Solar Foods: Havadan Protein Yaratmak Mümkün Mü?

Paylaşmayı unutmayın.

Solar Foods: Havadan Protein Yaratmak Mümkün Mü? – Dünyadaki her büyük sektör gibi gıda sektörü de her gün gelişiyor ve yenileniyor. Fakat burada, diğer sektörlerden farklı olarak daha korumacıyız. Sevdiğimiz ürünleri bırakmıyoruz, yeni tatlar arayışına daha zor giriyoruz. Dolayısıyla bu da sektörü yeni şeyler denemekten uzaklaştırıyor.

Ayrıca büyük bir sorun daha var. Çevre! Yediklerimizin büyük bir çoğunluğunu direkt topraktan sağlıyoruz. Bu da bize ister istemez bir sorumluluk yüklüyor. Fakat üretmeye çalıştığımız birçok üründe toprağa ve çevreye zarar veriyoruz.

Peki başka bir yolu yok mu? Gıda üretmek bu kadar zahmetli bir iş mi? Farklı üretim süreçleri denenebilir mi? Tüm bu soruların cevabını vermeye çalışan bir şirket var: Solar Foods! Şimdi gelin Solar Foods’u ve yaptıkları harika işleri birlikte inceleyelim. 

Solar Foods: Havadan Protein Yaratmak Mümkün Mü?

Solar Foods Nedir?

Helsinki Smart Region on Twitter: "Solar Foods makes food out of this air  in #helsinkismart region. Read about this amazing food #innovation that does  not need agriculture: https://t.co/BLg2H2Kscm @esa #climatechange…  https://t.co/KvViLBuM8B"
@twitter

Solar Foods, Teknik Araştırma Merkezi VTT’de biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji uzmanları tarafından kurulmuş bir organizasyondur. Amaçları ise basittir: Havadan protein üretmek! 

Solar Foods’un büyük planları var. Birkaç yıl içinde şirket, yılda iki milyar öğün yemek yapmaya yetecek kadar üretim yapmayı planlıyor. Çevresel etki kurucuları için oldukça önemlidir. Onlara göre, arazi kullanım verimliliği, sera gazı emisyonları ve su kullanımı söz konusu olduğunda, solein herhangi bir hayvan veya bitki bazlı proteinden 100 kat daha fazla iklim dostudur. Üretmek için sığır etinden 1.550 kat daha az su kullanılır.

Peki başarılı oldular mı? 

Solar Foods Solein: The 100 Best Inventions of 2020 | TIME
@timemagazine

CEO Pasi Vainikka, FoodNavigator’a verdiği demeçte, Fin start-up Solar Foods’ın karbondioksit, hava ve elektrikten oluşan eksiksiz bir protein geliştirdiğini söyledi. Evet yani başardılar!

‘Solein’ isimli yeni içerik, ekmek, makarna, yoğurt ve hazır yemekler gibi ürünlerde sürdürülebilir protein içeriğini artırmayı hedefliyor. Ama sadece bu değil. Solar Foods, ayrıca inovasyonunu, et sektörü tarafından kulllanılabilir bir platform olarak görüyor. Örneğin Beyond Meat ve Impossible Foods gibi markalar ölçek büyüttüklerinde Solar Foods bu protein arzını karşılayabileceğini öngörüyor. Pasi Vainikka,  “Çok fazla protein içeriğine ihtiyaçları var…[ve] tarımdan ayrılmaları için bir yol sağlayabiliriz” dedi.

Solar Foods Bu Noktaya Nasıl Geldi?

Solein Development – Solar Foods
@solarfoods

Beş kurucu ortakla birlikte Vainikka, 2017 yılının sonlarında Finlandiya araştırma merkezi VTT’den bir çıkış olarak Solar Foods’u yarattı. Araştırmacılar, biyoproses mühendisliğinin yanı sıra yenilenebilir enerji üzerinde çalışmışlar ve gelecekteki bir enerji sistemini nasıl karbon nötr hale getirebileceklerini öğrenmişlerdi. Vainikka, “Ancak tüm bunları yapmanın yeterince iyi olmadığını anladık” dedi. Tüm bunları “insan karbon ayak izinin yaklaşık dörtte birinin yediklerimizden kaynaklandığı” kabulüyle birleştirdiler. Böylece elektrik ve karbondioksitten gıda üretmenin bu işin geleceği olduğuna karar verdiler.

Solar Foods
@designforsustainability

Bu sayede Solein amacına ulaşmıştır. Solar Foods’a göre, içerik, herhangi bir hayvan veya bitki bazlı alternatiften 100 kat daha fazla iklim dostu, hem su hem de arazi kullanımından tasarruf sağlıyor. 

Ayrıca Bir kilogram sığır eti üretmek için 15.000 litre su ve bir kilogram soya üretmek için 2.500 litre su kullanılırken, bir kilogram Solein üretmek için sadece 10 litre su yeterli geliyor. 

Arazi verimliliği açısından, Solein, işletmeye göre dönüm başına bir protein verimi ölçüsü ile soya üretiminden 10 kat daha verimlidir.

Neden Hala Piyasada Değil?

Food-tech company creates protein powder from CO2 - Springwise
@springwise

2017’den beri milyonlarca dolarlık yatırım almış bir ürünün şu ana kadar çıkmasını beklerdiniz değil mi? Ama işler o kadar kolay değil. 

Ne yazık ki Solein, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinden (EFSA) gıda iznini henüz alamadı. Ve bu süreç oldukça uzun sürüyor. EFSA’nın başvuruyu aldıkları andan itibaren gözden geçirmek için 18 ayı vardır. Ve Solar Foods söz konusu olduğunda, şirket başvurusunu yıl sonuna kadar sunmayacak. Dolayısıyla Solein’i bir süre daha marketlerde göremeyeceğiz.

“AB’ye kıyasla ABD ve Hindistan gibi bazı ülkeler de aynı testleri 3-6 ayda yapıyor. Vainikka, bu tür engellerden dolayı bu kıtada gıda teknolojisi liderliğine sahip olamadığımızı söylüyor.

Solar Foods Bags €10M From Finnish Climate Fund To Commercialise Air  Protein By 2023
@greenqueen

Solar Foods, başlangıcından bu yana 30 aylık döngülerde çalıştı. İlki proteini geliştirmekle ilgiliydi, sonraki 30’u bir demo fabrika ile pazara çıkmakla ilgili olacak. 2023’ün başında, bir sonraki döngü başladığında plan, büyük ölçekli bir operasyon inşa etmek. Vainikka, bunun proteinin maliyetini kilo başına 5 €’ya düşürmesini umuyor.

“Hesaplamalarımızla, büyük ölçekli bir üretim yerinde olsa bile Solein, soya proteininden biraz daha pahalı olacak. Vainikka, yenilenebilir enerjinin maliyeti düşerse belki de zamanla daha ucuz hale gelecek” diyor. 

Kaynakça

  • https://sifted.eu/articles/solar-foods-protein-solein/
  • https://www.foodnavigator.com/Article/2019/07/15/
  • https://www.foodnavigator.com/Article/2020/09/02/
  • https://thespoon.tech/solar-foods-receives-e10m-to-scale-production-of-its-protein-made-out-of-air/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_Foods

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar