Nesnelerin İnterneti İle Gelen Dönüşüm

IoT

Paylaşmayı unutmayın.

Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Akıllı cihazları internet aracılığıyla birbirine bağlayarak verilerin kontrol edilmesini ve uygulama sürecinin istenilen şekilde yürütülmesini sağlar. Terimde adı geçen nesneler kahve makinesinden, bulaşık makinesine, giyilebilir teknoloji ürünlerine kadar birçok şey olabilir. 

nesnelerin interneti

@jeferrb

Nesnelerin interneti veriye dayalı ekonomiyi körüklüyor, fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprü görevi görüyor. Bu durumla bağlantılı olarak gelecek beş yıl, şirketlerin ve yargının nasıl çalışacağı ve tüketicilerin nasıl yaşayacağı konusunda önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Dijital çağda başarılı olmak, sadece en son haberleri bilmeyi gerektirmez. Zira dijital çağda başarılı olmak dönüşüm eğilimlerini, bu değişim kıvılcımlarını görür görmez tanıyabilmeyi gerektirir. Örneğin, nesnelerin interneti dünya çapındaki kurumların benimsediği küresel kuruluşların yatırımlarını alıyor. 2023’te tüketiciler, şirketler ve hükumetler dünya çapında 40 milyardan fazla IoT cihazı kuracaklar ve bunlar sadece akıllı hoparlörler ve bağlantılı arabalar gibi her zaman duyduğumuz şeyler olmayacak. Dolayısıyla değişen coğrafyada başarılı bir şekilde gezinmek için, bireylerin ve kuruluşların, bu ağda yer alan nesnelerin kapsamını ve işlevlerini, her bir pazar segmentinin en önemli faktörlerini ve bunların her gün yaptıkları işle nasıl bağlantılı olduğunu anlamaları gerekiyor.

Nesnelerin İnterneti Tüketiciler, Kurumlar ve Hükımetleri Nasıl Etkiliyor?

Önümüzdeki beş yıl tüketiciler, işletmeler ve hükumetler için dönüşüm niteliğinde olacak.

Tüketiciler: Sadece ABD’de, akıllı ev cihazlarının sayısının 2023 yılına kadar 1 milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Tüketiciler, IoT çözümlerine hanehalkı başına 725 dolar tutarında bir maliyetle toplamda 90 milyar dolar harcıyor.

Kurumlar: IoT’nin en gelişmiş kesimini kapsayan şirketler, bağlı cihazlara ve otomasyonlara milyarlarca dolarlık kaynak aktarmaya devam edecekler. 2023 yılına gelindiğinde, toplam endüstriyel robotik sistem kurulu tabanı dünya çapında 6 milyona yaklaşacak. IoT çözümlerinin üretilmesi için yıllık harcamalar 450 milyar dolara ulaşacak.

akıllı şehirler

@ZDNet

Hükumetler: Hükumetler küresel olarak bağlı kameralar, akıllı sokak lambaları gibi yeniliklerle donatılmış akıllı şehirlerin gelişimini teşvik etmek için IoT cihazlarına yöneliyorlar. Bu alandaki yıllık yatırımın 2023 yılına kadar yaklaşık 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, şirketler ve kuruluşlar, en son IoT çözümlerini benimsemeye ve teknolojik dönüşümün ortasındaki gelişim sancılarını önlemeye çalışıyorlar. Bu durumun gerekliliği her geçen gün daha iyi anlaşılıyor zira nesnelerin interneti ile gelen dönüşüm eğitim, sağlık, iletişim, ulaşım, şehirler, iş, bilim ve hükumet üzerinde büyük etki yaratacağından yaşam tarzımızı önemli ölçüde değiştirecek.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar