Online Toplantıların Stres Etkisi

online-toplantilarin-stres-etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Online Toplantıların Stres Etkisi – Uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, online doğum günleri, online ödül törenleri son bir yıllık normalimizin birer parçası haline geldi. Ama yine de alışamadığımız birçok nokta var. Her toplantı öncesi hala geriliyoruz, stres seviyemiz artıyor. Yanlışlıkla kameranızı açmak, ses düğmesini bulamamak hep stres kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Zoom kaygısı üzerine çok az sayıda çalışma vardır. Ancak Kasım ayında 2.000 ev işçisinin katıldığı bir anket , bunun birkaç kaynaktan kaynaklandığını tespit etti. Birincisi; çözemeyeceğiniz teknoloji ve ses sorunlarına sahip olmak, ikincisi insanların vücut dilini okuyamamak,üçüncüsü duyulmuyormuş gibi hissetmek, dördüncüsü görünüşünüzü hazırlamak için zaman bulamamak ve sonuncusu profesyonel olmayan bir geçmiş hakkında endişelenmek; ve üzerinde konuşulmak. Bunun yanında yazıyı Zoom üzerinden yazıyor olsak da bahsedilenler tüm uygulamalar için genelleyebilirsiniz.

Online Toplantıların Stres Etkisi

Vücut Dili Her Şeydir

Woman, Computer, Desk, Baby, Job, Home Office, Homework
@pixabay by standsome

Yüzyüzeyken, pek çok şeyi bilinçsizce insanların vücut dilinden anlayabilirsiniz. Ancak bunu Zoom’da yapmak oldukça zor.

Evden çalışmaya geçiş, çalışanların zamanlarını ev ve ofis arasında paylaştırdıkları hibrit bir işgücü yaratmaya teşvik ediyor. Kısacası bu da video konferansın hayatlarımızın merkezinde kalacağı anlamına geliyor. 

online-toplantilarin-stres-etkisi
@pixabay by mohamed_hassan

Harvard’da seçkin bir araştırmacı olan Vivek Wadhwa, Zoom aracılığıyla pek çok televizyon programına katılıyor. Bir keresinde, röportajdan önce, ne yazık ki kamera açıkken tişörtünü hızlıca değiştirmek zorunda kaldı. Şans eseri canlı yayın henüz başlamamıştı.

Dahası Wadhwa’nın şu sözleri oldukça ilgi çekici. “Derse geç kaldığınız ve sınavı kaçırdığınız ya da sınıfı bulamadığınız, yanlış konuyu çalıştığınız ‘üniversite rüyasını’ veya ‘sınav rüyasını’ hatırlıyor musunuz? Yeni ‘üniversite rüyası’, Zoom’a gitmeden önce pijamalarınızı değiştirmeyi unuttuğunuz zamandır.” 

Zamanla Motivasyonumuzu Kaybettik

California, Orange County’de bir marka pazarlamacısı olan Caroline Jo’nun söylediklerine bakalım. Salgının başlangıcında, görüntülü toplantılar için giyinir, makyaj yapar ve filtre kullanıyordım. Ancak zaman geçtikçe, bu toplantılara hazırlanma motivasyonum tükenmeye başladı. Aynı zamanda önemli görüşmelerden önceki gece uyku problemleri yaşamaya başladım.

Jo, “Ben bir pazarlamacıyım ve pazarlamacılar genel olarak canlı, açık sözlü gruplar olarak biliniyorlar. Ancak ben oldukça içe dönük biriyim” dedi. “Ancak, özellikle Zoom toplantıları söz konusu olduğunda, en basit şeyler bile endişeye sebep oluyor. Örneğin garip sessizlikler ve ‘şimdi kim konuşmalı?’ açmazında çok sık kalıyoruz. Sürekli dikkatli olmak, konuşma zorunluluğu ve ses gibi teknolojik karışıklık sorunlar yaşadığımda ya da cesurca ve açık konuşmak gerektiğinde sessiz kaldığımı fark ediyorum.” 

online-toplantilarin-stres-etkisi
@unsplash by sincerely media

Birçok kadın kamera karşısındaki görünümlerinden ötürü stres yaşıyor. Bunun yanında erkekler nasıl göründükleri veya ne giydikleri konusunda daha az endişe duyuyorlar. Zoom aracılığıyla yapılan Altın Küre Ödüllerine çoğu kadın adayı tam makyajlı ve gece elbisesi ile izledik. Aksine ödülünü almak için kapüşonlu giyen Jason Sudeikis ise bunun en iyi örneğidir.

Cam Tavan Boyut Değiştiriyor

Cinsiyet yelpazesinden bakıldığında, evden çalışmak, özellikle pandemi başlagıcında işinizde yeniyseniz, profesyonel ilişkiler kurmak için daha az fırsat sahipsiniz demektir. Libby Sander’a göre işinizin yöneticiniz tarafından daha az görünür olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte yaptığınız iş veya yaşadığınız herhangi bir sorunla ilgili kendinizi ifade etme şansınız da azalıyor.

Bir diğer nokta ise sosyal görüşmelerimiz. Arkadaşlarımızla birarada iken konuşmasak da oradayızdır. Gülümseme, dokunma ve göz göze gelme imkanımız vardır. Ancak online görüşmelerde konuşmak zorundayızdır. Yoksa sadece gülümseyen bir fotoğraf olarak görünüyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar