İçerik Pazarlama Performansı için 5 Temel Parametre

İçerik-pazarlama-performansi

Paylaşmayı unutmayın.

İçerik Pazarlama Performansı için 5 Temel Parametre – İçeriğinizi hazırladınız ve pazarlama stratejilerinize uygun olarak yayımladınız. Peki arkanıza yaslanıp sonuçları mı bekleyeceksiniz? Tabiki hayır. İçeriğinizi test etmeli, sonuçları kaydetmeli ve bu sonuçları analiz etmelisiniz. 

Peki test ederken nelere dikkat edeceksiniz? Hangi parametreler sizin için önemli olacak? En iyi performası gösteren içeriği nasıl bulacaksınız? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizin için aşağıda derledik. Şimdiden iyi eğlenceler! 

İçerik Pazarlama Performansı için 5 Parametre

1. Trafik

Trafik, çevrimiçi içeriğin can damarıdır. Sitenizde ne kadar harika içerik paylaşırsanız paylaşın, kimse okumuyorsa bir anlamı yoktur. Çünkü size herhangi bir geri dönüşü olmayacaktır. 

Gerçekten temel noktaları analiz etmek isterseniz sitenizin trafiğini ölçmeniz gerekir. Bunun için Google Analytics metriklerini kullanabilirsiniz. Toplam ziyaretçi sayısı, sayfa görüntülenme sayısı ve kişiye özel görüntüleme sayısı bakmanız ve dikkate almanız gereken ölçümlerdir. 

Bu metriklerden elde edilen ham verilerle sayfanıza gelen trafik hakkında aşağı yukarı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca trafiğinizin nereden ve ne zaman geldiğiyle ilgili ayrıntılı verilere de ulaşabilirsiniz. 

Bu bilgiler gelecekteki içerik stratejileriniz için oldukça yararlı olacaktır. Örneğin trafiğinizin büyük bir çoğunluğu sosyal medya kanallarınızdan birinden geliyorsa, içeriğinizi sosyal medya verilerine göre özelleştirebilirsiniz. 

2. Dönüşümler

İnsanlar sitenizi ziyaret ediyor ve blogunuzu okuyor. Ama okumayı bitirdiklerinde başka ne yapıyorlar? Bağlantılarınızı tıklayıp daha fazla mı okuyorlar? Bülteninize kaydoluyorlar mı? Bir şeyler satın alıyorlar mı? 

B2B markalar için dönüşüm satış rakamlarıdır. Bu sebeple B2B markaları tıklanma veya abonelik gibi hafif dönüşümlerden çok teklif kayıtları gibi daha derin dönüşümlere odaklanmalıdır. 

Aslında temel anlamda dönüşüm dediğimiz şey tamamıyla markanıza bağlıdır. Bazı durumlarda fiziksel bir satış yapmak bazılarında ise markanızın bilinilirliğini arttırmak olabilir. Bu durumda, sosyal paylaşımlar ve katılım gibi metriklere daha fazla odaklanmak isteyebilirsiniz.

3. Katılım 

Bazen içeriğinizin aldığı trafik miktarı, içeriğinizin ne kadar iyi olduğundan ziyade insanların bağlantılarınızı tıklamalarını sağlama konusunda ne kadar etkili olduğunuzun bir ölçüsüdür.

Kullanıcıların içeriğinizle etkileşime girip girmediğini gerçekten öğrenmek için sitenizde ne kadar zaman harcadıklarını ve her oturumda kaç sayfa ziyaret ettiklerini izlemeniz gerekir.

Bunun için Google Analytics’teki “Audience Overview” kısmını inceyelebilirsiniz. Burada, toplam oturum ve ziyaretçi sayınızı görmenin yanı sıra, oturum başına ortalama sayfa sayısını, ortalama oturum süresini ve hemen çıkma oranınızı görebilirsiniz.

İçerik katılımınızı ölçmenin bir başka etkili yolu, içeriğinizin sosyal medyada ne kadar iyi performans gösterdiğini görmektir.

Burada izleyebileceğiniz çeşitli metrikler olsa da, en önemlisi içeriğinizin çeşitli sosyal ağlarda kaç kez paylaşıldığıdır. Bir paylaşım, başkalarının içeriğinizi değerli bulduğunu gösterir.

Bazı analizleri Google Analytics’te bulamayabilirsiniz. Bunun için Buzzsumo gibi ekstra analiz araçları kullanmanız markanız için oldukça faydalı olacaktır. 

4. SEO Performansı

Trafiğinizin tamamını sosyal medyadan çekemeyeceğiniz için Google Arama motorunda da kolayca bulunabilir olmanız gerekir. Bunun en önemli ölçütü de SEO skorudur. Google Analytics’teki trafik durumu inceleyeblirsiniz fakat bu sitenize erişimin nasıl sağlandığı ile ilgili net bir bilgi vermez. 

SEO skoru için izleyebileceğiniz birkaç metrik bulunur. Örneğin SERP sıralaması oldukça önemlidir. Bu sayfanızın belirli bir anahtar kelime öbeği için nerede bulunduğunu belirtir. Sıralamalar sabit olmayabilir fakat zaman içerisinde statik bir dalgalanma yakalayabilirsiniz. 

Daha iyi SEO skoru, daha yüksek trafik sayılarına, daha fazla potansiyel müşteriye ve daha fazla satış ve dönüşümlere yol açacaktır.

5. Otorite

Otoritenin ölçülmesi diğer metriklerin çoğu kadar kolay değildir, ancak zaman içinde otoritenizi artırmaya çalışmak önemlidir.

Yüksek otorite sadece SEO’nuzu geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla arama trafiği elde edersiniz. Otorite kurmak güveninizi artırmanıza ve dönüşüm oranınızı arttırmanıza da yardımcı olur.

Moz, kabaca bir rehber olarak kullanabileceğiniz kendi yetki metriklerine sahiptir. Bu DA (alan adı otoritesi) ve PA (sayfa otoritesi) puanları 1-100 arasında değişir ve daha yüksek puanlar daha fazla otoriteye karşılık gelir.

Siz de Moz gibi sayfaları kullanarak kendi sitenizin kontrolünü yapabilir ve buna uygun stratejilerle otoritenizi arttırabilirsiniz. 

Sitenizi kurmak ve işler hale getirmek oldukça zor bir iş olabilir. Fakat siteniz işlemeye başladıktan sonra devamını getirmek ve hep daha iyisini hedeflemek de oldukça zahmetli bir iş olabilir. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız işe yukarıdaki metirkleri inceleyerek başlayabilirsiniz. Bu metriklerde iyi derecelere sahipseniz yaptığınız işi yapmaya devam edin, çok iyi gidiyorsunuz! 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar