Elon Musk Dünyaya Meydan Okuyor

elon-musk-dunyaya-meydan-okuyor

Paylaşmayı unutmayın.

Elon Musk Dünyaya Meydan Okuyor – Geçtiğimiz günlerde hem uzay tarihinde hem de ekonomi ve siyaset tarihine damga vuran gelişmeler gerçekleşti. Tüm bu yaşanan olayların başrollerinde yine çılgın dâhimiz Elon Musk vardı. Artık şaşıramıyoruz değil mi?

Uzay konusunda dünyayı sarsacak , tüm gelişmeleri kenara bırakmamıza sebep olacak olayların yaşanmasında ya da gün yüzüne çıkmasında neredeyse her zaman başı çeken Musk oluyor.

Fakat bu sefer sadece uzayla kalmıyor. Ekonomi ve siyaset tarihine damga vuracak olayların başını çekiyor diyebiliriz. Dünya tarihine geçecek, bu olayların başlamasına, yine test uçuşu için fırlatmak istediği Starship SN9 roketine izinlerin verilmemesi ile başlıyor. Peki bu izin verilmeme olayı dünyayı nasıl etkiliyor ?Bu yazımızda Musk ‘ın ekonomiyi ve siyaseti nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.

Elon Musk Dünyaya Meydan Okuyor

Olaylar Bir Rekorla Başladı

Evet aslında tüm bu olayların başlamasından önce Space X bir rekora daha imza attı. Falcon 9 roketi bir fırlatmada tam 143 farklı  uydu ve uzay aracını yörüngeye taşıdı. Transporter-1 görevi kapsamında 133 adet ticari ve devlet uygusu,10 adet Starlink uydusu yörüngeye fırlatıldı. Kısaca Starlink uydularından bahsetmek istiyorum. Starlink uyduları yine Space X tarafından inşa edilen  uydu interneti erişimi sağlamak için yörüngeye yerleştirilen takımyıldızlarıdır.

elon-musk-dunyaya-meydan-okuyor
@spaceflightnow

Elon Musk ‘ın Starlink projesini başlatmasının başlıca sebeplerinden birinin,

dünyanın her noktasına kesintisiz ve hızlı interneti ulaştırmak istemesi olduğu söylenmektedir.

2015 yılında adını ilk defa duyduğumuz Starlink uydularının 60 adeti Mayıs 2019 ‘da yörüngeye fırlatıldı. 24 Ocak 2021 itibariyle yörüngede toplam 1025 adet Starlink uydusu bulunmaktadır. Aralıklarla yapılan fırlatmalar sonucunda 42.000 ‘ni aşkın uydunun yörüngeye konuşlandırılması  hedeflenmektedir. Bu da haliyle akıllara uzay çöplüğü kavramını getirmektedir. Elon Musk ‘ın bu konuda da bir çalışması olduğunu düşünenlerdenim.

İzinler Verilmedi Peki Ya Sonra?

Öncelikle olaylara geçmeden sizlere kısaca  Starship SN9 dan bahsetmek istiyorum. Starship uzay gemisi demek ve bu zamana kadar yapılmış en güçlü roket yani Starship SN9. Garip tarafı bu zamana kadar geliştirilen tüm güçlü roketlerin devlet eliyle yapılmış olması. SN9 ise bir kişinin kurduğu şirket tarafından inşa ediliyor ve listenin en başına yerleşiyor.

Geçtiğimiz günlerde fırlatılması için tüm gerekli koşulların uygun hale getirildiği Starship SN9 roketinin fırlatılması için FAA (Federal Avitation Administration-Federal Havacılık İdaresi)izin alınması gerekiyordu.

elon-musk-dunyaya-meydan-okuyor
@sipa.columbia

Bu kurum bu alanda ABD sınırları içindeki en yüksek mertebedeki kurum. Yapılan tüm uçuşları ve uçakları aynı zamanda uzayla ilgili olan fırlatmaları denetliyor. ABD sınırları içinde FAA raporu olmadan sadece serbestçe kuşlar uçuyor diyebiliriz. FAA ‘ın fırlatmanın yapılması gereken saatin üzerinden saatler  geçmesine rağmen izin vermeyip mantıklı bir açıklama da sunmuyor. Bunun üzerine Elon Musk Twitter ‘a giriyor.

Bir taraftan borsalarla ilgili tweetler atarken bir yandan da Twitter bio’suna Bitcoin yazıyor. Ve borsalar tarihinde görülmemiş bir hareketlenme başlıyor. Özellikle Gamestop hisseleri kelimenin tam anlamıyla coşuyor diyebiliriz.

Hisselerin yükselişe geçmesinin akabininde Reddit platformunda bir araya gelen kişisel yatırımcılar kelimenin tam anlamıyla büyük balıklara kafa tuttu.

Piyasa da kısaca ‘’Short Position-Kısa Pozisyon’’olarak nitelendirilen tabir aslında şu anlama geliyor; bir yatırım aracının fiyatının düşeceği öngörüsüyle yapılan yatırım anlamına geliyor. Kısa pozisyon alan bir yatırımcı aslında elinde olmayan bir varlığı satıyor da diyebiliriz. Gamestop ve benzer şirketlerin  hisselerinin astronomik şekilde yükselmesi aslında bu şekilde açıklanabilir.

Borsa Tarihinde Görülmemiş Sosyal Hareketlenme

elon-musk-dunyaya-meydan-okuyor
@theweek

Borsalar tarihinde ilk defa bireysel yatırımcılardan oluşan bir topluluk tüm sermaye piyasalarına kafa tuttu. Piyasadaki birçok şirket iflas duyurusu yapmaya başladı.

Beyaz Saray’da yaşanan olaylar üzerine ani bir SEC ( Securities and Exchange Commission-ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonunda yapılan açıklama göre: Piyasaların yakından takip edildiğini ve bu tür kurumların piyasa katılımcıların faaliyetlerinin gözden geçirilmesi için düzenleyici kurumlarla çalıştıklarını açıkladılar.

Evet dünya uzay, ekonomi ve siyaset tarihinde görülmemiş olayların yaşanmasına sebep olan yegane olay Starship SN9 roketine fırlatılma izni verilmemesi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar