Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?- Meraklısı İçin Rehber
Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?- Meraklısı İçin Rehber – İşletmelerin pazarlama planlarında son zamanlarda başı çeken konulardan biri olarak sosyal medya hesap yöneticiliği ön plana çıkıyor. İlk etapta çok kolaymış gibi görünen bu strateji, uygulama aşamasına gelindiğinde hayli zorlu bir süreç haline dönüşüyor, özellikle de bir sosyal medya uzmanı/yöneticisi istihdam edilmediyse.
Sosyal medya nedir ve yarattığı kaldıraç etkisini nasıl kullanabilirsiniz? Bu yazımızda size, nasıl iyi bir sosyal medya yöneticisi olacağınızı anlatacağız. Bugün yaşadığımız sanal dünyada düşük kaliteli içerik yayınlamak ciddi riskler barındırdığından, hazırladığımız rehber ile riskleri bertaraf etmenizi hedefliyoruz.
Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?- Meraklısı İçin Rehber
Sosyal Medya Yöneticiliğine Giriş
Sosyal medyada görüp bayıldığınız içerikler, bu işin profesyonelleri tarafından yayınlanıyor. Kimsenin elinde sihirli değnek yok, biraz bakış açısı, bilgi ve tecrübe ile harmanlanınca ortaya harikalar çıkıyor.
Sosyal medya mecralarına kısaca kitle paylaşım aracı diyebiliriz. Bugün gündemi takip etmek için Twitter’a, indirimleri takip etmek için Instagram’a bakıyoruz.
Buradaki paylaşımları yöneten kişiye SM Uzmanı ya da Yöneticisi diyoruz. Hedef kitleyi analiz eden, ilerleyen, tasarlayan, izleyen, yürüten kişi ya da kişiler aynı zamanda şirketin/markanın sesi olarak çalışıyorlar. İşte o sesin her zaman doğru çıkması bekleniyor.
Çalışma Alanı
Ben de yaparım, kolaymış diyerek yolda kalanlara çevrenizde şahit olmuşsunuzdur. Bir SM Uzmanı’nın çalışma alanında; içerik pazarlama, halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, SM stratejisi belirleme, reklamcılık, sosyal yardım gönüllüsü olmak vardır. Yönetilen hesabın türüne göre bu portföy uzayabilir.
Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur? – Yetkinlikler
Profesyonel olarak bir hesabı yönetmek için, bazı konularda ciddi anlamda yeterli ve yetkin olmanız beklenmektedir. 4 maddede sıraladık.
Metin Yazarlığı : İçeriklerinizde kullandığınız dil, markanızın dilidir. Buna uygun olarak metinlerinizi geliştirmelisiniz. İşletmenizi tanıtmakla görevli olduğunuzu unutmamalısınız.
Araştırmacılık : Uzmanlık alanınız gereği bildirimleriniz daima açık olmalıdır. Yönettiğiniz hesapla ilişkili olabilecek bilgi ve gelişmeleri takip etmelisiniz. Böylelikle gündemin içinde kalarak, yüksek etkileşimli paylaşımlar yapabilirsiniz.
Sosyal Medya Bilgisi : Basit ama azımsanamaz. Sosyal medyaya dair becerileriniz, gelişmiyorsa, geride kalırsınız. Ne kadar yetkin olursanız, yapacağınız paylaşımların sonuçlarını o kadar isabetli tahmin edebilirsiniz.
Müşteri İlişkileri Yönetimi : Bir malı veya hizmeti tanıtıyorsanız, müşterilerinizin ayrılmaz bir parçanız olduğunu unutmamalısınız. Müşteriler daima sorgular ve bunun için de sosyal medya hesaplarına bakarlar.
Karşınızdaki kişi, mahallenizdeki pastanenin sahibi olabilir. Sizden beklediği şeylerin basit olmadığına, sadece Facebook’ta fotoğraf paylaşmak değil, kutunun dışında düşünmek ve hareket etmek gerektiğine inandırmalısınız. Pazarlama ve markalaşmanın öneminin öncelikle siz farkında ve bilincinde olmalısınız.
Sosyal Medya Uzmanı’nın Görevleri
Bu görevleri özümsediğinizde, markanızın ihtiyacı olan trafiği tam anlamıyla kavramış olacaksınız.
1- Sosyal Dinleme: Müşterilerin ihtiyaçlarını, gereksinimlerini ve taleplerini dinlemek belki de bir uzmanın en önemli görevlerinden biridir. Müşteriyi gerçekten duymak, marka imajını tehdit eden bir itibar sorunu çıktığında hızlı çözülmesini sağlamaya yardımcı olur.
2- Sosyal Etkileme: SM uzmanının bir diğer önemli görevi, markanın sosyal medyada otoritesini oluşturmaktır. Otorite, sosyal etkinizle doğru orantılıdır.
3- Sosyal Ağ: Profesyonel bir SM uzmanı olarak, etkili ve yetkili kişilerle ilişki kurmalı ve bir portföy oluşturmalısınız. Günü geldiğinde onlarla etkileşim kurmak, bilinirliğinize katkı sağlayacaktır.
4- Sosyal Satış: Pazarlama ekibinde olmanız demek, satışa katkı sağlamanızın beklenmesi demektir. Sosyal Medya yönetimi için ayrılan bütçe karşılığında potansiyel müşteri oluşturmanız ve onları satın alma davranışına yönlendirmeniz beklenmektedir.
Sosyal Medya Stratejisi İçin İpuçları
Marka geliştirme üzerinde çalışın. Sıfırdan bir markanız olduğunu hayal edin. Nasıl dikkat çeker, yatırım alır ya da satın alınmak isteyen bir marka haline gelirdiniz? Bunun üzerine çalışmak, başlangıç için sağlam bir adım atmanıza yardımcı olacaktır.
Hedef kitlenizle ilgili bilgilere sahip olmak, onlarla etkileşim kurmak istediğinizde mesajınızın ulaşma oranını artıracaktır.
Gerçekçi hedefler belirleyin, böylelikle elde ettiğiniz sonuçlarla hedeflerinizi eşleştirmeyi başarırsınız. Hedefleriniz ne olmadığında müşterilere ulaşma olasılığınız azalacağı gibi, elde ettiğiniz sonuçlar, motivasyonunuz düşürecektir. Önceliğiniz ziyaretçi trafiğini arttırmak veya marka bilinirliğini artırmak olabilir. Böylelikle yeni hedeflere giderken, önceki sonuçlarınızı basamak olarak kullanabilirsiniz.
İlk bakış önemlidir, bunu da görsellerle sağladığımız bir dünyada yaşıyoruz. Markanızı tanıtacak görsel içerik stratejisi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın.
Doğru içerik üretmek, sosyal medya yönetim sürecinin sorunsuz ilerlemesi için strateji planlamanızda yer almalıdır. İçerik her zaman kazanır, ancak doğru üretildiğinde.
Sosyal medya yönetimi kesinlikle dikkat, yetenek, yaratıcılık ve çok daha fazlasını gerektirir. Pazarlama ve iletişim alanında eğitimli olmanız da avantajınıza olacaktır. Doğru ideoloji ve yaklaşımla sosyal medya yöneticisi olabilirsiniz.