Hayvan Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Hayvan Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler – Sizi her koşulda ve şartta koşulsuz seven, yalnızlığınıza -hatta ve hatta hastalığınıza kadar- size yardımcı olan, zor zamanlarda sizi tehlikelerden koruyan tüy yumaklarını hangimiz istemez ki? Evcil hayvan sahibi olmak çok güzel bir duygu olsa da, sahipliğinin de büyük bir sorumluluğu olduğunu unutmayın. Evcil hayvan edinmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktaları göz ardı etmemelisiniz. Bakımı, ilgiye ve şefkate ihtiyaçları bazen bir insandan daha fazla olabilir. Çünkü unutmayalım ki, biz bir şekilde kendimizi sözcüklerle ifade edebiliyoruz. Fakat o tatlı canlılarla kurduğumuz iletişim gözlerinden ne kadarını okuyabiliyorsak o kadar oluyor.
Hayvan Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Sorumluluğunu Üstlenebilir Misin?
Evcil hayvan sahipliği uzun vadeli bir sorumluluktur. Köpeklerin ve kedilerin ortalama ömürleri 10-15 yıldır. Sizin hayat arkadaşınız olacak bir canlıya bu kadar uzun süre bağlı kalır mısınız? Özellikle yavru köpekler ve kediler fazlaca ilgi gerektirir. Zamanınızı evcil hayvanınıza ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, büyük sorumluluk gerektiren hayvanları sahiplenmeyin. Fakat belki daha az zaman harcadığınız balık veya kuş gibi bir evcil hayvan almayı seçebilirsiniz.
Bakımını Karşılayabilir Misin?
Bir evcil hayvan sahibi olmak size çok pahalıya mal olabilir. Bir köpeğiniz veya kediniz varsa yemek, oyuncak, veteriner bakımı ve tedavisi kaçamayacağımız ve kısamayacağımız masraflardır. Bunun için de balık sahibi olmak, diğer evcil hayvanlara kıyasla daha az maliyetlidir. Tercih sizin.
Evcil Hayvanlar Yaşam Tarzınıza Uyacak Mı?
Uzun çalışma saatleriniz, yoğun bir sosyal hayatınız varsa ve çok seyahat ediyorsanız, yoğun ilgi gerektiren bir evcil hayvan almadan önce iki kez düşünün . Daha önce de bahsettiğimiz gibi, köpekler ve kediler ilgiye ihtiyaç duyan canlılardır. Sürekli onlarla oynamanıza ve onlarla etkileşim kurmanıza ihtiyaç duyarlar. Yalnızlık bu hayvanlar için ciddi davranış sorunlarına yol açar. Evcil hayvanınızın yaşam tarzınıza uyum sağlayabileceğinden emin olun.
Bir Alışma Dönemine Hazırlıklı Olun
Evinize alacağınız bir köpek yavrusu ise, ağlamasına hazırlıklı olun. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi, yavru köpekler de yeni yuvalarında ilk günlerinde geceleri ağlarlar. Ancak insan bebeklerinin aksine, onu yatıştırmak için yavru köpeğinizi yatağınıza götürmek iyi bir fikir değildir. Yavru köpeği eve getirmeden önce yapabileceğiniz en iyi şey, rahat bir yatağa sahip sessiz, kapalı bir alan veya kapatılabilen bir köpek kulübesi kurarak köpeğinizin dolaşmasını önlemektir. Köpeğinizin kalıcı yerini ayarlayın. Gün boyunca, köpeğinizin her şeyi koklamak için evin içinde dolaşmasına izin verin -gözetiminiz altında olsa iyi olut tabii-.
Hayvan Sahiplenmeden Önce Araştırma Yapın
Almak istediğiniz evcil hayvan hakkında önceden araştırmalar yapın. Çünkü evcil hayvan bakımı çok fazla bilgi gerektirir. Bakım, beslenme ipuçları ve güvenlik, evcil bir köpek veya kedi edinmeden önce bilmeniz gereken şeylerin başında gelir. Bunun için internette tonlarca bilgi bulabilirsiniz. Fakat internetten gelen bilgilerin güvenilir olmadığını düşünüyorsanız, güvendiğiniz bir veterinere de başvurabilirsiniz.
Hayvan Sahiplenmeden Önce – Alerjiler
Sizin veya ailenizin kürk ve hayvanlara alerjiniz olmadığından emin olun. Kendinizin veya çocuklarınızın kedi ve köpeklere alerjisi olup olmadığından emin değilseniz, öğrenmek için belki komşularınızın evcil hayvanlarıyla biraz vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Eğitim verebilecek misin?
Evcil hayvan eğitimi (itaat eğitimi, davranış eğitimi vb.) göz ardı edilemez bir gerekliliktir. Temel eğitimlerden biri de lazımlık eğitimidir. Tuvalet eğitiminde başarı için tek ve garantili bir yöntem yoktur. Bunun için zaman ve çaba harcamalısınız. Örneğin, köpeklere iyi davranmaları için öğretilmeli, yoksa evinizin altını üstüne getirecek ve temizlemeniz için büyük bir pislik bırakacaklar. Hamsterler, tavşanlar veya kuşlar, fazla eğitim gerektirmeyen evcil hayvan türleridir.
Veteriner Seçimi Önemli
Hemen hemen tüm evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanlarının sağlığı için güvenebilecekleri bir veteriner hekimi vardır. Veteriner, evcil hayvanınız hastalandığında veya yaralandığında gitmeniz gereken ilk kişidir. Veteriner hekim ayrıca evcil hayvanınız hakkında önemli bilgi kaynağınızdır. Bir evcil hayvan almadan önce kendinize güvenilir bir veteriner bulmalısınız
Eve hangi evcil hayvanı getirirseniz getirin, onlara iyi bakacağınızı kendinize garanti etmelisiniz. Bir evcil hayvan sahibi olmak size zaman ve paraya mal olsa da, kesinlikle buna değer olduğunu bilmelisiniz.