WhatsApp ve Signal’den farklı olarak Telegram bulut tabanlı bir platformdur. “Gizli sohbetler” haricinde, Telegram tüm mesajlarınızı bulutunda saklar. Bu da mesajlara istediğiniz kadar cihazdan erişebileceğiniz ve bir cihazı kaybetseniz bile mesajlaşmalara yeniden erişebileceğiniz anlamına gelir.

Ancak bu aynı zamanda Telegram’daki mesajlarınızın uçtan-uca şifrelenmediği anlamına da gelir. Bu Telegram’ı uçtan-uca şifreleme güvenliği sunan WhatsApp ve Signal’den ayıran kritik bir farktır. Telegram, cihazınız ile bulut arasındaki ve bulut ile kişileriniz arasındaki mesajları şifreler. Şifrelemenin anahtarlarını elinde tutar ve bu anahtarların güvenliğini sağlamak için politikalara sahiptir. Fakat bunun içeriğe sadece sizin ve kişilerinizin erişmesine izin veren uçtan-uca şifrelemeyle hiçbir alakası yoktur.

Uçtan-uca şifrelemenin güvenlik riski cihazınızın kendisindedir. Buna uç nokta uzlaşması denir. İletiler bir cihaz tarafından alındıktan ve şifreleri çözüldükten sonra, söz konusu cihaza yönelik fiziksel veya dijital bir saldırı tarafından ele geçirilebilirler. Şifresi çözülmüş mesajları güvende tutan cihazınızdaki biyometrik veya parola güvenliğidir.

Sohbet Taşıma Özelliği Neden Güvenli Değil?

WhatsApp’ı Apple’ın veya Google’ın bulutuna yedeklediğinizde cihazınızdaki şifresi çözülmüş sohbet geçmişinin bir kopyasını yedeklemiş olursunuz. Apple ve Google yedeklemenizin anahtarlarına sahiptir ve bu WhatsApp’ın uçtan-uca şifrelemesinin dışındadır. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, bu durumun WhatsApp’ı tehlikeli hale getirdiğini öne sürüyor. Durov’a göre kullanıcılar cihazlarını değiştirdiklerinde sohbetlerini kaybetmek istemedikleri için çoğu zaman şifreli olmadığını fark etmeden iCloud gibi hizmetlerde sohbetlerini yedekliyorlar.

telefonunuzda-kullanilmamasi-gereken-tehlikeli-whatsapp-ayari
@Forbes

Telegram yetkilileri bulutun Apple veya Google’ınkinden daha güvenli olduğunu savunuyor. “Telegram’ın asla üçüncü taraf bulut yedeklemelerine güvenmemesinin nedenlerinden biri bu” diyor Durov. Ancak “gizli sohbet”lerin asla hiçbir yerde yedeklenmediğini çünkü uçtan-uca şifrelenmiş olduklarına dikkat çekiyor. Bütün bunlara bakarak WhatsApp sohbet geçmişini Telegram’ın bulutuna aktarırken, Durov’un önermediği şeyi yaparsınız. Bu tehlikeli bir çelişkidir. Neden uçtan-uca şifrelenmiş WhatsApp sohbetlerinizi daha az güvenli yapmayı tercih edesiniz?

Signal uygulaması özellikle uçtan-uca şifrelemeyi anlamsız hale getiren buluta yedekleme özelliğini sunmaz. Bu arada Apple’ın iMessage’ı, buluttaki mesajları uçtan-uca şifreleyen en akıllıca seçeneğe sahip. WhatsApp ise buluta yedekleme özelliğini sunar, ancak güvenlik nedenleriyle bu seçenek ayarlarınızda devre dışı bırakılmalıdır. Cihazınızı kaybederseniz sohbet geçmişinizi kaybedecek olsanız bile.

Sonuç olarak WhatsApp sohbet geçmişinizi Telegram da dahil olmak üzere herhangi bir üçüncü taraf bulutuna aktarmamalısınız. WhatsApp’ın mesajlarınız için güvenli bir depo olmadığını savunan Telegram, farklılıkları ayrıntılı olarak açıklamalıdır.

Elbette bu noktada ciddi bir sorun daha var. WhatsApp kullanıcısıysanız önceki yazışmalarınızın kontaklarınız tarafından Telegram’ın bulutuna aktarılabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer bir işverenseniz ve işle ilgili tartışmalar için WhatsApp’ı kullanıyorsanız şirket bilgileriniz açısından aynı riskle karşılaşabilirsiniz.

Telefonunuzda Kullanılmaması Gereken Tehlikeli WhatsApp Ayarı – Aceleye Gerek Yok

WhatsApp’tan geçiş yapıyorsanız, lütfen alternatifler arasındaki farkları anlamak için zaman ayırın. En iyi çözüm, diğer seçenekleri WhatsApp’a paralel olarak kullanmak. Böylece sizin için neyin en iyi olduğuna karar vermektir. Ayrıca aceleye gerek yok, WhatsApp güvende ve olan biteni anlamak için bolca vaktiniz var. 

*Bu içerik Zak Doffman’in hazırladığı yazıdan çevirilmiştir. Forbes’te yer alan orijinalini görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.   

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar