Marka Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

marka stratejisi

Paylaşmayı unutmayın.

Bir marka stratejisi geliştirmek, pazarlama planı sürecindeki en zor adımlardan birisidir. Birçok işletme için en büyük zorluğa neden olan unsurların başında gelen marka stratejisi, şirket kimliğini oluştururken hayati bir adım olarak önümüze çıkmaktadır. Marka kimliğiniz, işinizin ömrü boyunca sık ve tutarlı bir şekilde ilerlemesini ve sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.

Marka stratejiniz, işletmenizin üç temel bileşeninden oluşmaktadır. Söz konusu bileşenler, daha sonraki aşamalar olan pazarlama stratejinizi ve taktiklerinizi geliştirmek için bir plan olarak kullanılabilir.

Üç temel bileşen şunları içermektedir:

Amaç: İşletmenizin güçlü ve işlevsel bir amacı olmalıdır.

Tutarlılık: Tutarlılık olmadan, işlerin yürümesi oldukça güçtür.

Duygusal Etki: Duygu, müşterilerin sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan önemli bir kavramdır. Bir marka stratejisi bu duygusal etkiyi geliştirmenize yardımcı olur.

@artmatters

Markanızın stratejisinin gelişimine başlamak için ise bu dört pazarlama bileşenini anlamak gereklidir:

  • Birincil Hedef Kitle veya Potansiyel Hedef Kitle
  • Rekabet
  • Ürün ve Hizmet Karması
  • Benzersiz Satış Önermesi

Pazarlama planınızın bu bileşenlerini tanımlayarak marka stratejinizi oluşturmak için temelinizi oluşturabilirsiniz. Etkili bir markalaşma süreci sizi rakiplerden ayıran benzersiz bir kimlik oluşturmaktadır. Bu yüzden genellikle rekabetçi bir strateji diğer markalardan sizi öne çıkaran en önemli özellik olacaktır.

Marka Stratejisi Oluşturmanın Adımları

Markalaşma Neden Önemlidir?

Müşteriler için yapılan çalışmalar her geçen gün yoğunlaştıkça güçlü bir marka oluşabilmektedir. Markanızı araştırmak, tanımlamak ve oluşturmak için verimli zaman harcamak önemlidir. Sonuçta, markanız tüketicinize bir söz kaynağıdır. Bu, pazarlama iletişiminizin ve belirlediğiniz marka kimliğin merkezidir.

Markanızı Nasıl Tanımlayabilirsiniz?

Markanızın nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu tanımlayarak diğer bütün bileşenlerin üzerine inşa edildiği takdirde temeli oluşturmuş sayılırsınız. Marka tanımınız, pazarlama materyallerinin ve stratejilerinin değerlendirilmesinde size bir ölçü olarak hizmet verir. Ofisinizden, reklam çalışmalarınıza, web sitenizin tasarımından, logonuzun rengine ve yazı tipine kadar markanızın kişiliği hakkında bilgi verecektir.

Markanızın Hedeflerini Belirleme

Etkili bir marka yönetimine önem verilmesi, markanın hedef kitlesinin ve markanın ulaşması gereken hedeflerin açık bir yoludur.

Marka hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olacak iki önemli soru karşımıza çıkmaktadır:

  • Markanızın şirketiniz için nasıl bir değer sağlamasını istiyorsunuz?
  • Ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında tüketicilerin ne bilmelerini veya ne söylemelerini istiyorsunuz?

@wojtek

Hedef Kitlenize Odaklanma

Markanızın gücü, hedef kitlenize ne denli odaklandığınız konusundaki yeteneğinize dayanır. Hedef pazarınızı tanımlamanız, markanızın etkinliğini arttırmanıza olanak sağlar.

İlk etapta birtakım ana soruları kafanızda belirleyebilirsiniz.

Bunlar hepimizin bildiği üzere aşağıdaki sorular gibidir:

  • Kaç yaşındalar?
  • Gelir aralığı nedir?
  • Meslekleri neler?

Markanın Engellerini Keşfetmek ve Yok Etmek

Bir ürün veya hizmet için marka stratejinizi oluştururken temasta bulunabileceğiniz engelleri önceden tespit etmek için dikkatli bir analiz yapmak önemlidir ve hayati önem taşımaktadır. Bu engeller piyasa koşulları, yasal mevzuatlar gibi kavramlar olarak da bilinir ve ürün veya hizmetinizin başarılı olmasını engelleyebilir.

Markanın Kimliği ve Ambalajı

Markanızın kimliği, hedef kitleye karşı görünen yüzünüz olarak tanımlanabilir. Markanın kimliği, ürünün ambalajı veya hizmetin logosu daima marka konumlandırılırken tüketicide yarattığı imaj olarak hafızalarda yer edinir. Yaratıcı ve de özgün olan marka kimliği,  markanın pozitif etkiler yaratması ile doğru orantılıdır.

@rawpixel

Markalamanın Amacı

Markalama çoğu zaman üst düzey yöneticiler için kafa karıştırıcı veya önemsiz olarak görülmektedir çünkü maddi faydaları görmeleri genellikle zordur. Lakin marka yok ise işletmenin tanımlanmış bir amacı da yok demektir ve bir amaç olmaksızın bir iş rekabette öne çıkamaz.

Marka stratejinizi belirledikten sonra pazarlama stratejinize geçiş yapabilirsiniz. Bunun için 2018 Stratejilerini Şekillendirecek 5 Pazarlama Trendi yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar