Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi

Paylaşmayı unutmayın.

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi – Bazı tahminler, alışveriş sepetlerine ürün ekleyen, online alışveriş yapanların %70’e kadarının siparişlerini tamamlamadan sayfadan ayrıldığını söylüyor.

Bu, e-ticaretteki herkes için endişe verici bir istatistik. Ancak bundan daha kötüsü, terk edilmiş sepetlerin online mağazalar üzerinde çok fazla zarara yol açmasıdır. Örneğin, alışveriş sepetini terk etme, verileri çarpıtır ve dönüşüm oranlarınızı düşürür. Ayrıca müşteri edinme maliyetlerini de artırır.

Bu nedenle, insanların sepetlerini terk etmelerine neyin sebep olduğuna ve sorunla mücadele etmek için hangi adımları atabileceğinize bakmak, zaman ayırmanız gereken bir konudur.

Bu içerikte alışveriş sepetini terk etme nedir, bu oran nasıl hesaplanır ve bu durumun en yaygın nedenleri nelerdir konuları yer alıyor.

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi

Online Mağazalarda Alışveriş
Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels

Alışveriş Sepetini Terk Etme Nedir?

Alışveriş sepetini terk etme, web sayfasındaki ziyaretçinin çevrimiçi bir sipariş için ödeme sürecini başlatmasına ancak satın alma işlemini tamamlamadan sayfadan ayrılmasına ilişkin bir e-ticaret terimidir.

Online alışveriş sepetine yerleştirilen ancak işlemden geçmeyen ürünler, potansiyel müşteri tarafından “terk edilmiş” olarak kabul edilir.

Alışveriş Sepetini Terk Etme Oranı Hesabı

Alışveriş sepetini terk etme oranı aşağıdaki gibi hesaplanabilir:

Toplam tamamlanan satın alma sayısı/ Oluşturulan toplam sepet sayısı

Sonucu 100 ile çarpın. Bu size web sitesi kullanıcılarının ürünleri sepetlerine koyarak satın alma niyetini bildiren; ancak işlemi tamamlamadan önce süreci terk eden kullanıcılarının yüzdesini verecektir.

Bunu %100’den çıkardığınızda, gerçek alışveriş sepetini terk etme oranını elde edersiniz.

Yani, örneğin:

  • Bu ay 100 tamamlanmış işleminiz varsa ve toplam 150 alışveriş sepeti oluşturduysanız; 100’ü 150’ye bölerek 0,66 elde edersiniz.
  • 0,66’yı 100 ile çarpın. Bu da %66 demektir.
  • %100 – %66 işlemi sonucunda, sepetten ayrılma oranınız %34’tür.

Yüksek bir alışveriş sepetini terk etme oranı, kötü bir kullanıcı deneyimi (UX), gezinmesi zor bir site veya bozuk bir satış hunisi gibi durumlara işaret eder. Bu nedenle, bu oran takip edilmesi gereken önemli bir ölçümdür.

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi
Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels

Alışveriş sepetini terk etme oranını azaltmak; e-ticaret işletmelerinin daha fazla satış ve gelir elde etmelerini sağlar. Bu nedenle ödeme akışını optimize etmek çok önemlidir. Bir satış geliri hesaplayıcısı ile ne kadar satış bekleyebileceğinizi tahmin edebilirsiniz. Böylece bu bilgileri iş planlaması ve bütçeleme için kullanabilirsiniz.

Ancak, yapabileceğiniz tek şey bu değil.

Daha fazla müşteriyi satın alma işlemlerini gerçekleştirmeye odaklanmanın yanı sıra; alışveriş sepetlerini terk edenleri yeniden hedeflemek için stratejiler uygulayabilirsiniz. Böylece daha fazla kullanıcıyı, sitenizden ayrıldıktan sonra bile müşteriye dönüştürebilirsiniz.

Bunun için elbette bazı stratejiler mevcut. Ancak gerekli stratejilere geçmeden önce; alışveriş sepetini terk etmenin en yaygın nedenleri neler, inceleyelim.

Alışveriş Sepetini Terk Etmenin Yaygın Nedenleri – Online Mağazalarda Alışveriş

Alışveriş Sepetini Terk Etmenin Yaygın Nedenleri
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels
  • Yüksek ek maliyetler (nakliye, vergiler vb.)
  • Daha sonra satın almak için araştırma yapmak
  • Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmaya zorlanma
  • Ödeme güvenliğiyle ilgili endişeler
  • Kupon kodlarını bulamama
  • Uzun ve karmaşık ödeme sistemleri
  • İade politikasının tatmin edici olmaması
  • Web sitesinde hatalar veya çökmeler
  • Müşteri desteği eksikliği
  • Yeterli ödeme seçeneğinin olmayışı
  • Yabancı para biriminde gösterilen fiyatlar
  • Diğer e-ticaret sitelerinde daha iyi fiyatlandırma
  • Sitenin mobil uyumlu olmaması
  • Markanıza olan güven eksikliği

E-ticarette belirli miktarda terk edilmiş alışveriş sepeti kaçınılmaz. Ancak sorunları kaynağından ele alarak etkili hedefleme stratejileri oluşturmak mümkün. Böylece alışveriş sepetini terk etmeyle mücadele edebilir ve işletmenizin kârlılığını artırabilirsiniz.

Nedenleri Bulmak için Analiz Verilerini Kontrol Edin

Analiz Verilerini Kontrol Edin
Photo by Austin Distel on Unsplash

Çevrimiçi alışveriş sepetini terk etme oranlarınızı düşürmeye başlamadan önce, tüm sorunlarınızın nedenlerini bulmalısınız. Bu karmaşık sorunu ele almanın ilk adımı, web sitenizin ziyaretçilerinin neden ürünleri sepetlerinde bıraktıklarına dair hipotezler geliştirmektir.

Bunu, kullanıcı araştırması veya anketler ile yapabilirsiniz. Hatta ödeme akışınızı rakip web siteleriyle karşılaştırabilirsiniz. Ancak, düşüş noktalarını belirlemek için analitik verilerinize bakmak daha kolay bir yoldur.

Bu, bir hipotez oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ardından, önerilen bir çözümün alışveriş sepetini terk etme oranınızı artırıp artırmayacağını öğrenmek için; web sitenizdeki farklı çözümleri A/B veya bölünmüş testler yoluyla test etmelisiniz.

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi

Online Mağazalarda Alışveriş Sepetinin Terk Edilmesi
Photo by CardMapr.nl on Unsplash

Ziyaretçilerin alışveriş sepetlerini neden terk ettiğine dair bir hipotez oluşturabildiğinizde ve satış huninizi geliştirmek için fikirlerinizi test ettiğinizde; yeni müşteriler kazanmak için daha fazla harcamaya odaklanmadan e-ticaret sitenizin dönüşüm oranını sürekli olarak iyileştirir ve gelirleri artırırsınız.

Bunu kurumsal bir şirket gibi büyük bir ölçekte yapıyorsanız, bir veri entegrasyon aracı tüm analizleri tek bir panoya bağlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece sorunları teşhis etmek çok daha kolay hale gelecektir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar