Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Paylaşmayı unutmayın.

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji – Artık müşterilerin sepetlerini terk etmelerinin birçok nedenini bildiğinize göre, yalnızca alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmakla kalmayıp; aynı zamanda ürünleri geride bırakan müşterileri de dönüştürme stratejilerine odaklanmanın zamanı geldi.

Online alışveriş yapanları uzaklaştıran faktörler, farklı markalara, sektörlere ve çektiğiniz müşteri türüne göre değişir. Bu nedenle, işinize bağlı olarak bu çözümlerden bazıları diğerlerinden daha iyi çalışacaktır.

Bu kılavuz, sorunu kaynağından hallederek; online alışveriş sepetini terk etmeyi proaktif olarak azaltmak için kullanabileceğiniz 5 strateji içerir.

Hangi stratejileri seçerseniz seçin, her iki sorunu da çözecek iki yönlü bir yaklaşım uyguladığınızdan emin olun:

  • Alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmak. Daha fazla kişinin alışveriş sepetine ürün eklemesini sağlamak için proaktif önlemler alın.

Ve,

  • Terk edilmiş sepetleri kurtarma. Ödeme işlemini tamamlamadan sitenizden ayrılan müşterileri geri çekmenize yardımcı olacak reaktif adımlar atın.

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji
Photo by @Negative Space on Pexels

1. Ödeme İşlemini Basitleştirin

Bazen müşteriler, ürün ekledikten hemen sonra sepetlerini terk eder ve asla ödeme sayfasına gitmezler. Bu, “sepet” terkidir.

Bununla birlikte, çoğu zaman müşteriler, ödeme sürecini başlattıktan sonra ayrılacaktır. Bu da “ödeme” işleminin terk edilmesiyle sonuçlanacaktır.

Karmaşıklık, çevrimiçi alışveriş yapanların ödeme akışını terk etmelerinin ana nedenlerinden biridir.

Aşağıdaki resim, bir ödeme işlemine eklenen adım sayısına göre kullanılabilirlik puanını göstermektedir:

ödeme kullanılabilirlik puanı
Photo by @netsolutions.com

Gördüğünüz gibi, yalnızca iki adımlı bir ödeme, en yüksek dönüşümü sağlar.

Peki neden?

Günümüzde insanların dikkat süreleri her zamankinden daha kısa. Hiç kimsenin karmaşık veya zaman alıcı bir ödeme sürecine katlanmak için zamanı yok. Bu da yüksek alışveriş sepetini terk etme oranlarına neden olmakta.

Ödeme işleminizi olabildiğince basit ve ağrısız hale getirerek bu sorunu önleyebilirsiniz.

Alışveriş sepeti UX’inizi geliştirerek karışıklığı azaltmanız ve ziyaretçilerin satın almalarını yapmak için beklenmedik engellerle karşılaştıkları sürtünme noktalarını ortadan kaldırmanız gerekir.

Kullanıcıların %70’inin üzerinde çok fazla alan bulunan çevrimiçi bir formu doldurmayacağını unutmayın. Aynı şekilde, dönüşüm huninizdeki her ek adımda potansiyel müşteriler düşecektir.

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji
Photo by Photo Mix on Pixabay

Ödeme UX’inizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak ipuçları:

  • Yalnızca ihtiyacınız olan bilgileri isteyin. Ziyaretçilerin satın alma işlemlerini tamamlamasını daha hızlı ve kolay hale getirmek için form alanlarını azaltın.
  • Konuk ödemesi sunun. Bu, süreci basitleştirmeye yardımcı olur ve insanların ne kadar bilgi paylaşacaklarını kontrol etmelerine olanak tanır.
  • Sezgisel bir sepet kullanın. Bu, müşterilerin daha sonra ne yapacaklarını bilmelerine yardımcı olacak ve ödemeye hazır olduklarında satın alma yolunda onlara rehberlik edecektir.
  • Alışveriş sepetinizin bulunmasını kolaylaştırın. Ödeme yapmak için gereken tıklama sayısını en aza indirin. Ayrıca, ödeme için ek adımları kaldırmak için bir sepet kaydırıcısı kullanmayı düşünün.
  • Hızlı ödeme sunun. Hesapları olan müşterileri otomatik olarak tanımlayın ve hızlı ödeme seçenekleri sunun.
  • Bir ilerleme çubuğu ekleyin. Uzun bir ödeme süreciniz olması gerekiyorsa, alışveriş yapanların satın alma işlemlerini tamamlamaya ne kadar yakın olduklarını görsel olarak görebilmeleri için bir ilerleme çubuğu ekleyin.

Müşterilerinizin kullandığı cihazlardan bağımsız olarak ödeme işleminizin olabildiğince kolay olması için; hem mobil hem de masaüstü kullanıcılarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.

2. Nakliye Maliyetlerini Azaltın

Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, müşterilerin alışveriş sepetlerini terk etmelerinin bir başka nedeni de yüksek nakliye maliyetleridir.

alışveriş sepetini terk etme nedenleri
Photo by @wordstream.com

Ziyaretçiler, siparişlerinin kargoyla ne kadara mal olduğunu gördüklerinde genellikle “çıkartma şoku (sticker shock)” yaşarlar.

Yakın tarihli bir araştırmaya göre; alışveriş yapanların yaklaşık %80’i, çevrimiçi bir satın alma işlemini tamamlayıp tamamlamamalarında ücretsiz gönderimin önemli bir faktör olduğunu belirtti. Başka bir araştırmaya göre, tüketicilerin yaklaşık %44’ü satın alma işlemini zamanında gelmeyeceği için tamamlamadı.

Bu günlerde, giderek artan sayıda insan online alışverişlerde ücretsiz gönderim beklemeye başladı. Bu nedenle, siparişlerinde kargo ücretini görmek, alışveriş yapanların alışveriş sepetlerinde ürün bırakmaya karar vermelerinin birçok nedeninden biridir.

Bu sorunu çözmenin bir yolu, ücretsiz kargo promosyonları sunmaktır.

Bununla birlikte, birçok marka, özellikle ortalama sipariş miktarları yalnızca bir ürün olduğunda; e-ticaret marjlarını düşürmeden ücretsiz gönderim sunamaz.

Bu markalar için, marjlarını korurken alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmanın harika bir yolu; minimum sipariş eşiği için ücretsiz gönderim sunmaktır. Bu, ortalama sipariş değerinizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

Alışveriş sepetindeki ücretsiz gönderim eşiğine bir örnek:

shopping cart
Photo by @blackbeltcommerce.com

Bu, müşterileri alışverişe devam etmeye ve satın alma değerlerini artırmaya teşvik etmenin harika bir yoludur. Böylece kasada sürpriz kargo ücretiyle müşteriler uzaklaştırılmamış olur.

3. Ödeme Akışına Güven Sinyalleri Ekleyin

Alışveriş yapanların alışveriş sepetlerini terk etmelerinin bir başka nedeni de güven eksikliğidir. Müşteriler web sitenizi kontrol ederken kendilerini güvende hissetmediğinde, dönüşümleriniz zarar görecektir.

Bu günlerde giderek daha fazla insan kredi kartı bilgilerini çevrimiçi olarak rahatça veriyor olsa da; müşterilerinizin sahip olabileceği şüpheleri gidermeye yardımcı olmak için ödeme akışınıza (ve sitenizin diğer alanlarına) güven sinyalleri eklemek hala önemlidir.

Ödeme akışına güven sinyalleri eklemek için ipuçları:

  • Amazon Pay, PayPal vb. gibi güvenilir ödeme işlemcilerini kullanın.
  • Mutlu müşterilerden gelen yorumları, metin veya video referanslarını ekleyin.
  • Ödeme sayfasına güven mühürleri ve güvenlik rozetleri ekleyin.
  • Gerçek kişilerin resimlerini belirgin bir şekilde öne çıkarın.
  • Müşteri hizmetleri iletişim bilgilerini sayfaya ekleyin.

Müşteri endişelerini gidermeye yardımcı olmanın bir başka yolu da cömert bir para iade garantisi veya sağlam bir iade politikası eklemektir. İnsanlar yalnızca size güvenmekle kalmaz; aynı zamanda ihtiyaçlarını karşılamadığı takdirde ürünü kolayca iade edebileceklerini bilirlerse satın alma işlemlerini tamamlama olasılıkları daha yüksek olacaktır.

Alışveriş sepeti düğmesinin kopyasını “Güvenli Ödeme” olarak güncellemek bile, müşterilere engelleri aşmaları için gereken ekstra güvenceyi sağlayabilir.

Teoriniz, terkedilmiş sepetlerin markanıza duyulan güven eksikliğinden kaynaklandığı yönündeyse, yukarıda belirtilen çözümlerden herhangi birini uygulayabilirsiniz. Ayrıca, sepetiniz üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olup olmadığını belirlemenize yardımcı olması için her birini sitede test edebilirsiniz.

4. Amaca Dayalı Teşvikler Kullanın – Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji
Photo by CardMapr on Unsplash

Online alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmanın bir başka yolu, amaca dayalı teşvikler kullanarak daha fazla kullanıcıyı dönüştürmektir.

Alışveriş sepetlerini terk eden müşterilerin birçok nedeni olmasına rağmen; alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmak temel olarak tüm alışveriş sepeti deneyimini iyileştirebilmek ve optimize edebilmekten geçer.

Ancak, en iyi alışveriş sepeti deneyiminde bile, müşterinin alışveriş sepetine ürün ekleme eyleminin arkasında bir amaç yoksa, bir dönüşüm elde edemezsiniz.

  • Bazen müşteriler sadece göz atıyorlar ve alışveriş sepetlerine ürün ekleseler bile satın alma işlemini tamamlama niyetinde değiller.
  • Diğer zamanlarda, kullanıcılar çitin üzerindedir ve onları dönüştürmek için biraz dürtüye ihtiyaç vardır.

Her iki durumda da, kullanıcıları satın almaya teşvik etmek için aşağıdaki gibi amaca dayalı teşvikler sunabilirsiniz:

  • Aciliyet duygusu yaratmak için sınırlı süreli promosyonlar sunmak.
  • Aynı oturumdaki dönüşümleri artırmak için sınırlı kullanılabilirlik gibi kıtlık taktiklerini kullanmak.
  • Gerçek zamanlı davranışa dayalı kişiselleştirilmiş promosyonlar sunmak.

Bunlar, alışveriş sepetlerini terk etmek üzere olduğunu belirlediğiniz ziyaretçilerin dönüşümlerini teşvik etmek için kullanabileceğiniz minimum promosyon tekliflerinden sadece birkaçı.

5. Ödeme Planları Sunun

Bir e-ticaret perakendecisi olarak, yüksek bir alışveriş sepeti değeri sizi memnun eder. Ancak, müşterileriniz için etiket şokuna neden olabilir. Bu da birçok oturumun terk edilmesine neden olur.

Bu sorunu azaltmanın bir yolu, faizsiz ödeme planları sunmaktır. Bu, fiyat çok yüksek göründüğünde kullanıcıların gemiden atlamasını önlemek için harika bir stratejidir.

İşte e-ticaret devi Amazon’un bunu nasıl yaptığına bir örnek:

amazon ödeme seçenekleri
Photo by @businessinsider

Diğer birçok perakendeci de, alışveriş sepeti sayfalarında taksitli ödeme seçeneği sunar. Böylelikle, kredi kartlarını yok etmekten korkan müşteriler için siparişi tamamlamak çok daha kolay olur.

Online Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltmak için 5 Strateji

Ek olarak, bu beş stratejinin yanında, birden fazla ödeme seçeneği sunmak; açılır pencereler ile premium içerik, özel indirimler, ücretsiz deneme teklifleri sunmak; sepetinizde ürün unuttunuz temalı, indirim veya kupon kodu teklifi barındıran e-postalar göndermek de kullanabileceğiniz stratejilerden.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar