8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Paylaşmayı unutmayın.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü- “Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan, her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.”

Vikipedi’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ait tanımlama bu şekilde. Ancak gelin görün ki, ekonomik, siyasi ya da sosyal başarılardan değil; yine kadın cinayetlerinden bahsettiğimiz günler geçiriyoruz. Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun, şiddetten ölen kadınlara ait dijital anıt sayacı saymaya devam ediyor. 2021 yılında geçirdiğimiz 65 günde 67 kadın cinayeti işlendi. Birinin ismi bilinmiyor.

– 8 Mart Dünya Kadınlar Günü –

8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Photo by ALBERTO H. FABREGAS on Pixabay

Bu verilerle, sosyal medyaya yansıyan kadına şiddet videolarıyla, işin sadece görünen yüzündeyiz. Yine bu şiddeti uygulayanlar hiçbir şey olmamış gibi sosyal medyada “Kadınlar Günü” mesajları yayınlıyor.

Her şeyin çok daha farklı olmasını dilerdik. Buruk geçirmeyeceğimiz, bir gün değil her gün duyarlı olacağımız.. Yapılanları görmezden gelmeyip, sineye çekmeyeceğimiz, kadın veya erkek zarar gören her kimse yanında olup koruyabileceğimiz… Elimizin yetiştiği her yeri çiçeklendirebileceğimiz ve daima dimdik ayakta duracağımız 8 Mart’lar diliyoruz.

Boyner Grup’tan Kadınlar Günü Filmi

Boyner Grup, Dünya Kadınlar Günü’ne özel yayınladığı reklam filmiyle biraz olsun farkındalık yaratmaya çalıştı. İndirim haberi vermeyi değil, bilinç kazandırmayı hedefledi.

“Dev indirimlere hazır mısınız? Böyle indirim görülmedi!” sözleriyle başlayan farkındalık kampanyası “Bu indirimlere kayıtsız kalamayacaksınız; ‘namus indirimi’, ‘kravat takma indirimi’. ‘evden erkek sesi geliyordu indirimi” şeklindeki kadın cinayeti davalarında uygulanan indirim sebeplerini ele aldı. ”

“2020 yılında Türkiye’de 300 kadın öldürüldü. Verilen cezalarda anlaşılması güç indirimler uygulandı. Biz bu indirimlere kayıtsız kalmadığımızda, suçlular bu indirimlerden yararlanmadığında, 8 Mart Kadınlar Günü kutlu olacak.”

Ümit Boyner’ den Kadınlar Günü Mesajı

Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner yayınladığı 8 Mart mesajıyla tüm kadınların ve eşitlikten yana tavır alan herkesin Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Ümit Boyner, “Kadın haklarını bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmişliğinin hem temel göstergesi hem de temel kaynağı olarak görüyorum. Ekonomide ve hayatın her alanda nüfusunun yarısına diğer yarısından farklı fırsatlar ve haklar veren ülke ve toplumların gerçek anlamda gelişmesinden bahsedemeyiz. Unutmayalım ki tek kanatlı kuşların uçması mümkün değil. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadın-erkek ayırt etmeksizin tüm toplumun mutluluk ve refahını etkileyen bir “demokrasi” ve “haklar” meselesi olduğuna inanıyorum.” dedi.

Ardından, artan toplumsal farkındalığa ve toplumsal duyarlılığa rağmen kadına şiddet vakalarının artmaya devam ettiğinin belirtti. Sonrasında, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Boyner Grup olarak kadına karşı şiddet vakaları ve kadın cinayetlerinde zaman zaman uygulanan ceza indirimleri konusunu bu yılki 8 Mart iletişim kampanyamızın temeli yaptık. Umarım kadınları ve çocukları şiddete, baskıya karşı koruyan yasalarımız ve İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası metinler harfiyen uygulanır. İstanbul Sözleşmesine hepimiz kulak verelim. Çünkü kadın cinayetlerinin bir an önce önlenmesi gerekiyor.

Görüyorum ki kadınlar, kadın cinayetlerini ve kadına karşı şiddeti durdurmakta kararlı. Elde ettikleri haklardan da toplumsal cinsiyet eşitliğinden de vazgeçmeye niyetleri yok. Tüm olumsuzluklara rağmen bu mücadele hepimize umut veriyor.”

Son olarak Boyner, gelecek 8 Mart’ larda yaşam hakkı gibi en temel hakları dile getirmek yerine, kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü kutlama temennisinde bulundu.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar