Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu

Paylaşmayı unutmayın.

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu – “İçerik” kelimesini duyduğunuzda ne düşünüyorsunuz? Küçük bir işletme sahibi olarak, işinizi büyütmenin anahtarının; sizi daha geniş bir kitleye sunan harika içerikler üretmekte yattığını muhtemelen duymuşsunuzdur.

Alternatif olarak, “harcanan dolar başına içerik pazarlaması, geleneksel pazarlamaya göre yaklaşık üç kat daha fazla potansiyel müşteri oluşturur” veya “Pazarlama Yöneticilerinin %78’i özel içeriği, pazarlamanın geleceği olarak görüyor ” gibi şeyler söyleyen istatistikler görmüş olabilirsiniz .

Ancak içeriği “iyi” yapan nedir? Altı haneli bir pazarlama bütçesi mi? Veya sağlam, zaman alıcı bir pazarlama stratejisi mi?

Neyse ki işletmenizin kârlılığı için harika içerikler üretmek için büyük bir bütçeye ihtiyacınız yok. Aslında, ihtiyacınız olan tek şey uzmanlardan biraz bilgi almak. Bu makalede, harika içerikler (bütçeniz ne olursa olsun!) üretmenize yardımcı olacak bu bilgilerden beş tanesini paylaşacağız.

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine Pazarlama İpuçları

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine Pazarlama İpuçları
Photo by Leon on Unsplash

1. İçerik Hedeflerinizi Baştan Tanımlayın

Hiç “Plansız bir hedef sadece bir rüyadır” sözünü duydunuz mu? Bu cümleyi, içerik oluşturma da dahil olmak üzere iş dünyasındaki hemen her şeye uygulayabilirsiniz.

İşletmeniz için bir içerik stratejisi tasarlarken her zaman bir hedefle başlamanız gerekir. Bir hedef belirlemenin iki temel faydası vardır: Size üzerinde çalışabileceğiniz somut bir şey verir ve bir başarı belirteci görevi görür.

İçerik pazarlama hedeflerinizden en iyi şekilde yararlanmak için SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-bound) biçimini kullanmayı deneyin. Bu, hedefinizin Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi ve Zamana Bağlı olduğu anlamına gelir. Örneğin, “Mart ayında organik web sitesi trafiğini %20 artırmak” bir SMART içerik hedefidir.

SMART hedefleri, belirlemeniz gereken tek içerik hedefi gönderisi türü değildir. Yüksek kaliteli içerik üretmek için markaya özel kalite standartları belirlemeniz gerekir. Örneğin, “tüm istatistikler 2020 veya sonrasına ait olmalı” veya “tüm resimlerin görüntü kalitesi 300 DPI veya daha yüksek olmalı” gibi standartlar belirleyebilirsiniz.

2. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Photo by Kaboompics .com on Pexels

HubSpot tarafından yürütülen, 2019 yılında 2.700 tüketici üzerinde yapılan bir araştırmada, araştırmacılar ABD, Avrupa ve Latin Amerika’daki tüketici tercihleri ​​arasında büyük farklılıklar buldu. Örneğin, Latin Amerika’dan yanıt verenlerin %80’i markaların videolarını görmek isterken; videolar ABD’li tüketicilerin yalnızca %59’u ve Avrupalı ​​tüketicilerin %51’i arasında popülerdir.

Bu istatistik tek başına bir şeyi netleştiriyor: Neyi sevdiklerini bilmiyorsanız, kitlenizin seveceği içerik tasarlayamazsınız.

İşletmeniz için bir içerik stratejisi tasarlarken mutlaka müşteri profilleri üzerinden hedef kitlenizi tanımlayın. Müşteri profilleri, en sadık müşteri tabanınızı temel niteliklere göre tanımlayan kısa, açıklayıcı profillerdir. Bunlar şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):

  • Yaş
  • Gelir
  • Konum
  • Eğitim
  • İlgi alanları
  • Uzmanlık alanı
  • Hedefler
  • Satın alma alışkanlıkları

İdeal olarak, müşterilerinizin küçük alt grupları için 3 – 5 müşteri profili oluşturmalısınız. Müşteri profilinizi belirledikten sonra, hedef kitlenizin seveceği içeriği tasarlamak için kullanın.

Artık hedef kitlenizi tanıdığınıza göre, rekabetinizi izleme zamanı. İçerik üretmeden önce en yakın rakiplerinizin web siteleri ve sosyal medya hesapları için nasıl içerik oluşturduğunu izleyin. Spesifik olarak, hedef kitlelerinde neyin iyi çalıştığını ve kendi stratejinizde odaklanabileceğiniz herhangi bir zayıf noktayı aramalısınız.

3. İşinize Yarayan İçerik Biçimlerini Belirleyin

Photo by Startup Stock Photos on Pexels

Tüm zamanınızı ve çabanızı düzinelerce farklı içerik oluşturmaya harcayabilirsiniz, ancak bu ekonomik (veya pratik!) değildir. Bunun yerine, işinize yarayacak içerik oluşturmaya odaklanmalısınız.

Genellikle oluşturabileceğiniz üç tür içerik vardır: dönüşüm hunisinin üstü içeriği (TOFU içeriği), dönüşüm hunisinin ortası içeriği (MOFU içeriği) veya dönüşüm hunisinin altı içeriği (BOFU içeriği).

TOFU içeriği, sahip oldukları bir sorun hakkında (‘iyi video içeriği nasıl oluşturulur’ gibi) genel bilgi ve eğitim arayan kişilere hitap eder. Kitleleriyle bağlantı kurmak için bir blog oluşturan işletmeler aracılığıyla bununla sık sık karşılaşmış olabilirsiniz. TOFU içeriğinin diğer popüler biçimleri şunları içerir:

  • Nasıl yapılır makaleleri
  • Reklamlar
  • Web sitesi açılış sayfaları
  • Bilgi grafikleri
  • Sosyal medya pazarlama gönderileri

MOFU içeriği, daha ayrıntılı bilgi isteyen kişilere hitap eder (‘en iyi ücretsiz Excel alternatifleri’ gibi). MOFU içeriğinin popüler biçimleri şunları içerir:

  • E-posta kampanyaları
  • Web seminerleri
  • Organik sosyal medya gönderileri
  • e-Kitaplar
  • Dijital ve yüz yüze konferanslar ve etkinlikler

BOFU içeriği, satın alma kararı vermeden önce son bir araştırma yapan kişilere hitap ediyor. BOFU içeriğinin popüler biçimleri şunları içerir:

  • Yeniden hedeflenen reklamlar
  • İncelemeler
  • Referanslar
  • Durum çalışmaları
  • Ürün karşılaştırma sayfaları (aşağıdaki görselde yer alan ClickUp gibi)
Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu
Photo by @ClickUp

4. Güçlü İlişkiler Kurun – Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu

İzleyicileriniz ve okuyucularınızla uzun vadeli bir ilişki kurmak, içerik oluşturma yoluyla kârınızı artırmanın en etkili yoludur. Markaya sadık müşterilerin satın alma olasılığı yeni bir müşteriye göre en az %40 daha fazladır.

İçerik aracılığıyla müşterilerle ilişkiler kurmanın birçok yolu olsa da, üç olası seçeneğe odaklanalım: Facebook gruplarından yararlanma, etkileyicilerle ortaklık kurma ve etkileşimli araçları kendi yararınıza kullanma.

Facebook Gruplarından Yararlanın

Herhangi bir zamanda, ortalama bir Facebook kullanıcısının haber akışında 1.000’den fazla gönderi var. Böyle yüksek hacimli gönderilerle, yalnızca sosyal medya pazarlama gönderileriyle Facebook kullanıcılarına hitap etmek zor (ve ABD’li yetişkinlerin %18,3’ünün doğrudan Facebook üzerinden alışveriş yaptığı düşünüldüğünde, platform oldukça önemli!).

Ancak, bir ticari Facebook grubu kurarak daha yakın bir ilişki geliştirebilirsiniz. İş Facebook grupları, insanların bir markayla ilgili konuları tartışmaları için açık forumlardır. Markalar ayrıca gruplarında haber hikayeleri, sorular ve eğitim içeriği gibi içerikler yayınlayarak üyeler arasında sıkı sıkıya bağlı bir topluluk oluşturur.

Marka Facebook grupları daha samimi bir ortam olduğundan; müşterilerinizle uzun vadeli bir ilişki kurmanın harika bir yoludur. Pratikte böyle bir grubun faydalarını görmek için Elementor’un 115 bin üyeli Facebook Grubuna göz atın.

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu
Photo by @Facebook

İpucu: Facebook grubunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için grubunuzda Facebook reklamları yayınlayın. Ardından, grup üyelerinizi e-posta pazarlama listenize getirmek için Facebook müşteri adayı reklamlarını MailChimp’e bağlayın

Etkileyicilerle Ortak Olun

Pazarlamacıların %89’u, etkileyici pazarlamadan elde edilen yatırım getirisinin diğer pazarlama kanallarına kıyasla daha iyi veya karşılaştırılabilir olduğunu söylediğinden, etkileyicilerle ortaklık yapmak, bir kitleyle bağlantı kurmanın harika bir yoludur .

Araştırmalar, Instagram’ın bir numaralı etkileyici pazarlama platformu olduğunu gösterdiğinden, Instagram en iyi seçiminizdir. Instagram, etkileyici içerik için kullanabileceğiniz birçok farklı potansiyel seçenek sunar:

  • Tüm gönderiler
  • Instagram hikayeleri
  • Instagram videoları
  • Bağlı kuruluş bağlantıları (influencerlara benzersiz bir bağlantı verirsiniz ve bağlantı aracılığıyla yapılan her satış için onlara bir komisyon ödersiniz).

Ayrıca, nano etkileyiciler (1.000 takipçinin altında), mikro etkileyiciler (1.000+ takipçi) ve makro etkileyiciler (100K + takipçiler) dahil olmak üzere birçok Instagram etkileyici türü vardır. Bir makro etkileyicinin bir marka için neler yapabileceğini görmek istiyorsanız; Rachel Ibbison’ın bu sponsorlu gönderisine göz atın.

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma Üzerine 5 İpucu
Photo by @RacehlIbbison on Instagram

Her platformun etkileşimli araçlarından en iyi şekilde yararlanın

Her sosyal medya platformu biraz farklı olduğundan, en iyi pazarlama stratejileri, izleyicileriyle etkileşim kurmak için her platformun benzersiz araçlarını kullanır.

Örneğin, işletme sayfanızı “resmi” olarak işaretlemek için işletmenizi Facebook’ta doğrulatabilirsiniz. Sayfanızı doğrulamak, müşterilerin sizi hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, mavi “doğrulandı” onay işareti aracılığıyla size bir orijinallik damgası verir.

Ayrıca, hikayelerinizde kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği yeniden yayınlayarak; içerik oluşturucuyu etiketleyerek takipçilerinizi sizinle etkileşim kurmaya teşvik edebilirsiniz. Bu stratejiler, erişiminizi genişletmenize ve takipçilerle bire bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

5. Trendleri Takip Edin

Araştırmalar, 16 ila 64 yaş arasındaki sosyal medya kullanıcılarının %36,5’inin sosyal medyayı öncelikle “haberler ve güncel olaylardan haberdar olmak” için kullandığını gösteriyor.

Bazı trendler yalnızca birkaç gün veya hafta içinde gelip giderken; diğer trendler müşterilerin çevrimiçi alışveriş yapma biçiminde kademeli bir değişimi yansıtıyor. Örneğin, içerikte artırılmış gerçeklik (AR) kullanmak; web sitesi içeriğini sohbet robotlarıyla geliştirmek ve içeriği sesli asistanlar için optimize etmek; kalıcı içerik trendlerine örnektir.

Araştırmalar, tüketicilerin %79’unun yalnızca kendileri için kişiselleştirilmiş marka teklifleriyle etkileşime geçeceğini gösterdiğinden; kişiselleştirme bir başka önemli trend.

İçeriğinizi planlarken, bu trendleri içeriğinizde nasıl kullanabileceğinizi düşünmelisiniz. Örneğin, makyaj şirketi L’Oréal, insanların makyajlarını ve saç renklerini sanal olarak denemelerini sağlayan Modiface adlı bir AR aracı yarattı.

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma
Photo by @L’Oréal

Küçük İşletmeler İçin İçerik Oluşturma – Harika İçerik Oluşturmanın Sırrı

Küçük işletme sahipleri birçok sır saklar. Ancak ‘nasıl harika bir içerik pazarlama stratejisi oluşturduğumuz’ bunlardan biri değil. Yüksek kaliteli içerik üretmenin endüstri sırrı yoktur. Kısaca iyi içerik, müşteriler için eğitici, iyi planlanmış ve araştırılmış, arama motorları için optimize edilmiş içeriktir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar