Çevre Dostu İcatlar

Paylaşmayı unutmayın.

Çevre Dostu İcatlar – Dünyamız git gide yaşanamaz bir hale geldi. Öyle ki Elon Musk Mars’ a bir koloni kurma planlarına bile başladı. Peki neden? Aslında cevabını çok iyi biliyoruz. Dünyamıza yeteri kadar iyi bakamadık belki de, ancak bu düzeltmek için uğraşmamamız gerektiği anlamına gelmez. İhtiyacınız olanı satın alın, bisiklet sürün veya yürüyün. Bunların yanı sıra mümkün olduğunca toplu taşıma kullanın. Eğer bireysel olarak çevremiz için üzerimize düşen görevi yaparsak hem kendimize hem de çocuklarımıza güzel bir dünya oluşturabiliriz. Tek yapmamız gereken: bilinçli bir adım atmak. Bu adım amacıyla icat edilmiş birçok şey mevcut. İşte onlardan bazıları.

Çevre Dostu İcatlar

Organik Bulaşık Havluları

@amazon

% 100 organik olan pamuk bulaşık havlusu tekrar tekrar yıkanabilir. Hem pratik, hem hijyenik, hem de peçete kullanımını azalttığı için son derece ekolojik!

Güneş Enerjili Telefon Şarj Cihazı

Çevre dostu malzemeler olan silikon kauçuk ve ABS + PC malzemeden yapılan bu cihaz, en çok satın alınan cihazlardan biridir. Çünkü geleneksel şarj edilebilir powerbank’ ler çevre dostu değildir. Suya ve darbeye dayanıklıdır, böylece gittiğiniz her yere götürebilirsiniz. (ve gittiğiniz yerde güneş enerjisini kullanabilirsiniz). 

@forbes

Kullanıcılar cihazın şarj edilmesinin nispeten yavaş olduğunu belirtiyor. Ancak bir günlük seyahatte beklemek veya güneşli havada sırt çantanıza asarsanız sorunu çözersiniz.

Basınçlı Havada Çalışan Lego Arabası

@CNN

Mucidimiz, yirmi yaşındaki Romen bir çocuk. Raoul Oaida, LEGO tuğlalarıyla tamamen ekolojik, basınçlı hava ile çalışan bir araba inşa ediyor. Şaka değil, hayal değil! Araba gerçekten çalışıyor. 256 pistondan oluşan, sırayla dört yörünge motoruna sahip, donanımlı sistemi sayesinde yaklaşık 16 m / s maksimum hızda gidiyor. Oaida bu arabayı ve 500.000’den fazla Lego parçasını birleştirmenin 20 ay sürdüğünü söylüyor. Elbette bu araba ticari bir projeye uymuyor, ancak Lego tuğlalarıyla oynayan ve kirlilik ve gürültü yapmayan gerçek bir araba kimin hoşuna gitmez ki?

Güneş Ocağı

cevre-dostu-icatlar
@pinteres

Etrafı kirletmeden yemek pişirmek mümkün! Güneş ocağının icadı ile tehlikeli ve pahalı gaz tüplerini veya elektriği kullanmak yerine, güneş panelleri kullanılıyor. Bunun sayesinde hem elektrik ve gazdan tasarruf ediyorsunuz hem de olası bir elektrik veya gaz kaçağının önüne geçiyorsunuz.
Yapım maliyetleri yaklaşık 5 €’ dur. Güneş ışınlarını yansıtmak için bir şemsiye (veya bir kutu) ve teneke çarşafların olması yeterlidir. 

İçilebilir Deniz Suyu

Maria Telkes, deniz suyunu içilebilir su haline getirebiliyor. Bunun için henüz 20 yaşındayken güneşten bir damıtma sistemi kuruyor. Mezun bir İtalyan öğrenci olan Gabriele Diamanti de solar tuzdan arındırma adı verilen benzer bir sistemin patentini aldı. Bu cihaz günde yaklaşık 5 litre tatlı su üretebiliyor. Sistem Eliodomestico olarak adlandırılıyor. Üst kısmı tuzlu suyla dolduruluyor. Güneş enerjisi ile buharlaşma oluyor. Daha sonra bir kapasitör aracılığıyla, tuzlu su fırının altına doğru itiliyor. Sonunda da temiz su alttan çıkar. 

cevre-dostu-icatlar
@pinterest

Aslında her şey yel değirmenlerinin teknolojisine dayanmaktadır. Alet pratikte deniz suyu toplar. Ve 60 bar basınç uygulayarak tuzu serbest bırakır. Bu icat sayesinde hemen hemen herkes -özellikle su kıtlığı yaşayan ülkeler- için, temiz suya erişilebilirlik sağlıyor.

Aydınlatan Şişeler – Çevre Dostu İcatlar

cevre-dostu-icatlar
@bigumigu by @literoflight

Brezilyalı Alfredo Moser elektriksiz çalışan bir ampul icat etti.  Hem de sadece su ve çamaşır suyu ile doldurulmuş iki litrelik plastik bir şişe ile…
Solar Şişe Ampulü, güneş ışığı suyun içinden kırılıyor. Bir matkapla çatıya bir delik açarak, şişeyi deliğe itmeniz ve polyester reçine ile sabitlemeniz gerekir.
En önemlisi üretilen enerji güneş ışığının yoğunluğuna bağlıdır. Ve 40 ila 60 watt arası bir lamba aydınlatma gücündedir.

Muz Kabuğundan Plastik

cevre-dostu-icatlar
@momentexpo

Sıradaki orijinal fikrin sahibi İstanbul’ da yaşayan 16 yaşındaki Elif adında genç bir mucit! Elif ve arkadaşları, muzun doğa için ihtiyacı olan tüm korumayı sağlayan, esnekliği ve dayanıklılığı ile karakterize edilen bir ambalaj olabileceğini düşünüyorlardı. Çünkü plastikler petrol içerir ve bunlar çevre kirliliğine neden olur. Bu nedenle malzemeyi muz kabuğundan çevre dostu bir ürünle değiştirerek gezegenimize fayda sağlamayı hedefledi.
“Projem, geleneksel petrol bazlı plastik yerine biyo plastik üretimi için muz kabuklarının kullanılmasıyla ilgili” dedi. Elif Beligin, güzel fikri nedeniyle 2013 Etkin Bilim Ödülü’nü kazandı ve gençler, yağa olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olmayı umarak muz kabuklarını dirençli bir biyo plastiğe dönüştürmek için kimyasal bir işlem geliştirdi.

Çevre Dostu İcatlar – DİPNOT

Umarız ki bu buluşlar, herkes tarafından günlük hayatta kullanılır. Öyle ki bu icatların kullanımı sonucunda yakıt tüketimi, çevre kirliliği gibi zararları azaltmaya yardımcı olur. Alışkanlıklarımızı değiştirmek kolay değil. Ama gezegenimizin bize sahip çıktığı gibi biz de sahip çıkmalıyız.

KAYNAK: INSIDER, ECOBNB

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar