İlklere İmza Atanlar
İlklere İmza Atanlar – “İlk kadın” sorgusu geçen yıl tüm dünyada aranma rekoru kırdı. Siyasette, bilimde, sporda, sanatta ilkleri başaran kadınlarımız, üzerlerindeki toplumsal baskıdan kurtulabilecek kadar şanslı olmayan sayısız kadının başladığı işi devam ettirerek bugünlere gelebildiler.
Bazen, başarıyı görmekte ve takdir etmekte zorlanıyoruz. Birçok kadın yepyeni başarılara imza atıyor, bazılarının başarısı uzun süreli gecikmenin ardından takdir görüyor. İlkler hepimiz için oldukça önemli. Geleceğin temellerini oluşturarak, yapılamayacak gibi görünen şeylerin yapılabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda cesareti ve azmi…
Dünya Kadınlar Günü’nü; ilklere imza atarak gelecek nesillere kapıları aralayan kadınları ve onlardan ilham alanları anarak bir kez daha kutluyoruz.
– İlklere İmza Atanlar –
Bilim Dünyasındaki Kadınlar
Marie Curie
Marie Curie, 1903’te Fizik dalında, 1911’de ise Kimya dalında Nobel Ödülü’ü kazanan ilk kadın oldu. Aynı zamanda iki kere kazanan ilk kişi olmayı başardı.
Ek olarak, Marie Curie Avrupa’da doktora yapmış ilk kadındır. Üstelik,
Paris Üniversitesi’nde ders veren ve aynı üniversitede profesör unvanı alan da ilk kadındır.
Curie, radyoaktiviteyle ilgili araştırmalardaki önemli rolüne rağmen cinsiyetinden dolayı başta 1903’teki ödül için değerlendirilmeye alınmamıştı. Curie bu azmini, erkek meslektaşlarıyla aynı şekilde saygı görmek için mücadele veren ilk kadın astronotlar gibi, diğer kadınlarla ve çalışmaları hiçbir zaman geniş çapta bilinmese de hayatlarını bilime adamış sayısız kadınla paylaştı.
2020 itibarıyla, bilim alanında verilen 622 Nobel Ödülü’nden sadece 23’ü kadınlara layık görüldü.
Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna
2020’de Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, CRISPR/Cas9 olarak bilinen bir genetik mühendislik tekniği geliştirerek Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Charpentier ve Doudna, 2012 yılındaki buluşları sayesinde yaşam bilimlerinin yeni bir çağa başlamasını sağladı. Ayrıca Nobel tarihinde bu ödülü paylaşan ilk iki kadın oldular.
Özlem Türeci
Özlem Türeci, Pfizer ile iş birliği yaparak ABD’nin izin verdiği ilk COVID-19 aşısını geliştirmeyi başaran bir kadın. Aynı zamanda, Alman BioNTech şirketinin kurucu ortağı ve baş tıbbi sorumlusudur. Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacıdır.
İlklere İmza Atanlar – Gitanjali Rao
Yine 2020’de, Gitanjali Rao adındaki kız çocuğu; kirli içme suyu, opioid bağımlılığı ve siber zorbalık gibi farklı sorunlarla mücadelede teknolojiye dayalı çalışmalarıyla Time Dergisi tarafından ilk kez verilen ”Yılın Çocuğu” unvanına layık görüldü. Dergi ilk kez böyle bir unvan vermişti.
ABD’nin Colorado eyaletinde yaşayan Rao; “Ben yapabiliyorsam siz de yapabilirsiniz, herkes yapabilir” diyor.
Lucy Vasserman
Vasserman, çevrimiçi suistimal ve tacizi tespit etmek için makine öğrenimini kullanan Conversation AI projesinde çalışan bir yazılım mühendisi.
Bununla birlikte, Lucy Vasserman önderliğindeki Google Jigsaw mühendisleri, birçok platform ve yayıncının rahatsız edici yorumları tespit edip yumuşatmak amacıyla kullandığı bir teknoloji olan Perspective için uluslararası diller geliştiriyor.
Bazı Sayısal Veriler
- Güncel verilere göre, tüm dünyada her üç işletmeden biri kadınlara ait.
- Son 50 yılda 700’den fazla kadın Everest’e tırmandı. 629 kadın Manş Denizi’ni yüzerek geçti ve 7 kadın, WNBA maçlarında smaç yaptı. Bununla birlikte, günümüzde de spor ve erkeklik kavramlarına meydan okumaya devam eden kadın sporcular genellikle cinsiyetleri yüzünden adil olmayan bir muameleye maruz kalıyor.
- Madam C. J. Walker, 1910’da kurduğu Madam C. J. Walker Manufacturing Company işletmesiyle tüm dünyada 1 milyon ABD dolarından fazla kazanan ilk kadınlardan biri. Walker, işini kurarken hem cinsiyetçi fikirlerin üstesinden geldi hem de ırka dayalı ayrımcılıkla mücadele etti. Irkçılığın, sömürgeciliğin ve emperyalizmin bitirilmesi hareketinde önemli bir rol oynadı. Böylece, günümüzde aynı mücadeleleri veren birçok kadına örnek oldu.
Bunlar, tüm dünyada bilim alanında çalışan binlerce kadından sadece birkaçı. Çalışmaları sadece bir neslin genç kızlarına ilham vermekle kalmıyor. Aynı zamanda hepimiz için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha kapsayıcı bir dünya inşa edilmesini sağlıyor.
Adgager CEO’su Umut Vural’dan Bir Mesajla Bitirelim..
“Sevgili Gager,
Kadınlar Günün kutlu olsun!
Hiçbir zaman kendine inancını yitirmediğini biliyoruz. Her ne olursa olsun dünyayı sırtında taşıyacak gücü kendinde bulduğunu ve zaman zaman güçsüz hissettiğini de…
Emeğinin karşılığını göremediğin zamanların, adil olmayan düzende yarım kaldığın anların, yaşadığın ve yaşamaktan korktuğun zorlukların sebebi her ne ise birlikte savaşacağız. Unutma dünyanın değişmesi için çıktığımız yolda değiştirdiğimiz tüm fikirlerin altında senin gücün, emeğin ve hayallerin var. Sen varsın!
Daha adil bir dünya için çalıştığın, ürettiğin, emek verdiğin her an için uzanıp yanaklarından öp şimdi kendini. Avazın çıkana kadar bağır istersen. Yeter ki ışık tuttuğun dünyaya, kalbine ve fikrine güven.
Yalnızca bugün değil, nefes aldığın her günün kutlu olsun!
Her alanda özgür, eşit ve güçlü yarınlara…“