Nükleer Füzyon Temiz Enerji İçin Bir Çözüm Olabilir Mi?

nükleer-füzyon

Paylaşmayı unutmayın.

Nükleer Füzyon Temiz Enerji İçin Bir Çözüm Olabilir Mi? – Yeryüzünde uzun yıllardır nükleer çalışmalar sonucu elde edilen faydalar, ortaya çıkan dezavantajlar ve yaşanan felaketler göz önünde bulundurulduğunda bugün halen devam eden nükleer füzyon çalışmaları hem endişe hem de umut oluşturabiliyor. Özellikle birçok bilim adamı enerji geleceğinin elde edilmesi için nükleer çalışmalar üzerinde durulması gerektiğini iddia ediyor. Aslında güneşe güç veren yapı ile aynı yapıyı oluşturduğundan bu yapının kullanımı için de bir çözüm bulma arayışı devam ediyor. 

Nükleer Füzyon Temiz Enerji İçin Bir Çözüm Olabilir Mi?

fuzyon
@unsplash

Nükleer Füzyon Nedir?

1930’lu yılların sonlarında bir Alman çift tarafından keşfedilen nükleer füzyon uranyumun nötron bombardımanına tutulması ile çekirdeğinin bölünmesi ve 2 daha hafif izotop oluşturulması ile enerjinin elde edilmesi işlemi olarak biliniyor. Bu keşif sonrasında atom bombası gibi bir felakete de yol açarken, nükleer silah geliştirmelerinde de yeni yollar oluşturmaya neden oldu. Dünyada savaşlar ve silahlar için araç oluştursa da nükleer füzyon sonradan dünyanın geleceği için nükleer santraller açısından kullanılacak bir hale getirildi. 

Füzyon Tarihçesi

1920 yıllarından bu yana araştırılan nükleer füzyon özellikle güneşin enerji kaynağı olduğu öğrenildikten sonra önemli bir hale geldi. Füzyon sayesinde gaz veya katı yakıt kullanılarak elde edilen enerjinin 4 katı daha fazla enerji üretilmektedir. Birçok noktada iddia edildiğinin aksine uzmanlar nükleer enerjinin aslında sera gazına katkı sunmadığını, kaçaklar ile karşılaşma riskinin bulunmadığını ve kısa ömürlü bir radyoaktivite ile birlikte güvenli bir yöntem olduğunu iddia etmektedir. 

@unsplash

Nükleer Yatırımları

Aslında ilk çalışmalardan sonra 50 yıl içerisinde nükleer füzyon için sırrın keşfedileceği ifade ediliyor. Ancak bugün halen keşfedilmemiş olması, birçok kişinin durumun bir fiyasko olduğunu düşünmesine neden oldu. Ancak halen dünyanın birçok ülkesinde Amerika, Fransa ve Türkiye’de dahi yeni nükleer rektörler inşa edilerek büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Örneğin, ünlü milyarder Jeff Bezos tarafından desteklenen ve 120 milyon dolar üzerinde yatırım toplamayı başaran General Fusion, yaklaşık 5 yıl sonrasında yepyeni bir sistem ile yeni bir enerji santrali kurma planı gerçekleştiriyor. 

Nükleer Füzyon’un Geleceği

Dünyada bazı zümreler nükleer füzyon hakkında tamamen olumsuz düşüncelere sahip. Ancak bazı zümreler ise hayatta kalmamız için en önemli enerji kaynaklarından birini oluşturduğunu düşünüyor. Özellikle güneş enerjisi ve diğer enerji kaynakları dışında bir teknoloji oluşturması ile birlikte karbon atıkları olmadan yenilenebilir enerji üretmek için füzyon gibi sistemler kullanılabileceği ifade ediyor.

@unsplash

Dünya basınında da bu konuda bölünmüş bir noktada yer alması ile birlikte dikkatli çalışmalar yapıldığında, güvenlik sorunları oluşmayacağı ifade ediliyor. Özellikle nükleer enerji kullanımı sonucunda insanlarda ölüm riskinin diğer enerji üretim yöntemlerine göre çok daha düşük olduğu iddiaları da bulunuyor. Bazı kişiler bu korkunun sadece atom bombası gibi geçmiş tecrübelerden dolayı ortaya çıktığını ifade ediyor.

Aslında bugün dünyada yer alan yaklaşık 450 adet nükleer füzyon reaktörü 2. nesil olmakla birlikte bugün 3. nesil reaktörler dünyanın farklı yerlerinde inşa ediliyor. 4. nesil reaktörler sayesinde ise daha az atık ve daha az güvenlik riski ortaya çıkması planlanmakta. Bugün füzyon araştırmacıları ve savunucuları mevcut santralleri yenileyerek, yeni teknolojileri kullanmak vasıtasıyla karbon bağımlılığından kurtulmanın mümkün olacağını ifade ediyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar