Halkla İlişkiler ve SEO Arasındaki Bağlantı Nedir?

Halkla İlişkiler ve SEO

Paylaşmayı unutmayın.

Halkla İlişkiler ve SEO Arasındaki Bağlantı Nedir? – Batman ve Robin, fıstık ezmesi ve jöle. . . Halkla İlişkiler ve SEO?

Dinamik ikili söz konusu olduğunda, halkla ilişkiler ve SEO her zaman bu kadar kolay eşleşmezdi. 

Uzun bir süre boyunca; Halkla İlişkiler ekipleri gerçek dünyada gerçek pazarlamayı yaparken; SEO ekipleri, markaların Google sıralama merdivenini tırmanmasına yardımcı olan sahne arkası teknik sihirbazlar olarak kabul edildi.

Ancak bu aslında o kadar basit değil; özellikle de markaların sistemi sadece anahtar kelimeleri doldurarak veya toplu basın bültenleri üreterek oynayamadığı günümüzde. Pazarlama söz konusu olduğunda nüanslı ve dijital bir dünya var. Bununla birlikte; markaların başarılı olması için akıllı, özgün, ürettikleri içerikle ve bundan yararlanma biçimleriyle tutarlı olmaları gerekiyor.

Halkla İlişkiler ve SEO Arasındaki Bağlantı Nedir?

Halkla İlişkiler ve SEO Arasındaki Bağlantı Nedir?
Photo by George Morina on Pexels

Şirketler Neden Halkla İlişkiler ve SEO’ya İhtiyaç Duyarlar?

Halkla ilişkiler ekipleri, medya içeriği (geleneksel ve dijital) üreterek ve sektörlerinde ilişkiler kurarak; marka itibarını yöneten ve marka görünürlüğünü artıran stratejik iletişimcilerdir. Halkla ilişkiler ekipleri, medya kapsamını güvence altına almak, hikayeler anlatmak ve yazmak, basın bültenleri göndermek; reklam kampanyalarını yönetmek ve etkinlikleri ve haberleri tanıtmak gibi şeyler yapar.

SEO ekipleri, dijital içeriğinin web sitelerine trafik çekmek ve nihayetinde potansiyel müşteriler oluşturmak ve dönüşümleri artırmak için arama motorunun optimize edilmesini sağlayarak bir markanın çevrimiçi varlığını en üst düzeye çıkarır. SEO ekipleri, anahtar kelime araştırması, SERP sıralaması yönetimi; trafiği artırmak için yeni ve eski içeriği optimize etme ve web sitesi analizi gibi şeyler yapar.

Halkla ilişkiler ve SEO aynı hedeflerin çoğuna saldırır. Ancak farklı açılardan. Hangisinin daha önemli olduğu konusunda tartışma sıkıntısı yok. Halkla ilişkiler tarafında olanlar, marka duyarlılığını etkileyen medya sözleri aracılığıyla bir markayı büyüttüklerini söyleyecektir. Bununla birlikte SEO çalışanları; doğru yerleşim ve yüksek arama sıralamaları yoluyla doğru kitleye ulaştıramazsanız; dijital dünyada bunların hiçbirinin önemli olmadığını söylemeyecektir.

Ancak, SEO ve PR birbirini dışlayan şeyler değildir.

Seo ve PR

Seo ve PR
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

Aslında, birbirlerinin güçlü yönlerini beslemek için ikisini bir arada kullanmak; potansiyel bir müşterinin içeriğinizle etkileşime girdikten sonra dönüşüm sağlayıp sağlamayacağını belirlemede hemen hemen bir numaralı faktör olan güven oluşturmak için çok önemlidir.

Bir müşteri web sitenize geldiğinde ve PR ekipleri tarafından eklenen anlamlı yönlerden (düşünce liderliği, misafir girişi, dikkatlice düşünülmüş pazarlama mesajları) herhangi biri olmadan içerik gördüğünde; bir grup anahtar kelimeye baktıklarını çabucak fark edecek ve devam edecekler.

Bunu tersine çevirelim ve bir PR ekibi tarafından yaratılan, ilgi çekici bir marka mesajı içeren; ancak optimize edilmemiş ve üçüncü Google arama sonuçları sayfasında yaşayan, özenle hazırlanmış bir özellik hikayesini ele alalım. Hikaye ne kadar harika olursa olsun, hedef kitleniz bunu asla göremeyecek ve görseler bile; çok düşük sıralamada olduğu için şüpheci davranacaklardır.

SEO ve Halkla İlişkileri en iyi yapan şirketler, bunu birlikte yapıyor. Anlamlı içerik oluşturma fırsatları yaratmak için Halkla İlişkiler ekiplerine güveniyor; SEO uzmanlarının optimize edildiğinden ve doğru kitleye görünür olduğundan emin olmalarına izin veriyor.

Halkla İlişkiler ve SEO İlişkisinden Yararlanma

Bir zamanlar, içeriğinize bir ton anahtar kelime sıkıştırıp sonuç bekleyebileceğiniz bir dönem vardı. Ayrıca bir markanın bir reklama mesaj koyabileceği ve tüketicilerin sadece onlara inanacağı bir zaman (internet öncesi taş çağları) vardı.

O günler geçti.

Bir müşterinin size gerçekten güvenebilmesi için her şeye sahip olmanız gerekir; yüksek sıralamalar, optimize edilmiş web siteleri ve ilgi çekici içerikler. Tüketiciler bu kesin faktörleri değerlendirdiklerini fark etmeseler bile, durum bundan ibaret. 2021’deki internet kullanıcıları, iyi bir web sitesini kötü olandan kolaylıkla ayırt edebilirler.

Dolayısıyla, SEO ve Halkla İlişkiler ekiplerinin; anahtar kelimeler ve üst sıralarda yer almak için birlikte çalışması gerektiği açıktır. Bu sorumluluğun öncelikle SEO ekibine ait olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak bu mutlak bir doğru değil.

Halkla İlişkiler ve SEO Arasındaki Bağlantı Nedir?
Photo by @businessupside

SEO ve PR çalışmaları entegre edildiğinde; doğru yerlerde, doğru kitlelere ve doğru zamanda değerli içerik çıktısı döngüsü yaratırlar.

Sahip olduğunuz medya (web siteniz, bloglarınız, sosyal medya – markanızın kendi ürettiği her şey) hem SEO için optimize edilecek hem de müşterilerinizin önemsediği konuları, sorunları ve hikayeleri anlamlı bir şekilde kapsayacak şekilde hazırlanacaktır. 

Zamanla, bu birleşik çabalar alan adı otoritenizi artırarak markanıza sürekli görünürlük; daha iyi marka bilinirliği ve daha fazla devam eden organik trafik için sağlam bir temel sağlar.

Stratejiyi Eyleme Geçirmek

Seo ve PR
Photo by Austin Distel on Unsplash

Entegre bir PR ve SEO stratejisini eyleme geçirmenin kesinlikle tek bir yolu yoktur. Gerçekte ortaya çıkan şey; içeriğinizi ve marka pazarlamanızı yöneten kişiler ve ekipler arasında etkili iletişim ve işbirliğidir.

İyi bir ilk adım, SEO ve PR söz konusu olduğunda; şirketiniz için sorumluluk bölümünün nasıl göründüğünü düşünmektir.

Her şeyi halleden tek bir ekip mi var? Eğer öyleyse, ekibi SEO ve PR entegrasyonunun önemi konusunda eğitmek ve bunu nasıl yapacağınız konusunda strateji oluşturmak için biraz zaman ayırmalısınız. Her birini yöneten ayrı ekipleriniz varsa; aralarında net, açık iletişim hatları ve birlikte çalışmalarını istediğiniz belirli yollar oluşturmak muhtemelen iyi bir fikirdir.

Son olarak özel çözümünüz nasıl görünürse görünsün; pazarlama ekibiniz arasında SEO ve PR entegrasyonunun sunduğu fırsatlardan yararlanma konusunda farkındalık oluşturmak; markanızın doğru yönde ilerlemesini sağlar.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar