SpaceX ve Amazon Uzay Macerası – 42 Binden Fazla Uyduyu Neden Gökyüzüne Fırlatıyor?

spacex-ve-amazon-uzay-macerasi-42-binden-fazla-uyduyu-neden-gokyuzune-firlatiyor?

Paylaşmayı unutmayın.

SpaceX ve Amazon Uzay Macerası – 42 Binden Fazla Uyduyu Neden Gökyüzüne Fırlatıyor? – 2020 yılı şu ana kadar, dünyada teknoloji ve uzay teknolojisinin daha yüksek noktalara ulaşmaya başladığı bir yıl oldu. Bu yıl özellikle binlerce uydu gökyüzüne fırlatılarak önemli adımlar atıldı. Bu kapsamda SpaceX ve Amazon başta olmak üzere OneWeb gibi şirketler yıl başından itibaren uzaya binlerce uyduyu fırlatarak yeni bir dönem başlatıyor.

Aslında fırlatılan SpaceX ve diğer şirketler tarafından fırlatılan uyduların temel amacı olarak, hızlı internetin sağlanabilmesi ve dünyada internet kullanımının daha rahat bir hale getirilmesi ifade ediliyor. Öte yandan ise bu konuda gökbilimciler tarafından gelecek yıllarda bu uyduların gökyüzü görüntüsünü tehdit edeceği ifade ediliyor. Zira uydular tarafından mega takımyıldızları oluşturulurken, bu takımyıldızlar optik teleskop görüntülerinde engellere neden oluyor. 

SpaceX ve Amazon Uzay Macerası – 42 Binden Fazla Uyduyu Neden Gökyüzüne Fırlatıyor?

SpaceX ve Amazon Fırlatılan Uydular İle Ne Amaçlıyor?

spacex-ve-amazon-uzay-macerasi-42-binden-fazla-uyduyu-neden-gokyuzune-firlatiyor?
@pexels

Temel olarak bakıldığında SpaceX veya diğer şirketler tarafından uzaya bu kadar çok uydu fırlatılmasının en önemli nedeni, yüksek hızlı internet erişimi sağlamak olarak gösteriliyor. Çünkü uydular vasıtası ile kablolar ve tesisatlar bulunmadan uzaydan gelecek sinyaller sayesinde dünyada internet erişimi elde etmek mümkün hale gelecek. Bu konuda da uzayda yörünge üzerinde bulunan uyduların çok yüksek bir sayıya sahip olması da dünyanın en ücra noktalarında dahi internet bağlantısının elde edilmesini sağlayacak ifadesi kullanılıyor. 

SpaceX tarafından 2020 Yılında Ne Kadar Uydu Fırlatıldı?

Geçtiğimiz yıl aktif olarak Dünya yörüngesinde 2 binden fazla uydu yer alıyordu. 2020 yılının ilk günlerinden itibaren başta SpaceX şirketi tarafından tasarlanan “Starlink Takımyıldızı” için 60 adet daha uydu gönderildi. Ayrıca şirket sadece 2020 yılı dahilinde 1500 olmak üzere takriben 5 yıl içinde 12 bin adet uyduyu dünyanın yörüngesine gönderecek. 

spacex-ve-amazon-uzay-macerasi-42-binden-fazla-uyduyu-neden-gokyuzune-firlatiyor?
@pexels

Starlink Takımyıldızı için SpaceX tarafından gönderilen uydular dışında ise Amazon tarafından da benzer şekilde 3 bin 200 uyduyu barındıracak bir takımyıldız oluşturma hedefi bulunuyor. Öte yandan İngiliz şirketi OneWeb ise şimdilik 650 uydu fırlatma gibi bir plana sahip. Bununla birlikte müşteri taleplerine bağlı olarak şirket tarafından iki bine kadar uydunun daha uzaya gönderilmesi gibi bir ihtimal yer alıyor.

SpaceX Uyduları Tehdit Oluşturuyor Mu?

Gök bilimciler tarafından belirtildiği üzere Starlink Takımyıldızı için SpaceX’ in gönderdiği uydular, özellikle flaş patlaması oluşturuyor. Bu yüzden astronomik gözlemlerde büyük sorunlar ortaya çıkarıyor. Hatta diğer şirketler ve SpaceX tarafından daha fazla uydu gönderilmesinin görüntüleri neredeyse tamamen engelleyeceği ve hukuksuz bir durum ortaya çıktığı da söylüyor. 

spacex-ve-amazon-uzay-macerasi-42-binden-fazla-uyduyu-neden-gokyuzune-firlatiyor?
@pexels

Elon Musk, bu proje kapsamında SpaceX uydularını uzaya göndermek için ABD Federal İletişim Komisyonu(FCC) üzerinden almış olduğu lisans ile işlem gerçekleştiriyor. Ancak bazı hukukçular bu lisansın kanunlara aykırı olduğunu ve çevresel etki incelemeleri yapılmadan lisans verilmiş olduğunu iddia ediyor. Bu konuda dava sürecine gidilmesi gibi bir ihtimali üzerinde de sürekli olarak duruluyor. 

Aslında Elon Musk, SpaceX Starlink Takımyıldızı projesi kapsamındaki bu uyduların astronomi üzerindeki kötü etkilerini gidermek konusunda bir söz vermişti. Bu nedenle daha sonraki süreçte yollanan uydularda ışığı daha az yansıtacak bir sistem de geliştirilmişti. Ancak sadece SpaceX değil diğer şirketler tarafından da uydular gönderilirken, ayır bir noktada ise çevresel bir sorun olarak cıva yakıtı kullanılması nedeniyle insan sağlığına karşı bir tehdit oluşturulduğu da ifade ediliyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar