Marka Stratejisinde Tasarımın Gücü

marka stratejisi ve tasarım

Paylaşmayı unutmayın.

Tasarım kavramı markalama için adeta bir elçi görevini üstlenmektedir. Tasarım ve marka stratejisi arasındaki ilişkide biri, diğeri olmadan tam potansiyeline ulaşamaz. Marka stratejisi, kimliği, konumlanması ve değeri sadece ifade edilmekle kalmayıp aynı zamanda tüketiciler tarafından tasarım yoluyla duygulara hitap edebilmektedir.

@PawełCzerwiński

İş stratejisini güçlü kılacak olan markanın tasarımdır. Örneğin, FedEx logosunda yer alan okun ilgi çekici görselini veya elinizdeki bir iPhone’un pürüzsüz, hassas hissini ve ağırlığı düşünün… Bunlar ve bunlar gibi diğer örnekler, her markanın stratejisinin parlak tasarımında göze çarpan uzantılardır.

Zarif tasarımlı markalara olan yönelimimiz, Antik Yunan felsefesi kadar eskidir. Bu yüzden binlerce yıldır, ister Antik Yunan’da güzel ve moda bir sandalet olsun, ister günümüzde modern bir akıllı telefon olsun, insanlar iyi bir tasarım için çabalamaktadır. Ve modern yaşantımızdaki tasarım olgusu, markayı müşteriyle bağlamaktadır.

@XavierWendling

Tasarımcılar, fiziksel kavramları ve psikolojik analoglarını kullanarak çalıştıkları markalara hizmet etmek için fikirlerini şekillendirirler. Tasarım, her şeyden daha fazla marka ve müşteriyi birbirine bağlar. Bir marka hakkında bilgi sadece sözlü ve mantıksal olarak değil, aynı zamanda tüketicinin ruhuna görüntü, ses, koku, tat ve dokunuşla tasarım temelleri üzerine de kurulmuştur.

Görsel Bağlantı

Görsel tasarım, semboller ve ikonlar yoluyla günümüzün sayısı gittikçe artan çok kültürlü, çok dilli toplumlarındaki markalar için iletişim olanağı sağlar. Renk seçimi son derece önemlidir ve evrensel olarak anlaşılan tonlar ile kültürel engelleri aşabilir. Renkler aynı zamanda kendine özgü kimliklerinin bir parçası olarak karşımıza çıkar. Ürünlerin nasıl bir renk ile tasvir edildiği, satın alma niyeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmaktadır.

@GyulaZsambok

Koku Bağlantısı

Koku duyumuz, genellikle bir müşteri bağlantısı kurmak için en düşük oranlı lakin en güçlü tasarım bileşenidir. Dil, sadece beş farklı lezzeti ayırt edebilir, ancak burun milyonlarca kokuyu ayırt edebilir ve her biri beynimizde yerini alır. Çevresel ve ürüne yönelik planlar, otomobil üreticileri, perakende satış markalarını müşterilere tanımlamak için benzersiz kokular kullanır.

İşitsel Bağlantı

Ferrari’de dönüş sinyalinin sesi nasıldır? Ya da bir Harley Davidson motosikletindeki motor sesi? Ya da markanın perakende reklamlarındaki müziğin rolü? Ses tasarımı, görsel tasarım kadar güçlü olup marka beklentilerini ve deneyimlerini güçlendirmektedir.

@CarloD’agnolo

Tat Bağlantısı

Lezzet profilleri Coca-Cola ve Pepsi gibi rakip markaları ayırt etmek için titizlikle oluşturulmuş ve bilimsel şekilde araştırılmıştır. Bazılarımız Gloria Jeans’te kahve içmeyi tercih ederken bazılarımız ise Starbucks’ı tercih edebiliyor. Tat, sadakati komuta etmede önemli rol oynamaktadır.

Dokunmatik Bağlantı

Halı için alışveriş yapan kişi, halının dokusunu kontrol eder. Haliyle halı üreticisi markaları, halılarını daha yumuşak ve pürüzsüz olacak şekilde tasarlama yarışına girer. Aynı şey giyim, doku markaları, hatta yiyecek ve içecek üreticileri için “ağız hissi” için dokunma kalitesi, cazibesi ve farklılaşması açısından önemlidir.

@HansVivek

Marka stratejisinin tasarım ile birleşmesi, dünyamızdaki en etken güçlerden biri olarak algıları şekillendiriyor ve tüketici kararlarını yönlendiriyor. İlk etapta basit gibi görünse de tasarım ile marka stratejisinin birbirlerine entegre olması zor gerçekten zor bir iş!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar