SpaceX Dünyanın İlk Tamamen Sivil Uzay Uçuşunu Başlattı

SpaceX Dünyanın İlk Tamamen Sivil Uzay Uçuşunu Başlattı

Paylaşmayı unutmayın.

SpaceX Dünyanın İlk Tamamen Sivil Uzay Uçuşunu Başlattı – Uzay turizmi gerçekleşiyor. SpaceX, geçtiğimiz Çarşamba gecesi (15 Eylül) dünyanın ilk tamamen sivil uzay uçuşunu başlattı.

NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden akşam 8:02’de başlatılan Inspiration4 görevi, SpaceX’in kısmen yeniden kullanılabilir Falcon 9 Block 5 roketi tarafından yürütüldü. Bununla birlikte, özerk Crew Dragon Resilience’ı kullandı. Crew Dragon uzay aracı aslında yedi kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip olsa da, bu pahalı yolculukta uzaya sadece dört kişi çıktı.

En önemlisi, hepsinin sivil olması. Bu da, Inspiration4’ü herhangi bir profesyonel astronot içermeyen ilk uzay uçuşu yapıyor.

SpaceX Dünyanın İlk Tamamen Sivil Uzay Uçuşunu Başlattı

Inspiration4 misyonundaki ekip; Shift4 Payments kurucusu ve CEO’su Jared Isaacman, doktor asistanı Hayley Arceneaux, havacılık veri mühendisi Chris Sembroski ve yerbilimci Dr. Sian Proctor’dan oluşuyor. Isaacman, görevin komutanı olarak hareket ediyor. Temelde kimsenin basmaması gereken herhangi bir düğmeye; basmamasını sağlamaktan sorumlu.

Bu, sivillerin uzaya ilk kez çıkma olayı değil. Ancak yörüngeye ilk kez ulaştılar. Virgin Group milyarderi Sir Richard Branson ve Amazon milyarderi Jeff Bezos bu yılın başlarında ünlü özel roketlere binmişlerdi. Virgin Galactic ve Blue Origin uzay uçuşları yörünge altıydı ve sadece birkaç dakikalık bir süreçti.

Buna karşılık, Inspiration4’ün mürettebatının üç gün boyunca 360 mil yükseklikte yörüngede kalması ve her 90 dakikada bir dünyayı dolaşması bekleniyor. Amatör astronotlar da oradayken muhteşem bir manzaraya sahip olacaklar. Crew Dragon’un herhangi bir uzay istasyonuna bağlanması gerekmeyeceğinden; bu görev için burnundaki yanaşma yeri kubbeli bir pencere ile değiştirildi.

Uzay yolculuğu bittiğinde Inspiration4’ün mürettebatı Dünya’ya geri dönecek ve Florida kıyılarında bir konuma iniş yapacak.

SpaceX Dünyanın İlk Tamamen Sivil Uzay Uçuşunu Başlattı
Photo by @SpaceX

Bu dünya dışı turist gezisinin toplam maliyeti açıklanmadı. Ancak, 38 yaşındaki milyarder işadamı Jared Isaacman’ın kendisi ve diğer üç kişi için kiraladığı bu uçuşun, 200 milyon doların altında olduğunu belirtmişti. Inspiration4 ayrıca St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi için 200 milyon dolar toplamayı hedefliyor. Ancak halktan, bir milyarderin uzay tatilini haklı çıkarmak için hasta çocuklara bağış yapmasını istemek hala garip. Buna ek olarak, bağış toplama çabası NFT’lerin satılmasını da içermekte.

NFT Nedir?

NFT nedir?
Photo by @Vertigo3d on Unsplash

Basitçe söylemek gerekirse, bir NFT veya değiştirilemez token, benzersiz bir kripto para birimi türüdür. Açılımı “Non-Fungible Token” şeklindedir. Kripto olsun ya da olmasın, para birimleri tipik olarak değiştirilebilirdir. Yani aynı ve birbirleriyle değiştirilebilirler. Bir dolarlık banknot diğeriyle tam olarak aynı değere sahiptir. Bu nedenle hangisine sahip olduğunuz önemli değildir.

Diğer bir yandan; hem “Yıldızlı Gece” hem de “Venüs’ün Doğuşu” tablolarını düşünelim. Onları basitçe değiştiremezsiniz çünkü ikisi çok farklı, benzersiz sanat eserleridir. Benzer şekilde, her NFT benzersiz ve değişmezdir. Blok zincirinde oluşturulur ve dijital bir sanat eseri veya fotoğraf (veya bir GIF veya bir tweet) gibi tekil bir nesneye bağlanır.

Ancak, bir NFT’ye sahip olmak size bir çalışmayı özel olarak kullanma hakkı vermez. Hatta satma hakkının ötesinde, kullanabileceğiniz hiçbir değerli hak vermez.

NFT’lerin iklim felaketine doğru zaten sağlam olan engelleri aşan yarışımızı aktif olarak hızlandırdığı gerçeğini bir kenara bırakırsak, onlar da tamamen ve tamamen anlamsızdır.

Tokenize edilmiş resminiz, şimdiye kadar yapılmış veya henüz yapılmamış her kopya ile tamamen aynıdır. Sahip olduğunuz tek şey ise övünme hakları. Görünüşe göre de NFT, sanat hırsızlığını önlemek yerine *kolaylaştırıyor* çünkü herkes sanatı çalabilir ve bir NFT‘ye dönüştürebilir. Sonuç olarak NFT için, basitçe kripto sanat demek yanlış olmaz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar