Nesnelerin İnterneti Hakkında Bilinmeyenler

nesnelerin-interneti-hakkinda-bilinmeyenler

Paylaşmayı unutmayın.

Nesnelerin İnterneti Hakkında Bilinmeyenler – Nesnelerin interneti (IoT- The Internet of things) her geçen gün kullanıcılar ve üreticiler için daha önemli hale geliyor. İnternete bağlı cihazların hızla artması, nesnelerin interneti teknolojisini pazarlayanların, müşterilerine ulaşmaları için yeni bir mücadele fırsatı haline geldi.

Nesnelerin İnterneti Hakkında

nesnelerin-interneti-hakkinda-bilinmeyenler
@martechtoday

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti teknolojisi adından anlaşılacağı gibi cihazların, internet aracılığıyla, birbirleri ile iletişime geçmesidir. Küçük ev aletleri, akıllı evler, otonom araçlar, akıllı şehirler, ATM’ler, akıllı saatler buna örnek gösterilebilir. Diğer bir deyişle; insan kaynağına ihtiyaç duymadan ağ üzerinden verilerin aktarılmasıdır.

Nesnelerin internet hakkında teknoloji (IoT) son yıllarda gündemimizde sıkça yer alıyor. Ne olduğu, uygulama alanları, veri yönetimi herkesçe konuşuluyor. Bizse, 4 ilginç bilgiyi aktaracağız.

1. İlk Cihaz

Nesnelerin interneti teknolojisi fütüristik bir yenilik olarak görünse de, ilk cihaz, 1981 yılında internete bağlanmıştır.

nesnelerin-interneti-hakkinda-bilinmeyenler

Carnegie Mellon Üniversitesindeki mühendisler, yakınlarındaki bir kola makinesinin içinde sevdikleri içeceklerin bulunup bulunmadığını ve soğuk olup olmadığını bilmek istiyorlardı. Bu sorunu çözmek için makinedeki sensörleri internete bağladılar ve kola makinesinin internet adresine sahip olan herkesin, dünyanın herhangi bir yerinden makinenin içeriğini ve sıcaklığını öğrenebilmesi için metin tabanlı bir arayüz sağladılar.

Önemsiz gibi görünse de bu uygulama nesnelerin interneti teknolojisinin temel prensibini bizlere göstermektedir.

2. İnsandan Çok Cihaz

IoT-world
iot-business.com

2008 yılından bu yana internete bağlı cihaz sayısının, internete bağlı kişi sayısından daha fazla olduğu bilinmektedir. Şaşıtıcıdır ki, nesnelerin internetini yeni bir teknoloji gibi algılanırken aslında uzun yıllardır çok hızlı gelişmektedir. Piyasa analiz firması Gartner’a göre internete bağlı nesne sayısı 2021 yılında 25,1 milyara yükselecektir.

3. Akıllı Şehirler

Giyilebilir cihazlar, küçük ev aletleri gibi tüketici odaklı nesneler hakkında çok şey duyuyoruz. Ancak nesnelerin interneti teknolojisine hakim üç alt sektör; akıllı şehirler, sanayi ve sağlıktır. Bu veri gösteriyor ki, pazarlama mesajlarının tüketici teknolojisi yolu ile zorlanması yerine, ürün veya hizmetlerin ilk üçe yerleşen alanlarda nesnelerin interneti teknolojisi ile entegre edilmesi daha akıllıca olacaktır.

4. Güçsüz Cihazlar

Nesnelerin sahip olduğu internet teknolojisinin sınırlayıcı özelliklerinden biri, veri toplamak ve iletmek için kullanılan sensörlerin güç kaynağına ihtiyaç duymasıdır. Bu güç kaynakları elektrik ve pillerdir.

pngkey.com

Bilim insanları şebeke elektriği ya da pillerin çalışmasını gerektirmeyen güçsüz sensörler geliştirmek için yoğun mesai harcıyorlar. Bu çalışmalar, ışık, ısı, titreşim ve radyo frekanslarını içeriyor.

nesnelerin-interneti-hakkinda-bilinmeyenler

Nesnelerin interneti gündemi meşgul etmeye, günlük hayatımızdaki yerini arttırmaya devam ederken, akıllı saç fırçalarına varan geniş bir yelpazede karşımıza çıkacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar