İçerik Oluşturma Kontrol Listesi: Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım

İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım

Paylaşmayı unutmayın.

İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım – İş blogunuzu geliştirmenin yollarını mı arıyorsunuz? Daha fazla kişinin okumasını sağlamak için gönderilerinizi nasıl planlayacağınızı ve optimize edeceğinizi öğrenmek ister misiniz?

İlk ilhamdan son taslağa kadar, içerik oluşturma süreci; çok fazla düşünme ve planlama, sosyal yardım ve araştırma, yazma ve düzenleme adımlarından oluşur.

Orbit Media ekibi başarıya giden adımları bir infografik haline getirmiş. Sırasıyla bu adımlara göz atalım.

Sürecin genel işleyişine kısaca değinelim. İlgili süreç, geçmiş içeriği güncellemeyi, orijinal araştırmayı, anahtar kelime araştırmasını, görselleri ve işbirliğini içermekte. Ama her şeyi her zaman yapmıyoruz.

content creation process flowchart

İçerik Oluşturma Kontrol Listesi: Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım

1. İlham

İlham her an her yerden gelebilir. İçerik denetlerken veya bisiklet gezisindeyken… Her konu içerik stratejinize uygun olmalıdır.

Bazı kaynaklar diğerlerinden daha iyidir. En iyileri hedef kitleye odaklanır ve genellikle doğrudan konuşmalardan ve toplantılardan gelir.

2. Eski Bir Makaleyi Yeniden Yazmayı Düşünün

Yeni bir şey yazmaktansa eski bir şeyi yeniden yazmak genellikle daha büyük bir zaferdir. Eski içerik genellikle güçlü, gerçekleşmemiş faydaları olan URL’lerde bulunur:

  • Zaten sıralanabilirler, ancak henüz üst sıralarda olmayan makalelerdir.
  • Araştırma ve yazma sürecinin çok büyük bir avantajı olur.
  • Konuyla ilgili okuyucularınızdan zaten geri bildirim almış olursunuz.

Buradaki süreci izleyerek sevgiye ihtiyaç duyan eski bir gönderiyi yeniden yazın. Tamamlandığında, yeniymiş gibi yeniden başlatacaksınız. Bülten olarak gönderin ve tekrar blogun başına koyun. 

Anahtar, URL’yi değiştirmemektir. URL’ye başka web siteleri tarafından bağlantı verilmişse, bu yetkiden yararlanabilir ve daha rekabetçi ifadeleri hedefleyebilirsiniz.

Bir editoryal plan geliştirmeye gelince, ilk dürtü yeni içerik oluşturmak olacaktır. Ancak, mevcut bir kopyayı güncellemek veya başka bir amaçla kullanmak, içerik oluşturmaya daha az zaman ve kaynak harcayarak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilmektedir. Güncellenmiş bir sayfanın, sıfırdan oluşturulan yeni bir içerik parçasından daha üst sıralarda yer alması daha az zaman aldığından, bu yaklaşımın SEO avantajları da vardır.

İçerik denetimi iş akışınıza dahil edebileceğiniz bazı basit adımlar şunlardır:

  • Uzun bir okuma veya beyaz bir kağıt oluşturmak için aynı konuyu kapsayan farklı içerik parçalarını birleştirin.
  • Bir makaleyi infografik, slayt gösterisi veya videoya dönüştürün.
  • İçeriğinizi yeni istatistikler, örnekler, trendler ve ilgili bağlantılarla yenileyin.
  • Alt başlıklar, listeler ve görsellerle makalenizin yapısını iyileştirin.
İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım
Photo by StockSnap on Pixabay

3. Konuyu Ağınızla Sosyalleştirin

İnsanlar bu konu hakkında ne düşünüyor? Bunun tartışmayı tetikleme olasılığı var mı? 

İlgili bir soruyu sosyal bir akışa bırakın ve ne olduğunu görün. Birkaç saat içinde ilgi çekici olup olmadığını öğreneceksiniz.

Konunuza biraz kışkırtıcı bir açı bulabilirseniz bu harika çalışır. Bu, konu güçlü bir şekilde tutulan bir görüşse, özellikle de bu görüş okuyucuların beklentilerine aykırıysa, otomatik olarak çalışır.

4. Orijinal Araştırma Yapın

Güçlü görüşlerin yanı sıra, bu diğer süper efekt içerik formatıdır. Sıklıkla yapılan bir iddiayı destekleyen yeni bir istatistik üretin, iyi tanıtın. Muhtemelen iyi performans gösterecektir. Spesifik olarak, bu, bağlantıları çeken içerik türüdür. 

Araştırma bulgularının bir şekilde karşı-anlatı olması özellikle etkilidir. 

Araştırma parçaları, özellikle anketler, tipik bir gönderiden çok daha fazla iş yükü oluşturur. Ancak, özellikle 11. adımda bulgular çekici görsellere dönüştürülürse, yerleşik tanıtım avantajlarına sahip olurlar.

5. Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması seçerken uygulanan iki ana kriter vardır; talep (arama hacmi) ve zorluk (rekabet). Bu iki şeyi kontrol etmek, anahtar kelime araştırmasının amacıdır. 

İlk olarak, insanların konuyu aradığını doğrulamanız gerekir.

SEO araçlarının tümü, ayda kaç kişinin bu ifadeyi aradığı gibi, arama hacmini tahmin eder. Genellikle oluşturabileceğiniz trafiğin büyük bir küçümsemesidir. 

Arama hacmi, kelime öbeği için “tam eşleşme” talebiyle ilgili raporlar. Ancak içerik hiçbir zaman yalnızca bir kelime öbeği için sıralanmaz. Bir şey için üst sıralarda yer alırsanız, muhtemelen birbiriyle yakından ilişkili yüzlerce kelime öbeği için sıralanırsınız.

Ardından, herhangi bir sıralama şansınız olup olmadığını görmek için zorluğu kontrol etmeniz gerekecek. 

Bunun için SEO araçları gereklidir. Size, kelime öbeği için sıralanan diğer sayfaların genel yetki seviyelerini gösterecekler. Bunları birlikte ortalama ve ifade için bir tür zorluk puanı alırsınız. 

Yetki seviyeniz, sıralamadaki diğer sayfaların aralığında olmalıdır aksi takdirde bu savaşı kazanmanız pek olası değildir. En azından kendi web sitenizde değil. Bunu her zaman daha yüksek Yetkili bir siteye misafir gönderisi olarak sunabilirsiniz. (En iyi blogcular sadece kendi web siteleri için yazmazlar.)

Bu video, anahtar kelime araştırması sürecini gösterir: 

6. Arama İçin Optimize Edilmiş Bir Makale Yazıyorsunuz

Bu, birinin aradığı bir konu ve bizim yetkimize göre ulaşılabilecek bir ifade. 

İşiniz, konumuz için internetteki en iyi 10 sayfadan birini oluşturmak için samimi bir girişimde bulunmak ve bir sayfa sıralamasını hak etmektir. 

Bunu yapmak için konunun derinliklerine inmek gerekir.

  • Alt konulara değineceğiz. 
  • En önemli ilgili tüm soruları yanıtlayacağız. 
  • İddialarımızı kanıtlarla destekleyeceğiz. 
  • İlgili uzmanların seslerini dahil edeceğiz. 

Doğal olarak, devam ederken konuyla alaka düzeyini belirtmemiz gerekecek. Yani en iyi SEO uygulamalarını ve birincil kullanım, başlık etiketinde hedef anahtar kelime, <h1> başlık ve gövde metni gibi etkinlikleri takip edeceğiz. Ancak anahtar kelime sıklığına değil kaliteye takıntılıyız. 

– İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım –

7. Arama İçin Optimize Edilmiş Bir Makale Yazmıyorsunuz

Bu, SEO’yu anlamanın en basit yollarından biridir:

  • Her anahtar kelime bir rekabettir.
  • Her sayfa bir rakiptir.

Sayfanızın rekabeti kazanma şansı yoksa (yetersiz yetki) veya konu insanların aradığı bir şey değilse (duyurular, görüşler) SEO hakkında endişelenmeyi bırakmalısınız. 

Özgürsünüz! Aramayı düşünmeden yazmakta özgürsünüz. Anahtar sözcükleri tamamen unutun. “Biraz optimize” diye bir şey yoktur. 

Hayatta aramaktan daha fazlası var. Makaleyi e-posta, sosyal, sosyal yardım, influencerlar aracılığıyla tanıtabilir veya en çok ihtiyacı olan kişilere doğrudan gönderebilirsiniz. Eğer harika bir makaleyse, ağızdan ağza dolaşacaktır.

8. Yapının Ayarlanması

Bir şablonla başlamak, boş bir belgeyle başlamaktan daha iyidir. Sizi çeşitli içerik tanıtım kanallarını planlamaya (veya en azından dikkate almaya) zorlayacaktır. 

içerik şablonu örneği
@orbitmedia.com

Yapıyı oluşturmakta zorlanırsanız yukardaki şablondan faydalanabilirsiniz.

9. Yazmaya Başlayın

Hazırsınız. En üretken olduğunuz yer ve zaman budur. Bildirimleri ve alakasız tüm tarayıcı sekmeleri kapattınız. Derin çalışma mix’iniz, kulaklıklarınızdan çalıyor. Zamanı geldi.

  • Makalenin tek cümlelik özetini yazın.
  • Bunu makalenin tek paragraflık versiyonuna genişletin. 
  • Anahat yazın.
  • İlk etapta sizi heyecanlandıran kısmı yazmakla başlayabilirsiniz.

Sıkışabilirsiniz. Bu fikirden vazgeçebilirsiniz. Bu iyi. Ancak bu dokümanı kısmen yazılmış makaleler listenize kaydedin. Bir gün ona geri dönebilirsiniz. Ve konuyla ilgili bir fikir edinirseniz veya örnekler bulursanız, dokümanı açın ve bırakın.

Sonunda, zamanla yavaş yavaş büyüyen düzinelerce makaleden oluşan bir listeniz olacak. 

bir elektronik tabloda makalelerin bir listesini tutmak
@orbitmedia.com

10. Çok Sayıda Biçimlendirme Ekleyin -İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım

Yazarlar olarak, okuyucular için kelimeleri seçiyoruz. İçerik geliştiriciler olarak ziyaretçi için bir deneyim yaratıyoruz. Bu deneyim kelimelerle ilgili olduğu kadar biçimlendirme ve akışla da ilgilidir. Yazmaktan daha fazlasıdır. Bu görsel, bazen etkileşimli bir deneyimdir. 

Biçimlendirme yoluyla yazarken bu deneyimi oluşturun.

yazarken biçimlendirme ekleyin
@orbitmedia.com
  • Alt Başlıklar
    Eğer akıllıca bir başlık yazmakta direndiyseniz (belki de anahtar kelime kullanma planınıza uymuyordur?) Şimdi şansınız var.
  • Kısa paragraflar
    Üç satırdan uzun paragraflar yazmaktan kaçının. Bu, ziyaretçilerin gözlerinin sevdiği bir boşluk yaratır.
  • Madde işaretli listeler
    Bir paragrafta üç veya daha fazla öğe varsa, bunları madde işaretlerine ayırın.
  • Numaralandırılmış listeler
    Yukarıdaki gibi ama daha iyisi. Numaralandırılmış listeler, 15. adıma geldiğinizde başlıklarınıza rakamlar ekleme fırsatı yaratır.
  • Kalın ve İtalikler
    Önemli noktalara dikkat çekerler ancak aşırıya kaçmazlar .
  • İç bağlantılar
    Görsel olarak belirgindirler. Bu nedenle gözlerin akışını etkilerler. Bir iç bağlantının ne kadar belirgin olabileceğine bir bakın! Bu yüzden aşırıya kaçmayın.

Fark çok büyük:

biçimlendirme örneği -  İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım
@orbitmedia.com

11. Görsel Ekleme Fırsatını Asla Kaçırmayın

Biçimlendirmeden daha önemli olan nedir? Görseller.

Okuyucunuz gelmeden hemen önce, onlarca başka seçeneğin olduğu bir yerdeydiler. Arama motoru, sosyal yayın veya e-posta gelen kutusu okunacak ilginç şeylerle doluydu. Ve geri düğmesi tam orada. 

Ziyaretçinizi yoğun metinlerden oluşan uzun paragraflar arasında bocalarsanız, muhtemelen siteden ayrılırlar.

Okuyucularınıza her kaydırma derinliğinde görsel ilgi uyandıran bir şey verirseniz, muhtemelen kalacaklardır.

İdeal görüntüler metnin mesajını destekler. Değer katar. Grafikler ve diyagramlar en iyi örneklerdendir.

12. Katkıda Bulunan Alıntılar İçin Birkaç Uzmana Ulaşın

Görüntülerin ötesinde, katkıda bulunan alıntılar başka bir görsele gizlice girmenin bir yoludur. Ve sadece herhangi bir görsel değil. Bir yüz! Ve yüzler manyetiktir, her zaman görsel hiyerarşinin en üstüne yakındır.

İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım
@Tobii

Ancak bir katılımcı alıntısı eklemenin ana nedeni yakışıklı bir vesikalık fotoğraf değildir. Daha iyi sebepler var.

  • İç Görüler: Makalenin kalitesini artırır.
  • Güvenilirlik: Parçaya uzmanlık, yetki ve güven katar.
  • Trafik: Sosyal medyada erişimi artırır.
  • Halkla İlişkiler ve Ağ Oluşturma: Sosyal yardım ve sohbet, profesyonel ağınızı büyütür.
  • Satış: Size en iyi potansiyel müşteriler bağlantı kurmak için bir bahane verir ve yol açar.

Bu tür işbirlikçi içerik pazarlaması, ücretsiz olduğu için “organik etkileyici pazarlama” olarak da düşünülebilir. Bu genellikle 3. adımda başlattığınız birkaç konuşmayı uzatma meselesidir.

Her gönderiye katkıda bulunan alıntıları dahil ediyoruz. Neden olmasın? 

Bir gazeteci kaynağı olmadan asla bir makale yazmaz. 

İçerik pazarlamacıları neden katkıda bulunan alıntılar olmadan makaleler yazıyor?

Ulaşmak için son dakikaya kadar beklemeyin. Katkıda bulunanlara düşünceli bir katkı yapmaları için zaman tanıyın.

13. Örnekler ve Hikayeler Ekleyin

Pek çok içerik, çok yaygın olduğu için başarısız oluyor. Her zamanki ipuçları ve tavsiyelerden daha fazlası gerekebilir bazen. Tipik önerilerin bir başka listesi. 

Birkaç özel, gerçek dünya örneği, bu içeriklerin çoğunu sıradanlıktan kurtarabilir.

  • Karakterler ve çatışmalar, öncesi ve sonrası, vakalar ve kanıtlarla biraz anlatı ekleyin.
  • Kavramları pratikte hem iyi hem de kötü gösteren görsel örnekler ekleyin.
  • Yazarın kendi deneyimini enjekte ederek kişiselleştirin.

Gerçek ve alakalı basit bir hikaye, sıkıcı genel tavsiye listemizi ilgi çekici bir konuya dönüştürecek ve okuyucumuzu mesajın daha derinlerine çekecektir.

Ayrıca, birkaç ayrıntıya sahip olmak, daha sonra manşetlerinizi yazmanıza yardımcı olacaktır. 

14. İddiaları Güçlendirin

İşte başka bir kalite kontrolü: geri dönün ve tüm o yumuşatıcı dili kaldırın. Girişteki “boğaz temizleme” cümlesini kesin. Bazı şeyleri biraz abartıyormuşsunuz gibi gelse bile, dobra ve öz olun.

15. Arama İçin Optimize Edin ve Alaka Düzeyini Belirtin

Anahtar kelime araştırmasının sonucu sizi 6. adıma yönlendirdiyse, arama için optimize edilmiş bir makale yazıyorsunuz demektir. Birincil hedef anahtar kelimeyi başlığa ve giriş paragrafına eklemek. 

Şimdi, yalnızca dar anahtar kelime için değil, daha geniş bir konu için alaka düzeyi belirttiğinizi doğrulamanın zamanı geldi. Biraz semantik SEO zamanı.

Anlamsal olarak ilgili ifadeleri bulun. Bir liste yapın ve daha sonra bunları makalenin içinde çalışın, ilerledikçe derinlik ve ayrıntı ekleyin.

Kısayol! MarketMuse (ücretli araç), sayfanızı, kelime öbeği için sıralanan diğer sayfalarla karşılaştıran akıllı bir yapay zekadır. 

MarketMuse Aracı - İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım
@orbitmedia.com

16. Taslak Başlıkları Yazın

En iyi içerik pazarlamacıları, kazananı seçmeden önce birçok taslak başlık yazar. Ayrıca her şey için aynı başlığı kullanmazlar. 

Başlıklar konuma göre uyarlanmalıdır: başlık etiketi, başlık, konu satırı, sosyal gönderiler, bilgi grafiği başlığı, video başlığı. Her öğenin farklı şekillerde yakalanan kendi fırsatları vardır. İşte bir rehber:

İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım
@HowtoWriteTrulyGreatHeadlines

17. Promosyonu Planlayın – İçerik Oluşturma Kontrol Listesi : Yüksek Performanslı Blog Yazıları Oluşturmak İçin 17 Adım

Başardınız! Tanıtıma hazır bir makale oluşturdunuz. Buraya gelen süreç, sizi başarı ile ilişkili birçok unsuru oluşturmaya itti.

Sosyal medya

  • 3. adımda, fikri ağınızla paylaştınız. Yayınlandığında, paylaştığınızda onları etiketleyerek onlara haber verebilirsiniz.
  • 11. adımda görseller yaptınız.
  • 12. adımda katkıda bulunanlardan alıntılar eklediniz.

Arama motoru optimizasyonu

  • 2. adımda …geri dönüştürülmüş URL
  • 5. ve 6. adımlarda …anahtar kelime araştırması

Şimdi haber bülteninin unsurlarını hazırlamanız gerekiyor. Konu satırı taslak başlıklardan biri olacaktır (anahtar kelime gerekmez) ve teaser metni genellikle girişin uyarlanmış bir versiyonudur.

Diğer tüm reddedilen başlıkları sosyal medya gönderileri olarak kullanmak mümkün. 

Tanıtım için üç ana kanalın (sosyal, arama, e-posta) ötesinde, içeriğinizi tanıtmanın düzinelerce başka yolu vardır. Sonuç olarak başarı, makalenin kendisi kadar tanıtıma da bağlıdır. 

En iyi makale kazanmaz. En iyi tanıtılan makale kazanır. 

“İçerik oluşturma dört disiplinin meselesidir. İlk olarak, her gün sizi bombalayan hikaye fikirlerinin farkında olmak için disipline sahip olmalısınız. Hayatınızı, ortaya çıkan olası içerik olarak görün. 

İkincisi, bu fikirleri hemen kaydedecek disipline sahip olmalısınız, yoksa onları kaybedersiniz!

Ardından, yaratmak için sessiz, rahatsız edilmeyen zamanı oluşturmanız gerekir. Aslında, tıpkı bir toplantı veya tarih planladığınız gibi zaman planlayın.

Son olarak, içerik oluştururken rahatlamanın bir yolunu bulmak en iyisidir. Baskı altında içerik oluşturmak asla optimal çıktıya giden bir yol değildir!”

Mark Schaefer – Konuşmacı ve BusinessGrow.com yazarı.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar