Pazarlama Stratejisinde Renk Psikolojisi

Pazarlama stratejisinde renk psikolojisi

Paylaşmayı unutmayın.

Renklerin insan psikolojisinde ve algılarımız üzerinde inanılmaz bir etkisi olduğu bilinmektedir. Biz farkında olmadan renkler bilinçaltımızı etkiler ve mesajlar verir. Pazarlama stratejisinde renk psikolojisi bu nedenle önemlidir.

Renk psikolojisinin insan beyni üzerindeki gücünü fark eden pazarlamacılar ve tasarımcılar, renkleri kullanarak bazı stratejiler oluşturup tüketici davranışlarını etkilemenin yollarını ararlar. Yapılan araştırmalara göre bu stratejilerin etkili olduğu kesin. Tüketicilerin %93’ü görselliğin önemini vurgularken, %85’i satın alma nedeni olarak renk ve görselliğin etkili olduğunu söylüyor. Dev firmaların kurumsal kimlik çalışmalarına baktığımızda bu etkiyi görmek de mümkün. Her bir markanın kendine has rengi ve logosu var değil mi?  Logolar ve tercih edilen renkler markaların akılda kalıcılığı sağlarken aslında bizim satın alma davranışlarımızı etkiliyor.

Peki hangi renk nasıl bir algı oluşturuyor?

Kırmızı

McDonald's logosunda renklerin anlamı

@smallbiztrends

Fast-food markalarını düşünün! Neredeyse hepsinde kırmızı renk hakimiyeti var. Çünkü kırmızı; hareket, heyecan ve tutku ile ilişkili olarak vücudu fiziksel olarak uyarır, kan basıncını ve kalp atış hızını arttırır. Aciliyet duygusu yarattığından iştaha teşvik eder, dolayısıyla fast-food zincirleri tarafından sıkça kullanılır.

Örneğin McDonalds logosunda bulunan kırmızı ve sarı, çocuklara en çok hitap eden renkler. Logoda kullanılan renklerden kırmızı iştah açıyor ve aciliyet hissi uyandırdığı için müşterilerin acele bir şekilde işleri bitince hemen çıkmalarını sağlıyor.

 

 

Yeşil

 

pazarlamada yeşil rengin etkisi

@smallbiztrends

 

Sağlık, huzur, güç ve doğa ile ilişkilendirilen yeşil… Mağazalarda çevre sorunlarını teşvik için kullanılır. Dinlendirici etkisiyle beyni uyarır. Uyum ve kararlılık için öne çıkan bir duygu olan dengeye teşvik eder.

Starbucks, yeşili logosunda ana renk olarak kullanan tek büyük marka. Logosunda yeşil fon üzerindeki beyaz deniz kızı, müşterilerin algısında doğayı çağrıştırıyor ve çevre bilinci konusunda mesajlar veriyor. Marka logosunda yeşil kullanımı, rahatlama hissini destekleyerek müşterilerini kahve molası vermeye ve stresten arınmaya davet ediyor. Böylece dinlenmek ve stresi azaltmak için tercih ettiğimiz bir yer algısı oluşturuyor.

 

Turuncu & Sarı

pazarlamada turuncu rengin etkisi

@smallbiztrends

İyimserliğe teşvik eden ve neşeli hissettiren renkler olarak bilinir. Sarı-turuncu dikkat duygusunu tetikleyerek, tüketicilerde anında fark edilecek bir algıya sahiptir.

Örneğin Fanta, turuncu renk kullanımı ile müşterilerin ilgisini anında çekiyor. Farklı tat ve renkteki ürünlerini de piyasaya sunan marka, satışlarının %70’i turuncu renk ile sağlamıştır.

Mor

pazarlamada mor rengin etkisi

@awayinstyle

Genellikle asalet, bilgelik ve itibarın rengi olarak nitelendirir. Yaratıcılık için etkili olduğu söylenir ve bunun yanı sıra problem çözme hissi uyandırır. Güzellik ve anti-aging ürünlerinin tanıtımları sıkça kullanılan rengin satışları artırdığı söyleniyor.

Mavi

kurumsal kimlikte mavi kullanımı

Bir kültürün erkeklere atfettiği renk mavi… Barış, su, huzur ve güvenilirlik ile ilişkilidir. Algımıza güven hissi veren, üretkenliği artıran bir renk olarak işler. Kurumsal markalar tarafından sıkça kullanılan bu renk ile tüketici üzerinde güven duygusu yaratabilirsiniz.

Siyah

pazarlamada siyah rengin etkisi

@usa.tweeternews

Birçok yerde matemi temsil etse de gücün, tutkunun ve yetkinliğin rengidir. Siyahın algıdaki etkisi özgüven, azim ve kararlılıktır. Genellikle güçlü ve ciddi bir imaj sergilemek için yüksek fiyatlı ürün satan markalar tarafından  kullanılır.

Beyaz

beyaz rengin pazarlamaya etkisi

@findershealth

İnsan gözünün en parlak algıladığı renk olması sebebiyle bir kontrast oluşturur ve ürünün dikkat çekmesini kolaylaştırır. Ayrıca temizlik, parlaklık ve sadelik hissi uyandırdığı için genellikle hijyenin önemli olduğu noktalarda kullanılır. Sağlık ve temizlik ile ilgili ürünlerde beyaz kullanılmasının sebebi de budur.

Renk Teorisinin Uygun Kullanımı

renk

@samuelzeller 

Pazarlama stratejisinde renk psikolojisi söz konusu olduğunda pazarlama stratejileriniz için kontrast seçimi, parlaklık ayarı ve renk düzeninin farklı kullanımları gibi konular ön plana çıkıyor.

Kontrast, gözü az yorduğu için kullanıcının ilgisini belirli bir öge üzerinde toplayabilir. Net bir algı yaratan ve birbirini tamamlayan renkler, ilgili alanının daha kolay okunmasını sağlar. Arka plan arasındaki kontrast eksikliği, bakan kişinin gözünü aniden zorlayabilir. Bunu için en iyi uygulama, arka plan için açık renkleri tercih ederken müşterinize hitap etmesini hedeflediğiniz ögenin veya metnin koyu tonlarda kullanılmasıdır.

Parlaklık, tasarımınızın duygusunu belirler. Daha parlak renkler seçmek, müşterinin duygularını daha enerjik hissetmesine yol açarak onlardan daha iyi bir geri dönüş almanızı sağlayabilir.

Renk düzeni konusunda, eğer bilgilendirme amaçlı veya bilgi yoğunlunun fazla olduğu bir web siteniz veya ürününüz varsa renk skalasından daha doğal veya koyu renkleri tercih edebilirsiniz.

Pazarlama stratejisinde renk psikolojisi konusu sanıyoruz gerçekten dikkat edilmesi gereken bir nokta. Nitekim zihnimiz ve dürtülerimiz alışveriş alışkanlıklarımızı etkiliyor. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Alışveriş Seçimlerimizi Nörolojik Kayıtlarımız Belirliyor yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar