Küçük İşletmeler İçin Markalaşma Adına Temel Bilgiler

Paylaşmayı unutmayın.

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma Adına Temel Bilgiler – Günümüzde heyecanlı girişimciler, işletmelerin başarılı olmak için nasıl harika markalar oluşturmaları gerektiğinden bahsediyor. Peki, marka tam olarak nedir? Genellikle insanlar bir markayı ticari marka logosundan tanıyabilir. Ancak logo, ticari markalaşma yolunda oldukça minik bir adımdır. Diğer yandan küçük işletmeler için markalaşma, müşterilerinin algısı ile tanımlanır. Bu algıyı etkilemek için işletmelerin markalarının amaç ve değerlerini net bir şekilde açıklamaları gerekir. Küçük işletmelerin kendi markalarını geliştirmeye başlamak için kullanabilecekleri pratik marka bilinci oluşturma temelleri şunlardır:

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma Adına Temel Bilgiler

Markanızı Tanımlayın ve Misyonunuzdan Bahsedin

Markanız tam olarak ne ve neye çözüm sunuyor? Bunlar dikkate alınması gereken önemli sorular. Eğer sizin bile markanız hakkında bir fikriniz yoksa müşterilerinizin sizi anlamasını bekleyemezsiniz. Öncelikle markanızın amacını belirleyin ve hedef müşterilerinizin neden markayla ilgileneceğini açıklayın. Ardından, tüm bunları ürünlerinizin veya hizmetlerinizin amaçlarını açıklayacak bir misyon beyanında bir araya getirin.

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma Yolunda Hedef Pazarınızı Tanımlayın

Herkese hitap etmeye çalışan bir işletme, hiç kimseye hitap etmez. İşletmenizden büyük olasılıkla alışveriş yapacak olan müşteri grubunu bulmanız gerekir. Bu önemli bir nokta çünkü markanız bu insanlar tarafından doğru bir şekilde algılanacaktır. Sizden bir şeyler alan kişiler markanızın değerli olup olmadığını belirlerler. Hedef pazarınızı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlar yaş, cinsiyet, ırk, gelir düzeyi ve yaşam tarzıdır.

kucuk-isletmeler-icin-markalasma-adina-temel-bilgiler
Photo by MK+2 on Unsplash

Markanızın Kişiliğini ve Değerlerini Belirleyin

Markanızı insan formundaki işiniz olarak düşünün. Marka, özel niceliklere ve niteliklere sahip işletmelerinizin üç boyutlu bir temsilidir. David A. Aaker tarafından ortaya atılan Aaker Modeli, ilk beş marka kimliği etmeninizi kategorize eder:

  • Heyecan: kaygısız, neşeli, genç
  • Samimiyet: gerçek, kibar, aile odaklı, düşünceli
  • Sağlamlık: kaba, sert, atletik
  • Yetkinlik: başarılı, yetenekli, etkili, lider
  • Sofistike: zarif, prestijli, iddialı

Markanızın değerleri, müşterilerinizle ilişkiler kurmak için işletmenizin gerekli olduğunu düşündüğü bir dizi ilkedir. Aralarından seçim yapabileceğiniz marka değerleri listesi sonsuzdur. Ancak lütfen işletmenizi en iyi temsil ettiğine inandığınız ilk beş değeri seçin. Lütfen laf olsun diye birtakım değerler belirlemekten kaçının.  Seçimlerinizin markanızın değerlerini karşılayabildiğinden emin olun.

Ayrıca bakabilirsiniz: Güçlü Marka Kimliği İçin Önemli Bileşenler

Aaker Modelinin Kullanımı

Örnek: X, markasının samimi, heyecan verici ve yetkin olacağına karar verir.

Samimiyet: X, hevesli ve yetenekli yalnız girişimcilere dürüst bir hizmet sunmak ister. Dahası bu kişilerin kendilerini ve ailelerini geçindirmek için ekstra gelir elde edebilmelerine aracılık eder. Ayrıca, zanaatkarlar topluluğuna tam erişim sağlar. Böylece bu kişiler önemli soruları yanıtlamaları ve deneyimlerini öğrencilere aktarmaları kolaylaşır.

kucuk-isletmeler-icin-markalasma-adina-temel-bilgiler
Photo by MK+2 on Unsplash

Heyecan: X, zanaatkarları ve onların işlerini tanıtmak için en yenilikçi teknoloji ve pazarlama stratejilerini kullanır.

Yetkinlik: X, öğrencileri ve aboneleri zanaatkarlık, ev dekorasyonu ve moda alanlarında endüstriyi kendilerine hayran bıraktıracak şekilde eğitir. Hepsine işlerini başarılı bir şekilde yönetmeleri için gerekli araçları sağlar.

Yaratıcılık: X, yaratıcılığa, müşteri memnuniyetine ve yenilikçi işbirliğine değer verir. X, sanatçıların ve tasarımcıların kendilerini çalışmalarıyla ifade etmeleri gerektiğini anlar. Bir sonraki yaratımlarını inşa etmeleri için gerekli araçları sağlayarak hayal güçlerini destekler.

Müşteri Memnuniyeti: X, öğrencilerinin memnuniyetine o kadar değer verir ki, müşterilerinin iş geliştirmelerinin her aşamasında bireysel ihtiyaçlarını karşılayacak içerik sağlar. Memnun kalmayan müşterilere paralarını iade eder.

Yenilikçi İşbirliği: Reklam öğelerinin diğer reklam öğeleriyle en iyi şekilde çalıştığına inanır. Hatta online eğitimler için karlı ürünler ve bilgilendirici içerik oluşturmak adına işbirliğini teşvik eder.

Sonuçta siz de markanızı temsil ettiğine inandığınız en önemli beş değeri belirleyerek başlayabilirsiniz. Küçük işletmeler için markalaşma yolunda bu değerler logodan bile önce gelmelidir. Sağlam bir değerler bütünü yarattığınızda diğer tüm unsurları da daha dayanıklı bir şekilde inşa edebilirsiniz.

Ayrıca bakabilirsiniz: Markanız İçin Etkili Instagram Hashtag’leri Nasıl Oluşturulur?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar