Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri

Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri

Paylaşmayı unutmayın.

Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri – En son sosyal medya platformu güncellemelerini anlamak ve sosyal medya pazarlamasında kendi çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak mı istiyorsunuz?

Tüketim eğilimlerine daha geniş bir açıdan bakmaya ve insanların zaman içinde çeşitli şekillerde bağlantı kurmak için sosyal uygulamalarını nasıl kullanmak istediğini düşünmekle başlayabilirsiniz.

Bu tür eğilimleri anlayarak, insanların markanızdan ne görmek istediklerine dair daha net bir fikir edinebilirsiniz. İşte bu noktada uygulama analiz platformu App Annie’nin en son raporu devreye giriyor.

Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri

Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri
Photo by Jakob Owens on Unsplash

App Annie’nin ‘Sosyal Uygulamaların Evrimi’ raporu, sosyal medya kullanım eğilimlerinin son on yılda nasıl geliştiğini inceleyerek; canlı yayının yükselişini, sosyal ticarete artan odaklanmayı, TikTok ve Snapchat’in büyümesini ve daha fazlasını vurguluyor.

Rapor, önemli değişikliklere hakim olmak isteyenler ve en son platform güncellemelerini neyin yönlendirdiğini öğrenmek isteyenler için önemli bir okumadır. Raporun tamamını buradan indirebilirsiniz. Ancak bu yazıda, ilgi çekici bazı önemli notlara göz atacağız.

Sosyal Uygulamalarda Kümülatif Tüketici Harcamaları

Muhtemelen raporun en önemli noktası, sosyal uygulamalarda tüketici harcamalarındaki artıştır. 2021 yılının ilk yarısında tek başına 3,2 milyar dolarlık bir artış söz konusu. Bu da kümülatif harcamanın yıllık %50 artış yaptığı anlamına geliyor.

sosyal uygulamalarda tüketici harcamalarındaki artış - son-10-yilin-sosyal-medya-kullanim-egilimleri
Photo by @AppAnnie

Bu grafikte görebileceğiniz gibi; Asya pazarlarında, özellikle Hindistan’da sosyal medya uygulamalarının daha geniş çapta benimsenmesi; uygulama içi harcamaları yeni zirvelere taşıdı. Bununla birlikte, App Annie, uygulama içi harcamanın bu yıl 6,78 milyar dolara ulaşacağını öngörmesiyle; uygulama içi harcamaları yeni zirvelere taşıdı.

App Annie projelerinin sosyal uygulama harcamalarının 2025 yılına kadar 78 milyar dolara ulaştığını göreceğimiz; bu oranın, ilerlemeye devam ederken yıllık yaklaşık %29’luk bir büyüme oranında artmaya devam etmesi bekleniyor.

Her uygulamanın neden yayın içi ticarete geçmek istediğini merak ediyorsanız, işte bu kadar. Veriler, kullanıcı katılımını doğrudan harcama ve alışveriş davranışlarına genişletebilen; yeni gelir potansiyeli ve markalar için yeni fırsatlar sağlayan bu platformlar için önemli fırsatlara işaret ediyor.

Ürün kataloğunuzu Facebook veya Instagram Mağazalarına bağlamayı düşünmediyseniz veya TikTok’un gelişen e-Ticaret planlarını takip etmiyorsanız; tüm bunlara dikkat etmenin zamanı gelmiş olabilir.

Dünya Çapında (Çin Dışında) En İyi 5 Sosyal Uygulamada Harcanan Saatlerde Artış – Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri

Rapor ayrıca, canlı yayın oluşturucuların birçok açıdan başı çektiği; kullanıcıların sosyal uygulamalarda tam olarak nasıl harcama yapmak istediklerine de bakıyor.

Photo by @AppAnnie

Raporda belirtilene göre;

“Canlı akışa verilen önem; en iyi 5 sosyal uygulamada harcanan toplam süre, 2021’de Çin dışında yalnızca Android telefonlarda yarım trilyon saati aşacak ve sohbet, fotoğraf, video uygulamaları için %15’e kıyasla 3 yıllık bileşik yıllık büyüme oranı %25’e çıkacak.”

Şimdi, canlı yayın bir kez daha ilgi kazanıyor gibi görünüyor. Özellikle pandemi dönemiyle evlerde kaldığımız süreçte; sosyalleşmek adına insanların en çok tercih ettiği alanlardan biri haline geldi.

Ve bunun VR bağlantısı ve dijital dünyalarda sosyalleşme (yani Metaverse) uzantısını düşündüğünüzde; Covid sonrası ortama geçtiğimizde bile bu eğilimin devam etmesi muhtemel görünüyor.

Ancak sadece canlı yayınları izlemekle kalmıyor, aynı zamanda yayınlarda da harcama yapıyor:

“Önemli bir özellik olarak canlı akış sunan sosyal uygulamalar; 2021 yılının ilk yarısında en iyi 25 sosyal uygulamada harcanan her 4 doların 3 dolarını oluşturuyor.”

Bu büyümenin büyük bir unsuru; özellikle Asya’daki içerik oluşturucular ile bağış görevi gören yayın içi sanal hediyeler özelliği olmuştur.

Facebook, YouTube ve TikTok bunların hepsi kendi varyasyonlarını yarattı. Bu eğilim batı bölgelerinde Asya’daki muadilleriyle aynı doğrulukta yakalanmamış gibi görünse de; veriler yine canlı yayınlarla önemli bir fırsata işaret ediyor. Anında bağlantı hissi sağlayan, topluluk oluşturmaya ve akış içi doğrudan işlemleri kolaylaştırmaya yardımcı olan akışlar.

Gerçekten de Facebook şimdi ana uygulamasında ve Instagram’da alışveriş canlı akışlarını deniyor. TikTok ayrıca büyük markalar ve platform yıldızlarıyla bir dizi canlı akış alışveriş işbirliklerine ev sahipliği yapmakta.

Son 10 Yılın Sosyal Medya Kullanım Eğilimleri
Photo by @socialmediatoday.com

Bunun batı pazarlarında daha büyük bir trend haline gelip gelmeyeceği henüz görülmedi. Ancak fırsat var ve belirtildiği gibi, daha geniş kullanım değişimleriyle de uyumlu.

Kullanıcı Başına Ortalama Aylık Saat – TikTok ve YouTube

Rapor ayrıca, App Annie’nin verilerine göre; kullanıcı başına uygulamada harcanan aylık ortalama süre açısından hem ABD’de hem de Birleşik Krallık’ta YouTube’u geride bırakan TikTok’un büyümesini de incelemekte.

Photo by @AppAnnie

Bununla birlikte TikTok için ana risk, kısa biçimli videonun reklamlar için daha az potansiyel sunması. Dolayısıyla içerik oluşturucular için daha düşük gelir potansiyeli sağlamasıdır. Bu anlamda, YouTube ve Facebook daha iyi gelir fırsatları sunabilir. Bu nedenle, TikTok markalar ve içerik oluşturucular arasında daha doğrudan bağlantı kurmak için çalışmakta. Aynı zamanda daha fazla reklam fırsatını kolaylaştırmak için daha uzun biçimli videolar denemekte.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar